SHUTTERSTOCK
sjajni recepti

Lagana jela za spas od vrućina - od ribljeg paprikaša i ražnjića do ledenog vjetra i sladoleda od kupine

Uživajte u sezonskim namirnicama i rashladite se od vrućina

Svi znamo da je za zdravlje i ljepotu važno ono što se nalazi na tanjuru. Ljeto, s obiljem svježeg voća i povrća na jelovniku, idealna je prilika za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Prijatelji životinja nude recepte ukusnih i zdravih jela, koja će nam pomoći da uživamo u sezonskim namirnicama, rashladimo se od vrućina i osjećamo se odlično jer činimo dobro ne samo za svoje zdravlje nego i za životinje i planet.

Iz kuharica Prijatelja životinja izdvajamo nekoliko recepata laganih ljetnih jela, od slanih do slatkih, koja se pripremaju brzo, a nestaju još brže.


Namaz od patlidžana

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 500 g patlidžana
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice limunova soka
  • sol, papar, peršin (prema želji)

Priprema:

  1. Patlidžane narezati na kolute, popeći u tavi na žlici ulja (ili ispeći prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladiti.
  2. Dobro usitniti patlidžane blenderom pa umiješati protisnuti češnjak, peršin, sol i papar.
  3. Lagano dodavati preostalo maslinovo ulje i limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu.
  4. Namaz poslužiti uz prepečeni kruh.


Riblji paprikaš bez riba

image
ANA MIHALIC

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 170 g tikvica
  • 300 g patlidžana
  • 2 dl vina
  • 400 g luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • ½ žličice slatke mljevene paprike,
  • 2 male ljute papričice
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 1 l vode
  • 2 žlice koncentrata rajčice,
  • 2 žlice usitnjenih algi

Priprema:

  1. Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti.
  2. Usitniti krumpir, tikvice i luk te zgnječiti češnjak.
  3. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu.
  4. Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.


Ratatouille

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 tanko narezan luk
  • 4 oguljena i narezana češnja češnjaka
  • 1 manji lovorov list
  • 1 mali patlidžan
  • 2 tikvice
  • 3 paprike
  • 8 velikih rajčica
  • ½ l pasirane rajčice
  • 1 žličica soli, 1 žlica vlasca, 1 žlica bosiljka, 1 žlica peršina, mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Na ulje u velikoj tavi dodati luk, češnjak i lovorov list.
  2. Miješati dok luk ne omekša.
  3. Izrezati patlidžan na male kockice.
  4. Dodati u tavu i povremeno miješati dok patlidžan ne omekša, oko 8 minuta.
  5. Tikvicu prepoloviti po dužini i narezati na ploške.
  6. Papriku narezati na trake.
  7. Rajčice grubo nasjeckati.
  8. Umiješati tikvice, papriku, rajčice i sol u tavu s patlidžanom te kuhati na srednje jakoj vatri 5 do 7 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno promiješati.
  9. Na kraju dodati pasiranu rajčicu. Umiješati začine i papar prema ukusu.


Paprike punjene grahom

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 6 velikih paprika
  • 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka)
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve,
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • pola šalice pasirane rajčice
  • 1 žlica sojina umaka
  • pola vezice peršina
  • sol i papar prema ukusu

Priprema:

  1. Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar i na kraju peršin.
  2. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom.
  3. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu, te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od paradajza i ukrasiti sojinim vrhnjem.
  4. Peći oko pola sata na 180 °C.
  5. Poslužiti uz rižu ili neku drugu žitaricu.


Ražnjići

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 1 kg šampinjona
  • 250 g sojinih komadića (ili sejtana)
  • 1 kg patlidžana,
  • 1 kg tikvica
  • 1 kg paprike
  • 1 kg luka
  • sojin umak
  • usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje

Priprema:

  1. Patlidžane oprati, narezati na ploške od oko 2 cm, dobro posoliti i ostaviti da stoje oko pola sata.
  2. Istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom.
  3. Sojine komadiće kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati sojin umak i češnjak.
  4. Šampinjone očistiti i prepoloviti.
  5. Tikvice oprati i narezati na kocke.
  6. Paprike oprati i narezati na kvadrate.
  7. Luk oguliti i narezati na kocke.
  8. Na drvene štapiće za ražnjiće nabosti komade povrća, soje i šampinjona.
  9. Sve posoliti i popapriti te nauljiti.
  10. Peći na roštilju ili u pećnici (posložiti u posudu u dva sloja).
  11. Kada je pečeno, još malo poprskati uljem (i sojinim umakom prema ukusu).


Veganski ledeni vjetar

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 200 – 250 g slanutka; za kore
  • 1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba)
  • 1 šalica šećera
  • 1,5 šalica glatkog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata)
  • 5 žlica ulja
  • 1 žlica octa;

za 1. kremu:

  • 2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju
  • 3 dl sojinog mlijeka
  • ½ litre veganskog šlaga

za 2. kremu:

  • ½ l veganskog šlaga
  • voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…

Priprema:

  1. Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi.
  2. Za kore, tući vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postupno.
  3. Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
  4. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat.
  5. Peći na 180 °C oko 30 min.
  6. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm.
  7. Rezati biskvit kada je hladan.
  8. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša).
  9. Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tuči mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli istući šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, žuta krema, voće, šlag.

Smoothie od lubenice i vanilije

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 2 šalice lubenice narezane na kocke
  • šalica malina
  • 2 kugle veganskoga sladoleda od vanilije

Priprema:

  1. U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa.
  2. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi.
  3. Na kraju ostaviti u hladnjaku pa dodati nekoliko kocki leda.


Sladoled od kupina, borovnica i banana

image
Moja vegan kuhinja

Sastojci:

  • 250 g kupina
  • 100 g borovnica
  • 3 banane
  • 2 vanilin šećera
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • za ukrašavanje: listići badema

Priprema:

  1. Oprati kupine i borovnice, a banane narezati na ploške.
  2. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici.
  3. Mješavini dodati zobeno mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu.
  4. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4-5 sati.
  5. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti.
  6. Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.

Linker
24. studeni 2024 17:15