SHUTTERSTOCK
najučinkovitije

Ove tri namirnice pomažu otopiti tvrdokorno salo na trbuhu nakon 50-e, jedite ih češće

Masnoća koja se razvija oko trbuha ispod površine kože opasna je za naše zdravlje

Ljude obično ne brine trbušna masnoća jer se u početku može ‘sakriti‘ u normalan indeks tjelesne mase i pružati lažni osjećaj zdravlja, a zapravo zdravlje može biti itekako ugroženo inzulinskom rezistencijom koja je najčešće prati. Stoga bi trbušnu (viscelarnu) debljinu trebalo smanjiti čim uočimo da se stvara šlauf oko trbuha i da ne možemo više zakopčati hlače. S godinama to može biti teže jer se metabolizam nakon 50. usporava, osobito kod žena, pa je poželjno, ako niste već prije, započeti s vježbanjem. Nutricionisti savjetuju i koje je namirnice poželjno uključiti u prehranu kako bi se spriječile masne naslage na trbuhu.

1. Kim

Dosljedna i dugotrajna uporaba kima može pomoći u smanjenju masnih naslaga u cijelom tijelu reguliranjem inzulina jer kada stanice apsorbiraju previše glukoze, tijelo ga pretvara u masnoću. Dobre razine inzulina spriječit će taloženje masti u području trbuha. Mučite li se sa suvišnim kilogramima, mogla bi vas razveseliti vijest kako su znanstvenici s iranskog Instituta medicinskih nauka Shahid Sadoughi došli do spoznaje da ljudi koji dnevno pojedu oko jedne čajne žličice mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.

2. Zob

Ako tražite sjajan način da smanjite visceralnu masnoću, jedite zobenu kašu. Prepuna je vlakana koje će pomoći mršavljenju. Ako možete naći brašno od zelene banane dodajte ga smoothieju, zobenoj kaši ili čak u kavu, jer je jedno od najbogatijih izvora škroba otpornog na prebiotike u crijevima, a uz to, dokazano pomaže stanicama da reagiraju na inzulin, što u konačnici pomaže spriječiti skladištenje masti oko struka.


3. Bijeli grah

Bilo da ga dodajete u salatu ili stavljate u juhu za dodane proteine, grah bijeli lupin (bijela lupina, lat. lupinus albus) jednostavan je i ukusan način za smanjenje opasne visceralne masti. Sadrži mnogo prebiotičkih vlakana i visok udio proteina koji je ne povećavaju razinu šećera u krvi, što zauzvrat pomaže u smanjenju skladištenja masti i sprječavanju debljanja oko struka. Sušeni lupini grah također se može mljeti kako bi se napravilo brašno bogato proteinima i vlaknima.

14. ožujak 2025 12:51