Viktor Kochetkov/Shutterstock
Toliko dobra

Daleko bolja od klasičnih žitarica! Ova supernamirnica topi kilograme, čuva srce i prepuna je proteina i vlakana

Sedam je dobrih razloga zbog kojih ova pseudožitarica zaslužuje mjesto u vašoj svakodnevnoj prehrani

Kvinoja (quinoa) je popularna pseudožitarica koju mnogi poistovjećuju sa žitaricama, a zapravo je sjeme iz obitelji cikle, blitve i špinata. Ova namirnica prirodno je bez glutena, sve je češći obrok aktivnih osoba i vegana, a osvaja zbog činjenice da prirodno sadrži visok udio proteina te je biljni izvor devet esencijalnih aminokiselina. Uzgajana u Južnoj Americi, kvinoja je bila glavna prehrana Inka i njihovih potomaka, međutim, njezina je popularnost posljednjih godina ponovno dobila visoko mjesto na listi brojnih kuhinja. Iako u svijetu postoji više od 120 sorti, u našem su podneblju najpoznatija bijela, crna i crvena zrna.

image

Kvinoja prirodno sadrži visok udio proteina i biljni je izvor devet esencijalnih aminokiselina

Africa Studio/Shutterstock

Zašto uključiti kvinoju u prehranu?

Ova mala pseudožitarica može poslužiti kao odlična zamjena riži, a sedam je dobrih razloga zašto je uključiti u prehranu:

1. Bogata je proteinima - kvinoja sadrži devet esencijalnih aminokiselina, odnosno hranjivih tvari važnih za život stanice. Izgrađuju sve proteine, hormone, antitijela i ostale peptide. Jedna od aminokiselina koju sadrži kvinoja je lizin, a on je važan za rast i oporavak tkiva.

2. Sadrži vlakna - osim proteina, ova pseudožitarica obiluje i vlaknima koja su dio zdravog probavnog sustava. Zanimljivo, ova je studija kvinoju uz amarant nazvala potencijalnim prebioticima za koje je poznato da mogu povoljno utjecati na zdravlje gastrointestinalnog sustava uravnotežujući razine dobrih crijevnih bakterija.

3. Hranjiva je - uz spomenute aminokiseline, kvinoja sadrži vitamin B, magnezij, željezo i cink, koji su općenito dobri za zdravlje.

4. Puna je antioksidansa koji štite od oksidativnog stresa i koji su odlični saveznici u borbi protiv kroničnih bolesti srca, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma.

5. Prirodno je bez glutena i idealna je opcija za oboljele od celijakije ili intolerancije na gluten te je kao brašno zdravija alternativa zamjenama poput rižinog ili krumpirovog brašna.

6. Pomaže u mršavljenju - bogata vlaknima i proteinima, kvinoja može biti korisna za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Ima nizak glikemijski indeks pa je zbog sporijeg otpuštanja energije manja vjerojatnost da će izazvati žudnju za hranom i potaknuti glad.

7. Potiče zdravlje srca - omega-3 masne kiseline koje nalazimo u ovoj pseudožitarici korisne su za zdravlje srca, a visok udio magnezija i kalija pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Jutarnji boost

Pojedite je za doručak kako biste dobili jutarnju zalihu proteina, a želite li pravu proteinsku bombu, upotpunite je avokadom ili orasima. Kvinoja se često naziva "kompletnim proteinom", što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, nego ih moramo unositi hranom.

Kaša od kvinoje

Sastojci:

  • 70 g kvinoje
  • 1,75 dl kokosova mlijeka
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica nerafiniranog šećera
  • malo soli
  • 30 g kokosovih listića
  • svježe sezonsko voće

Priprema:

1. Stavite kvinoju u veliku zdjelu i prelijte je vodom. Rukama trljajte zrna 30 sekundi. Isperite i ocijedite. Ponovite dvaput.

2. Pomiješajte kvinoju, kokosovo mlijeko, vodu, nerafinirani šećer i sol. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta dok tekućina ne ispari. Posljednje dvije minute miješajte da ne zagori.

3. Dok se kvinoja kuha, tostirajte listiće kokosa u pećnici dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ohladite.

4. Servirajte kvinoju s kokosovim listićima, bananom ili voćem po izboru.


26. studeni 2025 12:20