SHUTTERSTOCK
Dobra doza fokusa

Muči li i vas moždana magla? Ova četiri recepta rade čuda za mozak, krenite već s doručkom

Borovnice, jaja, chia sjemenke...samo su neke od namirnica koje voli mozak

Ako se po jutru dan poznaje, to uključuje i izbor onoga što unosimo u organizam. Naime, hrana je gorivo koje pokreće naše tijelo, ali i mozak stoga za doručak bi bilo poželjno potruditi se u dvije stvari; prvo da ga ne izbjegavamo, a zatim da ravnomjerno rasporedimo količinu proteina, masti i ugljikohidrata. Drugim riječima, da bismo izbjegli moždanu maglu predlaže se izbjegavati unošenje prerađene hrane koja u sebi sadrži jednostavne šećere poput raznih pekarskih proizvoda.

image
SHUTTERSTOCK

Namirnice koje održavaju mozak bistrim

Postoje razne namirnice koje su nutritivno bogate i saveznice su fokusa, bolje koncentracije i produktivnosti našeg mozga. U njih ubrajamo:

  • Borovnice - bilo smrznute ili svježe, borovnice su odličan izvor vlakana, vitamina C i K, mangana i flavonoida te su odlične za zdravlje srca, mozga i crijeva. Flavonoide posebno nalazimo u tamnom voću i povrću poput borovnica, a pokazalo se da se njihovom konzumacijom usporava kognitivni pad.
  • Riba, chia i lanene sjemenke, grah - sve su ove skupine posebno bogate omega-3 masnim kiselinama koje štite i jačaju nam kogniciju.
  • Lisnato povrće - osigurava hranjive tvari koje jačaju mozak poput beta-karotena, vitamina K1 i folata.
  • Jaja - odnosno žumanjci su izvrstan izvor kolina, za koji se pokazalo da djeluje neuroprotektivno na naš mozak.
  • Orašasti plodovi - posebno orasi osiguravaju proteine i već spomenute omega-3 masne kiseline za koje se pokazalo da sudjeluju u zdravlju mozga.

Spomenute skupine namirnica osim što su izvrsna hrana za mozak, našem tijelu osiguravaju dobre kalorije, odnosno nutrijente koji se općenito preporučuju za mentalno i sveopće zdravlje. U tom se smislu mediteranska prehrana ponovno istaknula kao odličan primjer, a evo i nekoliko verzija doručka koje ovakav životni stil podržava:

image
SHUTTERSTOCK

Smoothie od bobičastog voća i chia sjemenki (dva serviranja)

  • 160 g narezanih jagoda ili borovnica (smrznutih ili svježih)
  • 80 g malina (smrznutih ili svježih)
  • 80 g naribane cikle
  • nekoliko listova metvice
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 240 ml nezaslađenog bademovog mlijeka

Priprema:

1. Dodajte sve sastojke u blender i blendajte dok se ne napravi ujednačena smjesa.

2. Poslužite u dvije čaše.

image
SHUTTERSTOCK

Kolačići od zobi i jabuka (12 serviranja)

  • 220 g zobi
  • pola žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • pola žličice mljevenog cimeta
  • pola žličice soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • 100 g pekan oraha, grubo nasjeckanih
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 75 ml meda, zagrijanog
  • 2 velika jaja
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 175 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
  • 2 jabuke, oguljene i sitno narezane

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Pripremite kalup za muffine, a utore lagano premažite maslinovim uljem ili koristite papir za pečenje.

2. Sameljite zob (može u mlinčiću za kavu) i stavite je u veliku zdjelu. Dodajte muškatni oraščić, cimet, sol i prašak za pecivo. Umiješajte polovicu pekan oraha.

3. U drugoj posudi pomiješajte ulje i med, a zatim umutite jaja, vaniliju i bademovo mlijeko. Dodajte mokre sastojke suhim i pomiješajte da se sjedine, zatim umiješajte jabuke.

4. Smjesu rasporedite u kalupe i na vrh dodajte preostale pekan orahe. Pecite oko 25 minuta.

Losos s jajima (četiri serviranja)

  • 400 g krumpira
  • žličica soli, podijeljeno
  • pola žličice papra, podijeljeno
  • 2 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
  • 2 male paprike, nasjeckane
  • manja glavica crvenog luka nasjeckana
  • 450 grama lososa bez kože, izrezanog na komadiće
  • 4 jaja
  • nasjeckani vlasac

Priprema:

1. Skuhajte krumpir u slanoj vodi i ocijedite

2. Na tavi zagrijte dio maslinovog ulja i dodajte papriku i luk. Posolite i popaprite povremeno miješajući dok sastojci ne omekšaju, a zatim ih prebacite u zdjelu.

3. U istoj tavi pecite losos koji ste prethodno marinirali oko četiri minute dok ne porumeni. Prebacite losos na tanjur.

4. U istu tavu ponovno dodajte maslinovo ulje i zapecite prethodno skuhani krumpir. Kad porumeni, vratite povrće u tavu i promiješajte da se sve sjedini. Dodajte losos.

5. U posebnoj tavi na srednjoj vatri ispecite jaja tako da žumanjci ostanu tekući. Začinite ih prema želji.

6. Poslužite jaja preko lososa i krumpira. Prema želji obrok pospite nasjeckanim vlascem.

image
SHUTTERSTOCK

Tost s listovima maslačka (četiri serviranja)

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • crveni luk (manji) narezan na tanke ploške
  • 2 g crvene paprike
  • 2 žlice soka od limuna
  • vezica listova maslačka
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 110 g feta sira
  • 60 g običnog jogurta
  • 1 žličica naribane limunove korica
  • kruh, narezan i tostiran
  • listovi mente

Priprema:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi te mu dodajte crveni luk i papriku, povremeno miješajući dok luk ne omekša. Dodajte sok od limuna i kuhajte dok ne ispari, Maknite s vatre, dodajte narezane listove maslačka te začinite solju i paprom i miješajte dok listovi ne počnu venuti.

2. U međuvremenu, izmrvite feta sir u blender i kratko izblendajte, pa dodajte jogurt i koricu limuna.

3. Namažite tostirani kruh s izblendanim sastojcima i pospite obrađenim listovima maslačka. Prema želji svoj tost dodatno ukrasite listićima mente.

Linker
20. rujan 2024 08:07