SHUTTERSTOCK
inspiracija

Nutricionistica Šulc donosi dnevni jelovnik za niži šećer u krvi - super ideje za doručak, ručak i večeru

Ukusno i hranjivo

Za Zagrebačko dijabetičko društvo ovaj je primjer dnevnog jelovnika za sezonu jesen/zima sastavila mag. nutricionizma Lea Šulc. Namijenjen je osobama s dijabetesom, ali i svima koji uz ukusan obrok žele pripaziti na unos nutrijenata.

DORUČAK

image
SHUTTERSTOCK
  • Slatka kaša s kvinojom

Zbog čega se dan ne bi mogao započeti s malo slatkog? Mirisi jabuke, cimeta i kakaa pridonijet će ugodnoj atmosferi i dojmu topline. Kvinoja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i ne sadrži gluten.

Sastojci:

  • 30 g kvinoje
  • 100 ml mlijeka s 1,5% m.m.
  • jabuka od 150 g
  • žličica cimeta
  • žličica kakaa
  • žličica stevije
  • pola šake (15 g) lješnjaka
  • 100 g skyra

Priprema:

  1. Kvinoju dobro isperite i namočite u vodi večer prije.
  2. Stavite je kuhati u mlijeko te dodajte 1 do 2 dl vode da je prekrije.
  3. Kada je kvinoja pri kraju, dodajte naribanu jabuku, cimet, kakao i steviju te sve promiješajte.
  4. Poslužite uz skyr i lješnjake.

Nutritivna vrijednost: 350 kcal, 20 g proteina, 13 g masti, 38 g ugljikohidrata



RUČAK

image
SHUTTERSTOCK
  • Kelj s teletinom

Kelj se može kupiti cijele godine, ali najukusniji je zimi, budući da je zimsko povrće. Bogat je vitaminima i mineralima, od kojih se posebno ističe vitamin C, potom vitamini B-skupine, vitamin E, folna kiselina, od minerala su zastupljeni mangan, bakar, kalcij, kalij, magnezij.

Sastojci:

  • 150 g kelja
  • 50 g luka
  • 150 g teletine
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 20 g heljde
  • začini (sol, papar, crvena paprika, češnjak)

Priprema:

  1. Na malo maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga dodajte teletinu narezanu na kockice kojoj ste odstranili vidljive masnoće, a kada malo omekša, dodajte kelj narezan na trakice.
  2. Začinite i podlijte vodom te kuhajte dok meso ne omekša (barem 45 minuta).
  3. Pri kraju dodajte heljdu koju ste prije toga namočili u vodi i potom isprali.
  4. Kuhajte još neko vrijeme dok heljda ne omekša.

Nutritivna vrijednost: 480 kcal, 41 g proteina, 21 g masti, 39 g ugljikohidrata


VEČERA

image
SHUTTERSTOCK
  • Pureći bolonjez

Puretina je bogata visokovrijednim proteinima, a sadrži osjetno manje masnoća od ostalih vrsta mesa, otprilike upola manje od govedine ili svinjetine. Pureća prsa imaju samo do jedan i pol posto masnoća.

Sastojci:

  • 150 g purećeg mljevenog mesa
  • 50 g luka
  • 50 g mrkve
  • 150 g tikvica
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 60 g radiča
  • 60 g zelene salate,
  • imunov sok
  • začini (sol, papar, češnjak)

Priprema:

  1. Na žlici maslinova ulja pirjajte luk te mu potom dodajte naribanu mrkvu i nasjeckane tikvice.
  2. Kada povrće omekša, dodajte meso, začinite po želji te pri kraju zalijte pasiranom rajčicom.
  3. Sve zajedno poslužite uz salatu začinjenu žlicom maslinova ulja, limunovim sokom i soli.

Nutritivna vrijednost: 514 kcal, 28 g proteina, 33 g masti, 29 g ugljikohidrata

13. prosinac 2024 13:46