Svi znamo da je za zdravlje i ljepotu važno ono što se nalazi na tanjuru. Ljeto, s obiljem svježeg voća i povrća na jelovniku, idealna je prilika za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Prijatelji životinja nude recepte ukusnih i zdravih jela, koja će nam pomoći da uživamo u sezonskim namirnicama, rashladimo se od vrućina i osjećamo se odlično jer činimo dobro ne samo za svoje zdravlje nego i za životinje i planet.
Iz kuharica Prijatelja životinja izdvajamo nekoliko recepata laganih ljetnih jela, od slanih do slatkih, koja se pripremaju brzo, a nestaju još brže.
Namaz od patlidžana
Sastojci:
- 500 g patlidžana
- 2 češnja češnjaka
- 5 žlica maslinova ulja
- 3 žlice limunova soka
- sol, papar, peršin (prema želji)
Priprema:
- Patlidžane narezati na kolute, popeći u tavi na žlici ulja (ili ispeći prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladiti.
- Dobro usitniti patlidžane blenderom pa umiješati protisnuti češnjak, peršin, sol i papar.
- Lagano dodavati preostalo maslinovo ulje i limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Namaz poslužiti uz prepečeni kruh.
Riblji paprikaš bez riba
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 170 g tikvica
- 300 g patlidžana
- 2 dl vina
- 400 g luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice ulja
- ½ žličice slatke mljevene paprike,
- 2 male ljute papričice
- 1 žlica dimljene paprike
- 1 l vode
- 2 žlice koncentrata rajčice,
- 2 žlice usitnjenih algi
Priprema:
- Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti.
- Usitniti krumpir, tikvice i luk te zgnječiti češnjak.
- Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu.
- Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.
Ratatouille
Sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 tanko narezan luk
- 4 oguljena i narezana češnja češnjaka
- 1 manji lovorov list
- 1 mali patlidžan
- 2 tikvice
- 3 paprike
- 8 velikih rajčica
- ½ l pasirane rajčice
- 1 žličica soli, 1 žlica vlasca, 1 žlica bosiljka, 1 žlica peršina, mljeveni crni papar
Priprema:
- Na ulje u velikoj tavi dodati luk, češnjak i lovorov list.
- Miješati dok luk ne omekša.
- Izrezati patlidžan na male kockice.
- Dodati u tavu i povremeno miješati dok patlidžan ne omekša, oko 8 minuta.
- Tikvicu prepoloviti po dužini i narezati na ploške.
- Papriku narezati na trake.
- Rajčice grubo nasjeckati.
- Umiješati tikvice, papriku, rajčice i sol u tavu s patlidžanom te kuhati na srednje jakoj vatri 5 do 7 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno promiješati.
- Na kraju dodati pasiranu rajčicu. Umiješati začine i papar prema ukusu.
Paprike punjene grahom
Sastojci:
- 6 velikih paprika
- 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka)
- 1 glavica luka
- 2 mrkve,
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- pola šalice pasirane rajčice
- 1 žlica sojina umaka
- pola vezice peršina
- sol i papar prema ukusu
Priprema:
- Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar i na kraju peršin.
- Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom.
- Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu, te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od paradajza i ukrasiti sojinim vrhnjem.
- Peći oko pola sata na 180 °C.
- Poslužiti uz rižu ili neku drugu žitaricu.
Ražnjići
Sastojci:
- 1 kg šampinjona
- 250 g sojinih komadića (ili sejtana)
- 1 kg patlidžana,
- 1 kg tikvica
- 1 kg paprike
- 1 kg luka
- sojin umak
- usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje
Priprema:
- Patlidžane oprati, narezati na ploške od oko 2 cm, dobro posoliti i ostaviti da stoje oko pola sata.
- Istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom.
- Sojine komadiće kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati sojin umak i češnjak.
- Šampinjone očistiti i prepoloviti.
- Tikvice oprati i narezati na kocke.
- Paprike oprati i narezati na kvadrate.
- Luk oguliti i narezati na kocke.
- Na drvene štapiće za ražnjiće nabosti komade povrća, soje i šampinjona.
- Sve posoliti i popapriti te nauljiti.
- Peći na roštilju ili u pećnici (posložiti u posudu u dva sloja).
- Kada je pečeno, još malo poprskati uljem (i sojinim umakom prema ukusu).
Veganski ledeni vjetar
Sastojci:
- 200 – 250 g slanutka; za kore
- 1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba)
- 1 šalica šećera
- 1,5 šalica glatkog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata)
- 5 žlica ulja
- 1 žlica octa;
za 1. kremu:
- 2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju
- 3 dl sojinog mlijeka
- ½ litre veganskog šlaga
za 2. kremu:
- ½ l veganskog šlaga
- voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…
Priprema:
- Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi.
- Za kore, tući vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postupno.
- Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
- Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat.
- Peći na 180 °C oko 30 min.
- Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm.
- Rezati biskvit kada je hladan.
- Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša).
- Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tuči mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli istući šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, žuta krema, voće, šlag.
Smoothie od lubenice i vanilije
Sastojci:
- 2 šalice lubenice narezane na kocke
- šalica malina
- 2 kugle veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema:
- U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa.
- Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi.
- Na kraju ostaviti u hladnjaku pa dodati nekoliko kocki leda.
Sladoled od kupina, borovnica i banana
Sastojci:
- 250 g kupina
- 100 g borovnica
- 3 banane
- 2 vanilin šećera
- 150 ml zobenog mlijeka
- za ukrašavanje: listići badema
Priprema:
- Oprati kupine i borovnice, a banane narezati na ploške.
- Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici.
- Mješavini dodati zobeno mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu.
- Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4-5 sati.
- Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti.
- Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....