Ovi muffini ostaju sočni nekoliko dana.
 SNIMILA: ANDREA CUKROV
Provjereno dobro

Osnovni recept za sočne muffine koje možete raditi i s klincima

Uglavnom, ovo je jednostavan recept. Mi smo ga obogatile s malo grožđica i oraha, a vi im možete dodavati što god hoćete.

Kaže narod da jabuka ne pada daleko od stabla.

Iako je narod obično u pravu kod moje zvjerke to nije slučaj. Od prvog dana dohrane ona vrlo jasno artikulirala svoj stav prema hrani, a to je obično – ‘NE‘! Ne za meso, ne za povrće, ne za voće, ne za varivo, ne, ne, ne… Za nju je hrana običan gubitak vremena.

Naravno, jednoj foodie majci ta činjenica ne pada ni malo lako, ali s vremenom sam naučila kojih pet jela voli pa ih vrtim u krug. Sreća u nesreći je što je na popisu tih pet jela i brokula pa se tješim da nije sve izgubljeno.

Osim što nije od velikog jela, nju pretjerano ne zanima ni kuhanje pa možete zamisliti moj šok kad je neku večer poželjela napraviti muffine. Odmah smo se primile posla iako se bližilo vrijeme za spavanje - još jedna stvar koju ona ne voli. Spavanje je ovaj put moglo pričekati jer uputile smo se u jednu novu i potencijalno uzbudljivu avanturu.

Za prvi put sam odlučila stvari maksimalno pojednostavniti, igrale smo na provjereni recepti, a muffini mi se čine kao idealno upoznavanje s pečenjem i čarima slastičarstva. Jednostavni su, a opet zahtijevaju pridržavanje pravilima kako bi ispali ukusni i sočni.

Odličan rezultat

Odvagala sam namirnice i dala joj okvirne upute, a ona je ostalo napravila potpuno samostalno. Rezultati nisu ni malo loši priznat ćete. Obje smo vrlo ponosne kako su ispali ovi muffini i jednostavno moram zapisati ovaj recept, ako za ništa drugo, a onda za pamćenje. Uostalom možda i nekome od vas zatreba recept koji možete raditi s klincima ili vam treba osnovni recept za sočne muffine, a vjerujte mi ovi ostaju sočni nekoliko dana.

Čini mi se da je to zbog kokosovog ulja koje sam počela koristiti u svim receptima za muffine. S njim kao da postaju mekši i sočniji.

Uglavnom, ovo je jednostavan recept. Mi smo ga obogatile s malo grožđica i oraha, a vi im možete dodavati što god hoćete. Meni recimo pada na pamet dodati im u sredinu žlicu pekmeza (kao što sam ovdje radila) ili Lina, ali ja stvarno volim hranu pa mi svašta pada na pamet.

  • sok ½ naranče
  • 50 g grožđica
  • 400 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 125 ml ED kokosovog ulja, rastopljenog
  • ½ žličice cimeta
  • malo sjeckanih oraha
  • malo zobenih pahuljica
  • malo zrnaca krupnog šećera

Priprema:

  1. Natopite grožđice u narančinom soku i ostavite ih sa strane.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom i soli.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja s mlijekom i kokosovim uljem pa dodajte i cimet.
  4. Dodajte mokre sastojke suhima i sve sjedinite nježno miješajući.
  5. Na karaju umiješajte grožđice i sav sok od naranče koji vam ostane.
  6. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku napunite pripremljenom smjesom. Nemojte ih puniti baš skroz do vrha.
  7. Svaki posipajte s malo sjeckanih oraha, zobenim pahuljicama i krupnim šećerom.
  8. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 - 25 minuta.
  9. Pečene izvadite iz kalupa i malo ih ohladite prije posluživanja.

Linker
22. studeni 2024 10:01