Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Zdravlje na tanjuru

Krastavci su apsolutni favorit ljetne kuhinje! Donosimo četiri lagana i osvježavajuća recepta

Izvor je kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, cinka, mangana, bakra i selena te vitamina C i K i većine vitamina B skupine

Niskokaloričan i osvježavajući, idealna je ljetna namirnica. Sa čak 90 posto vode odlično hidratizira, a ujedno je i diuretik. Sadrži širok spektar minerala i vitamina, vlakana i tvari koje djeluju kao antioksidansi. Izvor je kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, cinka, mangana, bakra i selena te vitamina C i K i većine vitamina B skupine. Moć krastavca dobrim dijelom leži u silicijevoj kiselini koju sadrži u tragovima. Ona održava dobro zdravlje vezivnog tkiva, mišića, kostiju te poboljšava ten.

Naši počeci sadnje krastavaca

Jedna od prvih vrsta povrća koje smo počeli saditi u našem vrtu bili su krastavci; ne znam je li to zbog Lucijine ljubavi prema njima ili zbog jednostavnog uzgoja. Lucija ih jede neoguljene, s korom, pa nam je bilo jako važno da ne budu ničim tretirani.

Počeci su bili smiješni, jer sam bacila previše sjemenki pa sam imala polje krastavaca, tako da je svaki vikend u Zagreb dolazila gajba krastavaca. Mom čuđenju nije bilo kraja kad sam shvatila da krastavac naraste u jednom danu.

Sadila sam sve vrste: salatne, stare sorte, male za kiseljenje. Jedne su godine svi bili pikavi, druge su se frkali kao kifle, puzali po vrtu bez reda, pa ih je trebalo pronalaziti jer se neobično sakriju. Onda smo otkrili mrežu, pa su se polako njome penjali.

Imamo drveni boks s tri sadnice krastavaca koje se penju uz žičanu ogradu. Ograda je čvrsta i lijepo ih drži, a oni osunčani brzo rastu. Ima ih i sada previše, jer im ova godina s puno kiše godi.

Kako u vrtu, uz krastavce, najviše imamo tikvica i rajčica, tako jela koja pripremamo prilagođavamo tim namirnicama i jedemo ih svakodnevno. A s obzirom na to da su praznici i nema škole, uglavnom kuha Lucija. Najčešće salate, wok ili tjesteninu uz obavezne krastavce. Svježi, tek ubrani, koji nemaju gorčine, dovoljno je sasvim malo soli.

Usporedim li povrće koje uzgojimo s onim kupovnim, moram reći da je naše neusporedivo ukusnije, ali kraće traje. Nemate li vrt, povrće možete posaditi i na balkonu. Već jedna sadnica daje puno plodova.

image

Hladna ljetna juha

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Hladna ljetna juha

Sastojci za četiri osobe:

  • 2 krastavca
  • 2 dl čvrstog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 vezica svježeg kopra
  • 1 vezica peršina
  • sol i papar
  • menta
  • cvjetići lavande
  • 1 žlica maslinova ulja

Priprema:

1. Očistite krastavce od kore i sjemenki, narežite ih.

2. Zajedno sa začinima stavite ih u blender, začinite.

3. Rashladite i prije serviranja dodajte još preostale listiće mente i nekoliko cvjetova lavande.

image

Ljetna salata

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Salata kao ljetni obrok

Sastojci za četiri osobe:

  • 1 krastavac
  • ½ kg mladog krumpira
  • 10 cherry rajčica
  • aromatizirani senf sa smokvom
  • jogurt
  • sol i papar
  • 1 žlica maslinova ulja
  • jabučni ocat

Priprema:

1. Mlade krumpire skuhajte s korom.

2. Krastavac narežite s korom, očistite od sjemenki.

3. Dodajte svježi kopar.

4. Napravite dressing od senfa, soli, jogurta, papra, maslinova ulja i octa.

5. Prelijte preko mlakih krumpira da bolje upiju.

Ako je senf običan, treba dodati žlicu meda.

image

Krastavci nadjeveni tunom i vrhnjem

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Krastavci nadjeveni tunom i vrhnjem

Sastojci za četiri osobe:

  • 2 krastavca
  • 1 konzerva tune
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • listići peršina
  • 1 žlica paštete od crnih maslina
  • 1 žlica mljevenog lana

Priprema:

1. Krastavce debelo narežite po širini, pa ih izdubite tako da dobijete tuljce.

2. Napunite ih nadjevom od tune i vrhnja.

3. Na vrh stavite paštetu od maslina.

4. Pospite sjemenkama lana ili mljevenim lanom. Jedite hladno.

image

Recept za kisele krastavce

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Kiseli krastavci po Matejinu receptu

Od krastavaca koje nećete pojesti svježe pripremite ukusnu zimnicu. Ovo je recept po kojem već godinama krastavce kiseli moja prijateljica i članica žirija kulinarskog showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!‘ Mateja Domitroić, koja mi je i darovala teglicu najfinijih kiselih krastavaca.

  • 10 kg malih krastavaca
  • 5 l vode
  • 1 do 1,5 l alkoholnog octa
  • 10 dag soli
  • 15 dag šećera
  • grančice kopra
  • papar u zrnu
  • zrna gorušice

Priprema:

1. Krastavce operite, najbolje pomoću nove četkice za zube. Najbolje ih je pripremiti dan ranije pa drugi dan kiseliti, jer ih treba dobro izribati s obzirom na to da ne koristimo konzervans pa već jedan krastavac može pokvariti cijelu staklenku.

2. U velikom loncu prokuhajte vodu s octom, solju i šećerom.

3. Sterilizirajte staklenke i poklopce u pećnici na temperaturi od 70 Celzijevih stupnjeva.

4. Rasporedite krastavce u staklenke, dodajte papar, gorušicu i grančice kopra, pa ih zalijte otopinom rashlađenom na sobnu temperaturu.

5. Složite staklenke u veliki lonac u koji ste stavili krpu i pazite da ne dodiruju jedna drugu niti stijenke lonca. Ulijte vode do trećine i kad voda zakuha i počnu se stvarati mjehurići, isključite.

6. Staklenke pokrijte dekom i ostavite da se prohlade preko noći. Čuvajte ih na hladnom.

26. studeni 2025 06:38