SHUTTERSTOCK
tako dobro

Napravite tradicionalni talijanski desert s grožđem - ovaj recept je prava bomba!

Pekarnice u Firenci nude schiacciatu isključivo u vrijeme berbe grožđa krajem rujna

Schiacciata je tradicionalni talijanski desert, a radi se o vrsti focaccie koja umjesto rajčica ili maslina sadrži crno grožđe i zaslađena je šećerom. Pekarnice u Firenci nude schiacciatu isključivo u vrijeme berbe grožđa krajem rujna. Za pripremu se originalno koristi sorta grožđa koja se koristi i u proizvodnji popularnog vina chianti (canaiolo), a kao zamjena za ovu sortu predlaže se mirišljava sorta izabela ili crni muškat.

image
SHUTTERSTOCK

Za aktivaciju kvasca

  • 100 g glatkog brašna
  • 5 g svježeg kvasca
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 50 ml vode

Sastojci za tijesto

  • 400 g glatkog brašna
  • 110 g šećera
  • 5 žličica maslinova ulja
  • 140 ml vode
  • 50 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 500 g grožđa
  • 4 žličice šećera
  • 3 žličice maslinova ulja

Priprema

  1. Otopiti kvasac u mlakoj vodi (50 ml).
  2. U posudu staviti brašno (100 g), mlijeko (50 ml), vodu s razmućenim kvascem i žličicu šećera.
  3. Sve dobro izmiješati, pokriti prozirnom folijom i pustiti da se diže u ugašenoj pećnici oko jedan sat ili dok ne udvostruči volumen.
  4. Nakon dizanja, u mikseru za tijesto ili ručno umijesiti tijesto s 400 g brašna, 140 ml vode, 110 g šećera i 50 ml mlijeka. Zatim dodati ulje i sol i mijesiti dok se ne dobije mekano i glatko tijesto.
  5. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto oblikovati u kuglu i staviti u posudu premazanu maslinovim uljem. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se diže četiri sata dok se tijesto ne utrostruči.
  6. Grožđe dobro oprati i posušiti papirom. Nakon što se tijesto diglo, podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prvi dio tijesta razvaljati valjkom ili rukama i prebaciti ga u nauljeni lim za pečenje. Po tijestu rasporediti polovinu grožđa (može i manje).
  7. Zatim razvaljati drugu polovicu tijesta i staviti preko prvog sloja nježno ga razvlačeći tako da im se rubovi spoje. Na njega staviti preostalo grožđe.
  8. Staviti slatku focacciu s grožđem u isključenu pećnicu, s loncem kipuće vode koji će osigurati odgovarajuću vlažnost. Ostaviti da se diže jedan sat. Ako želite, možete ostaviti da se diže i do sat i pol do dva.
  9. Nakon dizanja izvaditi lonac s vodom i uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. Površinu focaccie premazati s tri žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja i posuti šećerom.
  10. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 25-30 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju.

Recept Mirje Zupčić - vitamini.hr

Linker
02. listopad 2024 13:31