SHUTTERSTOCK
Jeste li ih probali

Odlične su za sve! Ljekovite gljive jačaju imunitet, smanjuju stres i poboljšavaju libido, tajna je u jednoj tvari

Pojavljuju se u dodacima prehrani, čajevima, kavi, pa čak i smoothiejima

Bliži se sezona gljiva, a što se tiče podržavanja zdravlja, nikada nisu bile upitne. Međutim, ljekovite gljive možda nisu prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite da biste trebali uvesti nešto novo za poboljšanje zdravlja u vašu rutinu, ali ovih par vrsta ističu se kao više od samo kuhinjske namirnice - zamislite ih kao male prirodne suplemente, koji nude sve, od imunosne podrške do oslobađanja od stresa.

image
SHUTTERSTOCK

Vodič za ljekovite gljive

Stoljećima se funkcionalne gljive poput lavlje grive, reishija, chage, kordicepsa i purećeg repa koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih zdravstvenih prednosti. Prepune antioksidansa i jedinstvenih spojeva, vjeruje se da ove gljive poboljšavaju spoznaju, podižu raspoloženje, jačaju imunitet i pomažu u upravljanju stresom. Za razliku od psihodeličnih gljiva, one nisu psihoaktivne i sigurne su za svakodnevnu upotrebu.

Što su ljekovite gljive?

Ljekovite gljive jedinstvena su kategorija gljiva poznata po svojim svojstvima za jačanje zdravlja. Iako postoje tisuće jestivih gljiva, ljekovite gljive ističu se svojim adaptogenim sposobnostima, što znači da pomažu tijelu da se odupre fizičkom i mentalnom stresu. Povijesno su se koristili u kineskoj i ayurvedskoj medicini, a sada postaju sve popularniji diljem svijeta, pojavljuju se u dodacima prehrani, čajevima, kavi, pa čak i smoothiejima. Ove gljive nude širok raspon prednosti, od poboljšanja fokusa i energije do podrške imunosnom zdravlju i hormonskoj ravnoteži.

Jesu li ljekovite gljive legalne i sigurne?

Ljekovite gljive su potpuno legalne jer ne sadrže psilocibin, psihoaktivni spoj koji se nalazi u određenim gljivama. Također su vrlo sigurnima za redovitu konzumaciju, s malo nuspojava. Međutim, uvijek je dobra ideja posavjetovati se sa svojim liječnikom prije dodavanja bilo kakvih novih dodataka, osobito ako ste trudni ili imate postojeća zdravstvena stanja.

Prednosti ljekovitih gljiva

Ove gljive nude brojne potencijalne prednosti, uključujući jačanje imunosnog sustava, smanjenje stresa i tjeskobe, podršku zdravlju mozga, promicanje zdravog starenja, pa čak i svojstva u borbi protiv raka. Međutim, ti su učinci postupni pa je potrebna dosljedna uporaba tijekom vremena kako bi se u potpunosti iskusila njihova svojstva koja poboljšavaju zdravlje.

Popularne ljekovite gljive

image
SHUTTERSTOCK

Lavlja griva

Lavlja griva (Hericium erinaceus) poznata je po svom potencijalu podržavanja zdravlja mozga. Njezin bijeli, čupavi izgled podsjeća na lavlju grivu, po čemu je dobila i ime. Ova gljiva poznata je po promicanju proizvodnje faktora rasta živaca (NGF), koji podržava održavanje i regeneraciju neurona. Može poboljšati kognitivne funkcije poput pamćenja i fokusa te pomoći kod anksioznosti i depresije. Osim toga, njegova protuupalna svojstva podržavaju zdravlje probave, posebno za one sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS).

Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum), često nazivana ‘gljiva besmrtnosti‘, stoljećima se koristi u istočnoj medicini. Njezin sjajni, crveni oblik bubrega raste na panjevima, a poznata je po tome što podržava imunosnu funkciju stimulirajući bijele krvne stanice i štiti jetru od toksina. Također potiče opuštanje, poboljšava san i može ublažiti umor, tjeskobu i depresiju.

image
SHUTTERSTOCK

Chaga

Chaga (Inonotus obliquus) je tamna, hrskava gljiva koja raste na brezama. Poznata je po svom visokom sadržaju antioksidansa koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Chaga podržava imunosno zdravlje potičući proizvodnju citokina, a također je cijenjena zbog svojih potencijalnih prednosti protiv starenja. Njezin sadržaj melanina pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja i podržava zdravlje kože, kose i noktiju.

Cordyceps

Cordyceps, parazitska gljiva koja raste na ličinkama insekata, ima mogućnost povećavanja energije i sportskih performansi. Poboljšava proizvodnju stanične energije povećanjem razine ATP-a i podržava protok krvi i izdržljivost. Cordyceps također pomaže u upravljanju stresom i jačanju libida. Njegova adaptogena svojstva podržavaju opće zdravlje, uključujući zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.

Pureći rep

Pureći rep (Trametes versicolor) dobila je ime po svom šarenom obliku nalik lepezi. Poznata je po svojim svojstvima za jačanje imuniteta i protiv raka. Pureći rep pojačava imunosnu funkciju stimulirajući bijele krvne stanice i podržava pacijente koji se podvrgavaju kemoterapiji jačanjem imuniteta. Također sadrži prebiotike koji poboljšavaju zdravlje crijeva i probavu.

Linker
23. rujan 2024 14:10