SHUTTERSTOCK
Samo to ne!

Nekima se neće svidjeti, ali ova namirnica je neprijatelj broj jedan u postizanju ravnog trbuha

Srećom, postoji bolja i zdravija alternativa

Brojni su motivi zašto netko želi izgubiti suvišnu masnoću nakupljenu na području trbuha. Ipak, najčešće spominjani razlozi su ljepota i zdravlje koje ponekad opravdano zauzima prvo mjesto na tronu unutarnjeg poziva na akciju. Osim tjelovježbe, u prehrambenu rutinu preporučuje se uvesti više proteina čija je funkcija održati sitost i očuvati čiste mišiće. Međutim, nisu svi proteini tako dobri što mislimo, a jedan, sasvim neočekivani, zauzeo je prvo mjesto na ljestvici najgorih proteina. Nutricionistice Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos otkrile su o kojoj je namirnici riječ.

Najgori protein za salo na trbuhu

Unatoč velikoj brojnosti ljubitelja sira, ispostavilo se da je upravo on najgori protein za salo na trbuhu. Iako je sir izvrstan izvor proteina i kalcija, ovi benefiti padaju u vodu kada je u pitanju rješavanje viška sala, a nutricionistice su dale logično objašnjenje.

- Većina kalorija u siru dolazi iz masti, a ne iz proteina. Tako 28 grama mozzarelle ima oko 85 kalorija, od čega 60 kalorija dolazi iz masti, a samo 25 kalorije sira dolazi iz proteina. Stoga, samo mala porcija takve hrane može sadržavati brojne kalorije. S druge strane, možete pojesti puno veću porciju visokoproteinske hrane za puno manje kalorija - rekle su.

Iako će neki pojedinci, koji za primarne proteine odabiru namirnice poput jaja, piletine, lososa ili tofua, možda smatrati kako korištenje sira kao usputnog dodatka, ni na koji način ne može utjecati na stvaranje sala, ove su nutricionistice dokazale suprotno. Sir ipak dovodi do viška neželjenih kilograma.

- Da biste dobili istih zadovoljavajućih 30 grama proteina koje biste unijeli u 163 kalorije pilećih prsa, morali biste unijeti 560 kalorija sira poput mozzarelle - kažu nutricionistice.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravije proteinske alternative

Ako ste jedni od onih kojima je život doista nezamisliv bez ove namirnice, razmislite o njegovoj nemasnoj verziji.

  • Nemasni mozzarella sir

- Kada se dio ili sva masnoća skine sa sira, kalorije se smanjuju, dok se proteini obično povećavaju - objašnjavaju nutricionistice dodajući kako proteini povećavaju osjećaj sitosti stoga će što više proteina koje unesete kroz hranu, doprinijeti osjećaju sitosti.

Tako će 56 grama nemasnog mozzarella sira imati 84 kalorije i 18 grama proteina, dok će 56 grama punomasne verzije mozzarelle imati dvostruko više kalorija, 170 i znatno manje proteina, oko 12 grama.

  • Posni svježi sir

Posni svježi sir također je dobar proteinski izbor za mršavljenje. 80 grama svježeg sira sadrži oko 90 kalorija i nudi 12 grama proteina.

- Iako su i svježi sir i nemasni sir mliječni proizvodi, niti jedan ne sadrži zasićenu masnoću koja začepljuje arterije - dodaju nutricionistice Lakatos.

Zašto je unos proteina važan za mršavljenje?

Konačno, zbog činjenice da nas čine sitima, proteini su pravi šampion kada je u pitanju mršavljenje. Osim toga održavaju razine šećera u krvi stabilnima što pomaže da izbjegnete energetske padove koji dovode do žudnje za nezdravom hranom. Također, proteini imaju važnu zadaću u izgradnji i obnavljanju mišićnog tkiva koje je tijelu potrebno za snagu i brz metabolizam.

- Iako se pokazalo da su proteini korisni za mršavljenje, ako konzumirate verziju koja obiluje mastima ili šećerom, odnosno velikom količinom kalorija, budite sigurni da će ona doprinijeti debljanju ili će izazvati upalu u tijelu koja će otežati proces mršavljenja - zaključuju one.

Linker
05. ožujak 2024 17:55