Idealan je za gubitak težine
Sa samo 33 kalorije po šalici, kuhani kupus ima maleni udio masnoća i bogat je vlaknima. Sadrži i tartronsku kiselinu koja usporava pretvorbu šećera i ostalih ugljikohidrata u mast, što ga čini idealnom namirnicom ako ste na dijeti.
Hrana za mozak
Kupus je pun vitamina K i antocijana koji dobrinose boljoj mentalnom funkciji i koncentraciji.
Te hranjive tvari također sprječavaju oštećenje živaca, poboljšavaju vašu obranu od Alzheimerove bolesti i demencije. Crveni kupus ima najveću količinu tih hranjivih tvari.
Bogat je sumporom, uljepšavajućim mineralom
Kupus pomaže osušiti masnu i kožu sklonu aknama. Sumpor je neophodan za stvaranje keratina, proteina koji je zaslužan za zdravu kosu, nokte i kožu.
Pomaže kod detoksikacije
Visoki sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu uklanja toksine (slobodni radikali i mokraćna kiselina), koji su glavni uzročnici artritisa, kožnih bolesti i reume.
Štiti od raka
Kupus sadrži spojeve (lupeol, sinigrini i sulforafan) koji stimuliraju aktivnost enzima i zaustavljaju rast kancerogenih tumora.
Protiv visokog tlaka
Visoka razina kalija pomaže u održavanju krvnih žila prohodnima, olakšavajući protok krvi.
Ublažava glavobolje
Topli oblog koji je napravljen od listova kupusa može olakšati bol. U gazu stavite smrvljeni list kupusa i stavite na čelo. Kod kronične glavobolje popijte dnevno oko 50 ml soka od sirovog kupusa.
Protiv mamurluka
Rasol, sok dobiven od kiselog zelja, u narodu je najpoznatiji kao lijek protiv mamurluka.
Obiluje enzimima koji pomažu u detoksikaciji, a potiče i probavu. Ovaj recept se koristio još u rimskim vremenima. Nikad ne zakaže.
Ima protuupalna svojstva
Izvrstan je i kao protuupalno sredstvo pa pomaže kod artritisa i reume, a također je i dobar saveznik ako imate problema s dišnim putovima. Prirodni crveni pigment crvenog kupusa snižava i razinu šećera u krvi i pojačava proizvodnju inzulina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....