Za Zagrebačko dijabetičko društvo ovaj je primjer dnevnog jelovnika za sezonu jesen/zima sastavila mag. nutricionizma Lea Šulc. Namijenjen je osobama s dijabetesom, ali i svima koji uz ukusan obrok žele pripaziti na unos nutrijenata.
DORUČAK
- Slatka kaša s kvinojom
Zbog čega se dan ne bi mogao započeti s malo slatkog? Mirisi jabuke, cimeta i kakaa pridonijet će ugodnoj atmosferi i dojmu topline. Kvinoja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i ne sadrži gluten.
Sastojci:
- 30 g kvinoje
- 100 ml mlijeka s 1,5% m.m.
- jabuka od 150 g
- žličica cimeta
- žličica kakaa
- žličica stevije
- pola šake (15 g) lješnjaka
- 100 g skyra
Priprema:
- Kvinoju dobro isperite i namočite u vodi večer prije.
- Stavite je kuhati u mlijeko te dodajte 1 do 2 dl vode da je prekrije.
- Kada je kvinoja pri kraju, dodajte naribanu jabuku, cimet, kakao i steviju te sve promiješajte.
- Poslužite uz skyr i lješnjake.
Nutritivna vrijednost: 350 kcal, 20 g proteina, 13 g masti, 38 g ugljikohidrata
RUČAK
- Kelj s teletinom
Kelj se može kupiti cijele godine, ali najukusniji je zimi, budući da je zimsko povrće. Bogat je vitaminima i mineralima, od kojih se posebno ističe vitamin C, potom vitamini B-skupine, vitamin E, folna kiselina, od minerala su zastupljeni mangan, bakar, kalcij, kalij, magnezij.
Sastojci:
- 150 g kelja
- 50 g luka
- 150 g teletine
- 1 žlica maslinova ulja
- 20 g heljde
- začini (sol, papar, crvena paprika, češnjak)
Priprema:
- Na malo maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga dodajte teletinu narezanu na kockice kojoj ste odstranili vidljive masnoće, a kada malo omekša, dodajte kelj narezan na trakice.
- Začinite i podlijte vodom te kuhajte dok meso ne omekša (barem 45 minuta).
- Pri kraju dodajte heljdu koju ste prije toga namočili u vodi i potom isprali.
- Kuhajte još neko vrijeme dok heljda ne omekša.
Nutritivna vrijednost: 480 kcal, 41 g proteina, 21 g masti, 39 g ugljikohidrata
VEČERA
- Pureći bolonjez
Puretina je bogata visokovrijednim proteinima, a sadrži osjetno manje masnoća od ostalih vrsta mesa, otprilike upola manje od govedine ili svinjetine. Pureća prsa imaju samo do jedan i pol posto masnoća.
Sastojci:
- 150 g purećeg mljevenog mesa
- 50 g luka
- 50 g mrkve
- 150 g tikvica
- 200 ml pasirane rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- 60 g radiča
- 60 g zelene salate,
- imunov sok
- začini (sol, papar, češnjak)
Priprema:
- Na žlici maslinova ulja pirjajte luk te mu potom dodajte naribanu mrkvu i nasjeckane tikvice.
- Kada povrće omekša, dodajte meso, začinite po želji te pri kraju zalijte pasiranom rajčicom.
- Sve zajedno poslužite uz salatu začinjenu žlicom maslinova ulja, limunovim sokom i soli.
Nutritivna vrijednost: 514 kcal, 28 g proteina, 33 g masti, 29 g ugljikohidrata
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....