FOTOGRAFIJE: Nešto slatko by Katarina
super recept

Panna cotta od bijele čokolade s borovnicama - lagani desert koji je postao ljetni klasik

Savršenstvo okusa! Probajte pojesti samo jednu

Recept je pripremila: Nešto slatko by Katarina


Panna cotta od bijele čokolade s borovnicama

image
FOTOGRAFIJE: Nešto slatko by Katarina

Sastojci za panna cottu:

  • 500 ml vrhnja za šlag (mliječnog)
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 160 g bijele čokolade
  • prstohvat soli
  • 2 vanilin šećera
  • 6 listića želatine

_

Sastojci za džem od borovnica:

  • 250 g borovnica
  • sok jednog limuna
  • 4 vanilin šećera

Priprema borovnica:

  1. Sve navedene sastojke stavite u zdjelu te kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete gustu teksturu nalik džemu
  2. Ohladite


Priprema panna cotte:

  1. Prije svega želatinu napravite po uputama na vrećici i ostavite po strani da nabubri.
  2. Vrhnje za šlag, mlijeko i vanilin šećer stavite na vatru i zagrijte do vrenja (ne smije provrtjeti), pa maknite s vatre i dodajte čokoladu koju ste usitnili.
  3. Miješajte da se čokolada u potpunosti otopi.
  4. Panna cotti dodajte nabubrenu želatinu (dobro ju ocijedite od vode) i miješajte da se otopi.
  5. Dobivenu tekućinu lijevajte u silikonske kalupe (do polovice) i ohladite u hladnjaku dok se panna cotta ne učvrsne.
  6. Na panna cottu stavite džem od borovnica (na sredinu pomoću male žličice), pa na nju polako i pažljivo do vrha lijevajte ostatak panna cotte.
  7. Desert ponovno stavite u hladnjak dok se potpuno ne učvrsti, a nakon toga ga još stavite u zamrzivač na 2 sata kako biste ga lako izvadili iz silikonskog kalupa.
  8. Zamrznuti desert izvadite iz kalupa, ostavite u hladnjaku dok ne poprimi strukturu panna cotte (cca sat vremena), te nakon toga uživajte u ovom savršenom okusu.

_

Cijeli ovaj desert možete napraviti i u čašicama, tako ćete izbjeći proceduru oko zamrzivača.

Katarinu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
24. studeni 2024 20:12