SHUTTERSTOCK
Zvuči dobro

Nevjerojatna moć popularnog začina: Studija otkrila i da može otopiti salo te ubrzati metabolizam

Njegovo konzumiranje donosi i druge zdravstvene dobrobiti


Kardamom potječe iz Indije, zemlje začina te je intenzivnog citrusnog i pomalo slatkastog okusa nalik na mentu. Zbog svoje prilagodljive arome odlično se slaže s mnogim jelima i pićima, a poznate su njegove zdravstvene dobrobiti. U sebi sadrži vitamine C, B6, tiamin, riboflavin, niacin te minerale kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan. Među ostalim, prema posljednjem istraživanju, konzumacija sjemenki kardamoma mogla bi smanjiti i masne naslage oko tijela.

Povećava apetit, ali i potrošnju energije

Studija koju su znanstvenici proveli na miševima dala je zanimljive rezultate. Grupa koja je dobivala obilniji obrok s više kardamomoma, dobila je manje na težini od grupe koja je dobivala manje doze hrane i ovog začina. Drugim riječima, kardamom povećava apetit, ali također povećava potrošnju energije, ubrzava metabolizam i smanjenje masnog tkiva. Ova je studija također procijenila doze za ljude pa bi tako odrasla osoba s težinom od oko 60 kg trebala konzumirati od osam do 10 mahuna kardamoma svaki dan. Osim ovih povoljnih rezultata, za kardamomom biste trebali posegnuti i zbog sljedećih dobrobiti:

Snižava krvni tlak

Studija objavljena u Indian Journal of Biochemistry & Biophysics procijenila je 20 novodijagnosticiranih osoba s blago povišenom hipertenzijom i učinak davanja tri grama kardamoma u prahu dnevno u dvije podijeljene doze tijekom 12 tjedana. Rezultati su pokazali značajno smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

image

Kardamom se tradicionalno koristi u ajurvedi za ublažavanje problema s probavom

SHUTTERSTOCK

Pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa iz usta

Ako se borite s neugodnim mirisima iz usta, žvakanje sjemenki kardamoma moglo bi poslužiti kao učinkovito rješenja. Osim toga, studija koju je proveo Odjel za mikrobiologiju na Sveučilištu u Indiji istraživala je antimikrobne učinke ekstrakata kardamoma na oralne bakterije. Istraživači su zaključili da su ekstrakti učinkoviti protiv oralnih patogenih bakterija poput Streptococcus mutans koja je primarni uzročnik karijesa i Candida albicans koja ako je crijevna mikroflora narušena, izaziva bolest. Ovdje glavnu ulogu igra aktivna komponenta ulja kardamoma, cineol, koji je snažan antiseptik poznat po ubijanju bakterija koje uzrokuju loš zadah i druge infekcije. Ovaj začin sprečava nastanak karijesa na zubima pa je zato i česti sastojak zdravih guma za žvakanje.

Poboljšava probavu

Kardamom se tradicionalno koristi u ajurvedi za ublažavanje problema s probavom, poput nadutosti, plinova i zatvora. Njegova eterična ulja potiču proizvodnju želučanih sokova i enzima, što olakšava razgradnju hrane. Također, smanjuje mučninu i nelagodu u želucu, osobito nakon obroka bogatih mastima.

Podupire zdravlje srca

Aktivni spojevi kardamoma poput cineola, flavonoida, fitosterola i polifenola mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i triglicerida, što doprinosi zdravijem kardiovaskularnom sustavu. Antioksidansi prisutni u ovom moćnom začinu smanjuju oksidativni stres koji je povezan s bolestima srca.

Linker
06. prosinac 2024 07:04