SHUTTERSTOCK
Odličan izbor

Ova tekuća supernamirnica izvrsna je ako imate visoki tlak te je broj jedan u detoks programima

Obiluje elektrolitima, mineralima koji pomažu u održavanju pravilne ravnoteže tekućine u tijelu


Kokosova voda je bistra tekućina koja se nalazi u mladom, zelenom kokosu i koja je odlična za hidraciju. Kako plod sazrijeva, tekućina se pretvara u meso koje ima manje hranjivih tvari, a više zdravih masnoća u odnosu na mladi plod. Kokosova voda ima malo kalorija, sadrži antioksidanse i minerale koji podržavaju hidrataciju.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti

1. Elektroliti

Kokosova voda obiluje elektrolitima, mineralima koji pomažu u održavanju pravilne ravnoteže tekućine u tijelu reguliranjem količine vode koja ulazi i izlazi iz stanica. Elektroliti također pomažu u održavanju tjelesne pH ravnoteže, krvnog tlaka i otkucaja srca, objašnjava MedlinePlus.

Osim toga, ova voda može ponuditi savršeni balans u nadoknadi elektrolita za razliku od drugih sportskih napitaka koji mogu sadržavati veći postotak ugljikohidrata. Na temu sporta, napravljena je zanimljiva studija koja je uspoređivala vodu, kokosovu vodu i standardne sportske napitke kako bi se utvrdilo koji je napitak najbolji za hidrataciju nakon vježbanja. Osam ispitanika vježbalo je na vrućini, a zatim su rehidrirani vodom, kokosovom vodom ili sportskim pićem. Istraživači su otkrili da nema razlike u razinama natrija, izlučenom urinu ili ravnoteži tekućine između tri napitka, što znači da su sva tri napitka bila jednako hidratantna. No, ispijanjem kokosove vode sportaši su znatno manje osjećali mučninu, što im je omogućilo da popiju više napitka. Ipak, nekim će sportašima trebati specijalizirani proizvodi koji sadrže više natrija i ugljikohidrata. Međutim, za većinu povremenih vježbača, kokosova voda je izvrsna opcija.

2. Može sniziti krvni tlak

Kokosova voda odlična je u kontroli krvnog tlaka. Napitak je bogat kalijem, mineralom koji pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka uklanjanjem viška natrija iz tijela i smanjenjem pritiska na stijenke krvnih žila. Manja studija koja je uključivala 28 osoba s visokim krvnim tlakom pokazala je značajno smanjenje sistoličkog krvnog tlaka sudionika nakon što su dva tjedna svakodnevno pili kokosovu vodu.

image
SHUTTERSTOCK

3. Čišćenje i detoksikacija

Ova voda može pomoći i kod detoksikacije tijela koje ima nevjerojatnu prirodnu sposobnost samostalnog čišćenja, naravno ako mu se osiguraju odgovarajuće hranjive tvari i hidratacija. Neadekvatna hidratacija dovodi do nakupljanja toksina u tijelu zato što jetra i bubrezi ne mogu pravilno funkcionirati bez odgovarajuće vode. Dehidracija koja je posljedica gubitka vode ili elektrolita dovodi do umora, razdražljivosti, zbunjenosti i ekstremne žeđi. Stoga, kokosova voda koja obiluje kalijem je odličan napitak u procesu detoksikacije.

4. Pomoć kod rizika od bubrežnih kamenaca

Konzumacija hrane i pića bogatih kalijem poput kokosove vode također može smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca, budući da kalij sprječava tijelo da otpusti previše kalcija urinom. Opsežne opservacijske studije otkrivaju tako da oni koji su konzumirali najviše kalija, imali su 35-51 posto manji rizik od razvoja bubrežnih kamenaca u usporedbi s ljudima koji su konzumirali najmanje kalija. Još je jedna studija otkrila da pijenje kokosove vode povećava razine kalija, klorida i citrata u urinu, a sve to može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bubrežnih kamenaca.

Rizici

Iako je voda od ovog moćnog ploda doista pruža brojne prednosti, neki će njezin unos morati znatno smanjiti ili je potpuno izbjegavati. U tu skupinu ubrajamo sljedeće:

  • Alergični na kokos: Budući da kokos ubrajamo u orašaste plodove, osobe koje su osjetljive na njih bi trebale pripaziti i savjetovati se sa stručnjakom o konzumaciji.
  • Lijekovi za visoki krvni tlak: Ispijanje velikih količina kokosove vode tijekom uzimanja lijekova ili biljnih dodataka za snižavanje krvnog tlaka potencijalno može dovesti do hipotenzije odnosno niskog krvnog tlaka.
  • Bolesti bubrega: Ako ograničavate unos kalija zbog kronične bubrežne bolesti, ispijanje obične vode umjesto kokosove može biti bolji izbor budući da kokosova sadrži kalij.
image
SHUTTERSTOCK

Konzumacija

Za razliku od obične, bez okusa vode, kokosova je prirodno slatka što na početku može predstavljati problem. Štoviše, ni ne trebate je u potpunosti zamijeniti običnom, već je koristiti povremeno u umjerenim količinama. Na nju se možete naviknuti putem sljedećih metoda:

  • Pijte običnu vodu ili pomiješajte pola kokosove vode s pola obične vode
  • Koristite kokosovu vodu kao bazu za domaće smoothieje
  • Dodajte malo kokosove vode u ledenu kavu za osvježavajuću infuziju okusa
  • Zamrznite vodu u kockice leda koje potom dodajete u kombuchu

Linker
10. kolovoz 2024 07:53