Lucija (desno na slici) osim jaja ne smije jesti ni orašaste plodove, što joj teško pada jer voli kolače, osobito orehnjaču i slične, a Lucija (lijevo) rado bi alergiju na jaja zamijenila alergijom na kivi.
 Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Najbolji party može početi - fantastični meni za teen generaciju

Jedna je kći vrhunskog kuhara, druga fotografkinje, u kuhinji su od malih nogu. Donosimo njihov meni koji će oduševiti tinejdžere.

Ne mogu sakriti zadovoljstvo što je Zdrava kuhaona ugostila prvog pravog chefa. Moj prijatelj Zoran Gajić radio je u najboljim hrvatskim restoranima: od nekad nezaobilaznog Kluba književnika, Cateringa Majetić, Dobrih vina, Rouzmarina, a trenutno je chef kuhinje karlovačkog restorana Kastel u sklopu starog grada Dubovca. Volim njegovu jednostavnost i skromnost.

Ne nameće se pričom, već odličnim tanjurom koji će staviti ispred vas, a najvećim uspjehom smatra od osrednjih namirnica napraviti vrhunsko jelo.

Uvijek će prije istaknuti druge nego sebe, pa tako ima samo riječi hvale za kuhinju žene Jasice i punice Libuše koja kuha najbolje. Njegovo omiljeno jelo je češko blagdansko jelo svičkova - marinirana junetina s korjenastim povrćem, nešto slično našoj pašticadi, samo u svijetlom umaku.

Teen party

Ali ono najvažnije zašto smo ugostili Zorana jest to što je on i prije posla i prije svega ostaloga - tata. Njegova je Lucija već srednjoškolka, a u kuhinji je s njim od malih nogu. Vole zajedno kuhati i često sudjeluju na kulinarskim radionicama, a osmislili su i pilot-projekt “Kad tata kuha” i prije nekoliko godina zajedno pripremali omiljena dječja jela: pizzu, njoke, torteline i tortilje.

Lijepo je vidjeti tu povezanost i koliko se ponose jedno drugim. Nisu samo imena kćeri ono što nas povezuje. Baš kao moju Luciju, i Zoranovu muče alergije: na jaja, na orašasto i soju, razlika je u tome što se mi borimo od rođenja, a oni unatrag godinu dana.

Foto: Berislava Picek/ Hanza Media
Za svakog ponešto...

I njegova se Lucija morala odreći nekih namirnica, poput omiljenih palačinki te zajedno s mamom Jasicom otkrivaju nove namirnice.

I tako smo odlučili skuhati nešto zajedno. Obje Lucije, već iskusne kuharice, uz Zoranovu pomoć osmislile su meni za teen party. I opet se pokazalo kako je kuhinja divno mjesto za druženje.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media
'Ne mogu sakriti zadovoljstvo što je Zdrava kuhaona ugostila prvog pravog chefa, Zorana Gajića i njegovu kćer Luciju (desno na slici).

  • bijeli tost kruh
  • pileća prsa
  • maslac
  • azijski miks salata
  • krem sir
  • mrkva
  • umak po želji
  • rajčice

Priprema:

  1. Namažite maslac na kruh.
  2. Stavite azijski miks salata.
  3. Dodajte pečenu piletinu.
  4. Na drugu šnitu kruha namažite sir.
  5. Dodajte rajčice.
  6. Nova šnita kruha, namažite maslac.
  7. Dodajte naribanu mrkvu.
  8. Stavite novi komad piletine.
  9. Slijedi salata.
  10. Dodajte umak.
  11. Završite šnitom kruha.
  12. Dobro pritisnite i prerežite na pola.

Za 30 kuglica:

  • 50 dag čokolade za kuhanje s najmanje 70% kakaa
  • 5 dl slatkog vrhnja

Za preljev:

  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag maslaca
  • kakao prah i/ili šarene mrvice

Priprema:

  1. Za klasični ganache potrebna vam je jednaka količina čokolade i slatkog vrhnja.
  2. Zagrijte slatko vrhnje i u njega umiješajte otopljenu čokoladu.
  3. Ohladite smjesu, ostavite je jedan dan pa oblikujte kuglice i nakratko ih stavite u zamrzivač.
  4. Kako biste dobili hrskavi omotač, otopite dodatnu čokoladu i dodajte joj maslaca.
  5. Hladne kuglice sad umačite u toplu čokoladu.
  6. Pospite ih kakaom ili šarenim mrvicama da postanu lolipops (čokoladne lizalice na štapiću).

  • pileća prsa
  • sol
  • čili
  • tortilje bez jaja
  • 5 dl ulja

Za zdravi umak:

  • ½ šalice jogurta
  • ½ šalice vrhnja
  • 1 žličica kurkume

Priprema:

  1. Pileća prsa narežite na trakice, marinirajte u soli i čiliju.
  2. Tortilje narežite na trokute, umotajte u njih piletinu i ispecite u manjoj posudi u dubokom ulju.
  3. Tople probodite i servirajte uz ohlađeni umak.

Linker
29. studeni 2024 06:00