Volite li indijske oraščiće?

 SHUTTERSTOCK
Zdrava grickalica

Njih često zaboravljamo, a sprječavaju bolesti srca, štite stanice od oštećenja i pomažu kod mršavljenja

Od bolje kontrole šećera u krvi, preko smanjenja krvnog tlaka, do zdravijeg srca, sve su to benefiti indijskih oraščića

Indijski oraščići su postali namirnica koja se konzumira diljem svijeta, iako biljka potječe iz Južne Amerike. Vjerojatno znate da su jako ukusni, ono čega možda niste svjesni su njihovi zdravstveni benefiti. Ne samo da su bogati proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama, već sadrže i razne vitamine i minerale koji su važni za naše tijelo, piše Eat This, Not That!.

Od bolje kontrole šećera u krvi do zdravijeg srca, evo nekih benefita konzumacije indijskih oraščića:


Gubitak kilograma

Mnogi ljudi smatraju da je trebaju izbjegavati orašaste plodove kad pokušavaju izgubiti kilograme jer je riječ o visokokaloričnoj i mastima bogatoj namirnici. Međutim, studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da ljudi koji redovito grickaju orašaste plodove održavaju zdraviju težinu nego oni koji ih izbjegavaju. Razlog za to bi mogla biti kombinacija proteina, vlakana i masti koja se nalazi u njima te nas čini zasitnima, čime potiče gubitak težine.

Iako indijski oraščići imaju izuzetno bogat okus, oni sadrže manje masti i kalorija nego drugi popularni orašasti plodovi, poput badema, kikirikija i oraha. Jedna porcija indijskih oraščića u prosjeku sadrži oko 137 kalorija, ali studija iz 2019. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da ljudsko tijelo može apsorbirati samo oko 84 posto tih kalorija jer dio masnoće ostaje zapečaćen unutar vlaknaste stijenke oraha.


Smanjenje krvnog tlaka

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Ovo ozbiljno stanje značajno povećava rizik od većih srčanih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega. Isto tako, 18 posto svih smrtnih slučajeva na svjetskoj razini može se pripisati hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).

Prema studiji iz 2019. godine objavljenoj u časopisu Current Developments in Nutrition, konzumacija indijskih oraščića povezana je s nižim krvnim tlakom, ali s nižim razinama triglicerida, vrste masnoće u krvi koja može povećati rizik od moždanog udara, srčanog udara i bolesti srca kada su razine visoke.

No, imajte na umu da nisu svi indijski oraščići jednaki, izbjegavajte one koji su posoljeni jer je hrana s viškom soli povezana s visokim krvnim tlakom.


Poboljšanje razine kolesterola

Postoje dvije vrste kolesterola:

  • LDL (eng. low density lipoproteins - lipoproteini male gustoće) - vrsta koja potiče nakupljanje štetnih masnoća u arterijama
  • HDL (eng. high density lipoproteins - lipoproteini visoke gustoće) - vrsta koja štiti srce prenoseći LDL kolesterol dalje od arterije prema jetri

Idealno, vaš omjer bi trebao pokazivati više razine HDL kolesterola i manje razine LDL kolesterola. Upravo u tome vam mogu pomoći indijski oraščići. Naime, studija iz 2017. godine objavljena u časopisu The Journal of Clinical Nutrition otkrila je da osobe koje uključuje ovaj orašasti plod u svoju prehranu mogu smanjiti LDL ("loši") kolesterol. Ne samo to, studija objavljena 2018. godine u časopisu Journal of Nutrition pokazala je da prehrana bogata indijskim oraščićima povećava i razinu HDL ("dobrog") kolesterola.


Poboljšanje zdravlja srca

Procjenjuje se da 17,5 milijuna ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti svake godine, a 80 % tih smrti se događa u zemljama srednjeg i niskog dohotka, prema HZJZ.

Srećom, pregled iz 2007. godine objavljen u časopisu British Journal of Nutrition otkrio je da je rizik od srčanih bolesti 37 posto niži kod ljudi koji jedu orašaste plodove više od četiri puta tjedno. No, sami indijski oraščići imaju najviše prednosti.

Studija objavljena 2018. godine u časopisu Journal of Nutrition otkrila je kada su ljudi s dijabetesom tipa 2 jeli 30 grama sirovih, neslanih inidijskih oraščića dnevno tijekom 12 tjedana, smanjeni su čimbenici rizica za kardiovaskularne bolesti: krvni tlak se smanjio, a HDL kolesterol porastao. Istraživači smatraju da razlog to što su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola.


Bolja kontrola razine šećera u krvi

Vjerojatno vam ne moramo reći da ono što jedete ima važnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da održava razinu šećera u krvi pod kontrolom. Dodavanje indijskih oraščića moglo bi imati značajan pozitivan učinak na razine šećera u krvi, bez obzira na to imate li dijabetes ili preddijabetes.

Prema studiji iz 2019. godine objavljenoj u časopisu International Journal of Endocrinology and Metabolism, osobe s dijabetesom tipa 2 koje su unosile 10 posto svojih dnevnih kalorija kroz indijske oraščiće imali su niže razine inzulina od onih koji ih nisu jeli. Istraživači smatraju da je razlog to što su bogati vlaknima te tako sprječavaju nagle skokove razine šećera u krvi, a pomažu održati sporije i stabilnije otpuštanje glukoze u krvotok.


Pruža zdravu dozu bakra

Bakar igra važnu ulogu u razinim funkcijama u našem tijelu, uključujući regulaciju otkucaja srca i krvni tlak, proizvodnju crvenih krvnih stanica, razvoj kostiju, krvnih žila, vezivnog tkiva te aktivaciju imunološkog sustava.

Indijski oraščići sadrže više bakra od 99 posto svih namirnica, a u 100 grama se nalazi 244 posto potrebnog dnevog unosa ovog važnog minerala.


Štiti stanice od oštećenja

Orašasti plodovi i sjemenke su poznate po tome što sadrže brojne antioksidanse. Antioksidansi su spojevi koji mogu neutralizirati oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, a time i zaštititi naše tijelo od bolesti i upala. Indijski oraščići su posebni po tome što su izvrstan izvor dviju vrsta antioksidansa: polifenola i karotenoida. No, znajte da pečeni imaju veću antioksidativnu aktivnost od sirovih.

Linker
06. studeni 2024 06:38