Komorač je biljka izrazito aromatična mirisa. Potječe s Mediterana. U kulinarstvu i za pripremu narodnih lijekova koriste se njegovi pupoljci, mladi izdanci, listovi te svježi i suhi plodovi. Čaj od komorača učinkovito je sredstvo u liječenju probavnih i dišnih tegoba.
Pomaže kod alergija te kod kognitivnih poremećaja
Komorač sadrži esencijalna ulja, masne kiseline, kumarine, monoterpene, tanine, saponine i sl. Njegovi se plodovi koriste za intenziviranje arome različitih prehrambenih proizvoda te u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Od značaja je ljekovito djelovanje komponenti ovog začina protiv bakterija i virusa te u olakšavanju probavnih i reumatskih tegoba.
Pomaže kod alergija te kod kognitivnih poremećaja poput gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti. Smanjuje razinu masnoća u krvi. Komorač se može koristiti i kao povrće. Štoviše, u tom slučaju, kada se priprema veća količina, i sadržaj mikronutrijenata (kalija, kalcija, magnezija, željeza i cinka) dolazi do izražaja.
Prisutnost komorača u prehrani ima pozitivan učinak na zdravlje muškaraca i žena. Regulira menstrualni ciklus, ublažava tegobe u menopauzi i jača libido. U svakom slučaju, komorač je zanimljiv začin i šteta je što je u našoj kuhinji zanemaren.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....