TIJESTO:
- 700 g brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 1 svježi kvasac
NADJEV:
- cimet
- smeđi šećer
- Letifico medena krema od oraha
GLAZURA:
- 2 bjelanjka
- 1/2 cijđenog limuna
- 28 dag šećera u prahu
Kad imate sve, onda...
TIJESTO & PUNJENJE:
- U zdjelu od samostojećeg miksera opremljenog sa privitkom za tijesto-kukom, dodajte brašno i sol, sve dobro promiješajte. Zatim izdubite rupu u sredini, i stavite žlicu šećera, suhi kvasac, i prelijte sve sa 1,5 dcl toplog mlijeka. Pustite da se kvasac zapjeni, i kada se zapjeni, upalite mikser.
- U međuvremenu postepeno dodajte toplu vodu kako bi se tijesto dobro zamijesilo, najbolje je da ne bude previše mekano, a niti pretvrdo, nešto između je najbolje.
- Kada ste tijesto zamijesili, u šaku stavite ulja, premijesite tijesto i prekrite krpom. Stavite na toplo mjesto da se diže barem pola sata, izvadite maslac iz hladnjaka jer će vam kasnije trebati.
- Cimet i smeđi šećer stavite zajedno u jednu posudu i promiješajte, pripremite i medenu kremu od oraha. Medenu kremu držite na toplijem mjestu da bude tekuća.
- Kada se tijesto udvostruči izvadite ga na pobrašnjenu površinu, od njega formirajte dvije kuglice. Jednu ostavite sa strane, a drugu razvaljajte u pravokutnik debljine 2 cm. Premažite mješavinom maslaca, dodajte medenu kremu (prošarajte sa žlicom preko maslaca), zatim dodajte cimet i šećer.
- Narežite rolice debljine dva prsta pomoću noža ili pomoću konca, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrite krpom da se rolice dižu (cca pola sata).
- Zagrijte pećnicu na 220 °C i umutite jaje.
- Kad su rolice "narasle" premažite jajetom i po želji posipajte s malo šećera. Ili jednostavno koristite standardnu glazuru. Nakon što ih premažite sa jajetom i ostavite da se peku do kraja, nakon pečenja stavite na njih glazuru od sira ili jednostavno koristite medenu kremu. Imate jako puno opcija.
BIJELI NAMAZ:
- Istučemo tvrdi snijeg od bjelanjaka.
- Dodamo mu šećer u prahu i sok od limuna. Sastojke dobro izmiješamo.
- Kad namaz postane gust i svijetle boje, namažemo ga na tortu ili kolač i ostavimo da se stisne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....