SHUTTERSTOCK
ne možete pogriješiti

Kraljica jesenske kuhinje - recept za rižoto s bundevom

Iako nam je ovaj plod dostupan od kolovoza pa sve do ožujka, najbolja je u listopadu i studenome

Bundeva je vrlo ukusna, nutritivno bogata, lako probavljiva, uz to niskokalorična - jedna šalica narezane bundeve ima samo 80 kalorija. Sastojak je mnogih vrhunskih jela; od bundeve se pripremaju juhe, variva, rižota, pirei, složenci i kolači...

Mi vam donosimo rceept za pravi jesenski rižoto.

image
SHUTTERSTOCK

SASTOJCI:

  • 800 g butternut bundeve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca,
  • 1 luk,
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 300 g riže
  • 150 ml bijelog vina
  • 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 30 g svježe naribanog parmezana
  • sol i svježe mljeveni papar, prstohvat muškatnog oraščića, svježi bosiljak, timijan, vlasac i peršin

PRIPREMA:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim obložite papirom za pečenje. Bundevu prepolovite, uklonite sjemenke i ogulite je. Narežite meso bundeve na kockice i u jednom sloju rasporedite na lim. Posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem. Pecite dok ne omekša.
  2. Luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na tanke štapiće.
  3. Na žlici maslaca kratko propirjajte luk i češnjak pa im dodajte mrkvu. Dodajte i rižu. Kratko pirjajte, zalijte vinom. Posolite i popaprite po ukusu te pirjajte miješajući dok riža ne upije vino. Potom malo-pomalo dodajte temeljac uz često miješanje.
  4. Tijekom kuhanja riži dodajte sitno sjeckano začinsko bilje, a pri kraju kuhanja svježe mljeveni muškatni oraščić.
  5. Kad je riža kuhana, maknite je s vatre, dodajte joj bundevu i parmezan te dobro promiješajte.

Kako odabrati kvalitetnu bundevu

Pri kupnji bundeve obratite pozornost na nekoliko detalja: najukusnija je bundeva koja je čvrsta na dodir, teška u ruci u odnosu na svoju veličinu, a boja kore joj je mat, nikako sjajna. Najukusnije bundeve imaju i najvišu prehrambenu vrijednost. Izbjegavajte bundeve koje imaju mekanu koru jer to može biti znak da su vodenaste i neukusne. Dijelovi koji su naočigled vodenasti ili pljesnivi znak su kvarenja. Bundeva se također vrlo lako kvari kad je očišćena.

Linker
21. studeni 2024 15:36