SHUTTERSTOCK
sezona je

Kupnja, čuvanje i priprema patlidžana - ovako spremljeni mogu ostati svježi do pet dana

Patlidžan se može pripremati na razne načine: pržiti, kuhati, pirjati, pripremati u pećnici ili na roštilju

Puna sezona patlidžana traje od kolovoza do listopada. Pri kupnji obratite pažnju na svježinu - najbolje je odabrati srednje velike plodove koji su lagani, jer takvi sadrže manje sjemenki koje daju gorak okus. Plod treba biti čvrst, kora glatka i sjajna, intenzivne boje, bez oštećenja, rupica i mrlja. Stabljika treba biti zelena, unutrašnjost bijela. Ako je meso zeleno, plod nije zreo.

Nakon kupnje čuvajte ih u plastičnoj vrećici u hladnjaku, u ladici za povrće. Tako spremljeni mogu ostati svježi do pet dana. Želite li ublažiti gorčinu, prije pripreme patlidžan nasolite. Time će se iz njega iscijediti suvišna voda, s njom i sastojci koji pridonose gorčini, meso ploda bit će nježnije i upit će manje masnoće tijekom pripreme. Narežite patlidžan, posolite i ostavite pola sata. Rukama iscijedite tekućinu, posušite komade te ih pripremite po želji (kuhane, pečene, pržene, na roštilju, u složencima...).

image
SHUTTERSTOCK

Ideje

Patlidžan se može pripremati na razne načine: pržiti, kuhati, pirjati, pripremati u pećnici ili na roštilju, pohati i koristiti u mnogo različitih recepata. Dodaje se kao prilog ili kombinira s jelima od mesa i ribe, dodaje se tjesteninama, rižotima, od njega se pripremaju slasni umaci, može se kiseliti, marinirati, posluživati na salatu ili pripremati kao namaz. Kad se slaže slojevito u kombinaciji s mljevenim mesom i bešamel umakom, dobiva se ukusna musaka. Upravo zbog bezbrojnih mogućnosti pripreme patlidžan je vrlo prihvaćen, a osobito je omiljen među veganima i vegetarijancima jer im služi kao ukusna zamjena za meso. Premda je kod nas najzastupljeniji patlidžan tamnoljubičaste kore, plod dolazi u čitavoj paleti boja, ima ih zelenih, žućkasto-bijelih, narančastih i boje lavande, a različite se vrste blago razlikuju prema okusu i teksturi. Iako se može konzumirati u sirovom obliku, termička obrada poboljšava njegov okus.

Linker
20. rujan 2024 14:30