SHUTTERSTOCK
Pravac u kupovinu

Najnovija studija: Ovo popularno voće može poboljšati raspoloženje u samo četiri dana

Sadrži tri puta više vitamina C od naranči i jagoda

Ne tretirano voće riznica je vitamina potrebnih čovjekovom organizmu. Da je njegova zdravstvena sveprisutnost očita, govori i poznata izreka o tome kako ‘jedna jabuka na dan tjera doktora van‘. To potvrđuje i nedavno istraživanje, objavljeno u British Journal of Nutrition koje je otkrilo da jedno egzotično voće može značajno poboljšati naše raspoloženje.

Kivi i mentalno zdravlje

Novozelandski znanstvenici otkrili su da konzumacija kivija može poboljšati raspoloženje za samo četiri dana.

- Sjajno je znati da tek male promjene u prehrani, poput dodavanja kivija, mogu utjecati na to kako se osjećamo svaki dan - izjavila je koautorica studije, psihologinja Tamlin Conner.

image
SHUTTERSTOCK

Studija

Tajna međusobne povezanosti ovog zelenog voća s raspoloženjem leži u vitaminu C koji je među ostalim benefitima, takozvani podizač energije i vitalnosti. Tu činjenicu je dodatno potvrdio eksperiment s prehranom proveden na 155 odraslih osoba s nedostatkom ovog vitamina. Svaki dan tijekom osam tjedana sudionici su dobivali placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da izvijeste o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvaliteti sna i tjelesnoj aktivnosti.

Istraživači su otkrili da su i skupina koja je uzimala vitamin C i oni koji su jeli kivi izvijestili o poboljšanom raspoloženju. Međutim, za razliku od onih koji su uzimali suplemente, skupina koja je jela kivi iskusila je vitalnost i poboljšanja raspoloženja u samo četiri dana s učinkom koji je dosegao vrhunac oko 14 do 16 dana.

- Naši su sudionici u početku imali relativno dobro mentalno zdravlje pa su imali malo prostora za poboljšanje, ali su ipak prijavili dobrobiti intervencija kivijem ili vitaminom C - rekao je glavni autor dr. Ben Fletcher.

Sudionicima je davana sorta SunGold koja je iznutra žuta, a ne zelena i navodno sadrži tri puta više vitamina C od naranči i jagoda. Stoga, znanstvenici su na temelju dobivenih rezultata zaključili kako ono što jedemo itekako može imati utjecaj na to kako se osjećamo. Hranjive tvari u prehrani važne su ne samo za fizičko zdravlje nego i mentalno.

Ima i druge zdravstvene dobrobiti:

  • smanjuje rizik od kroničnih bolesti
  • poboljšava probavu
  • promiče zdravlje srca
  • poboljšava kvalitetu sna
  • dobar je za oči
Linker
12. lipanj 2024 19:54