MARKO MISCEVIC/CROPIX CROPIX
nitko ne jede

Najzdravija na svijetu, a zanemarena! Donosimo dva recepta kojima ćete teško odoljeti

Često se preporučuje kod visokog kolesterola

Nakon teške i masne hrane, koja je tijekom zime dominirala našim jelovnicima, s dolaskom proljeća važno je usmjeriti se na izbor lakše probavljivih namirnica bogatih vitaminima. Naš organizam sada prirodno teži smanjenju tjelesne težine, a nastavimo li s dosadašnjim režimom prehrane, osjetit ćemo težinu, umor i pospanost. Zato birajte svježe i zeleno!


Snažan je antioksidans

Sjajan izbor je potočarka. Ova trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača proglašena je i najzdravijim povrćem na svijetu. S ocjenom 1000 od 1000, prema Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), ovo zanemareno povrće postiglo je savršen rezultat. Potočarka je također dobila najvišu ocjenu prema CDC indexu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naziva se i biljkom čistih voda jer raste na izvorima čiste vode, uz potoke, rijeke te obale jezera. Sadrži mnogo više organskih minerala od ostalog lisnatog povrća, a bogatija je i vitaminima. Potočarka je bogata i sumporom koji je važan za pospješivanje rada endokrinog sustava. Zahvaljujući visokom udjelu mangana, bakra i željeza potočarka može pomoći i kod slabokrvnosti. Ima svega 11 kalorija u 100 grama lišća pa ju u prehranu možete uvrstiti bez grižnje savjesti. Snažan je antioksidans, često se preporučuje kod visokog kolesterola i zbog svojih nutrijenata smatraju je jednom od najmoćnijih povrtnih biljaka.

Zbog visokog udjela vitamina K, preporučuje se kod osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Potočarka jelima daje pomalo papren okus, a njezino se lišće može pripremiti na salatu, dodati u sendviče, svježe sokove, juhe.

Ideja za ručak

Sastojci:

  • šalica i pol ječma
  • 2 šalice borovnica
  • šalica tanko narezanog komorača
  • 2 šalice potočarke
  • naranča
  • ljubičasti luk, tanko narezan
  • avokado, tanko narezan
  • 1/4 šalice oraha

Preljev od citrusa:

  • 1/2 šalice svježeg soka naranče
  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 1-2 žlice sitno sjeckanog crvenog luka
  • 2 žličice crnog vinskog octa
  • žličica meda
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

  1. Stavite ječam u lonac s četiri šalice vode. Kad proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte jedan sat. Ocijedite i ohladite. Narežite sve povrće.
  2. U tanjur složite ječam (količina je dovoljna za četiri porcije), ostale sastojke - borovnice, komorač, crveni luk, potočarku, avokado, kriške naranče i orahe.
  3. Napravite preljev tako da pomiješajte sve sastojke i prelijte preko povrća.


Salata od potočarke

Sastojci:

  • šaka zelene salate
  • šaka potočarke
  • 2 luka
  • 1 naribana tikvica
  • 2 mrkve
  • 4 rajčice
  • 3-4 žlice suncokretovih sjemenki

Priprema:

1. Natrgajte salatu na manje komade. Nasjeckajte luk, naribajte mrkvu i tikvicu. Rajčice narežite na četvrtine.

2. Prelijte dresingom po vašem izboru

Linker
01. srpanj 2024 02:15