Recept koji neće razočarati.

 SHUTTERSTOCK
Aromatično i zdravo

Klasik u novoj varijanti: božićni vijenac koji može potrajati tjedan dana

Izuzetno je jednostavan i brz za pripremu, a možete ga poslužiti za doručak ili užinu cijeloj obitelji

Ovaj je kolač blagdanski klasik, ali ovaj put u zanimljivoj, vrlo aromatičnoj i zdravoj varijanti. Izuzetno je jednostavan i brz za pripremu, a možete ga poslužiti za doručak ili užinu cijeloj obitelji. Smjesu pripremljenu po ovom receptu možete razdijeliti i u male kalupe za muffine te tako pripremiti zdravu užinu koju će djeca moći ponijeti u školu.

SASTOJCI (za 8 osoba)

• 300 g svježe mrkve

• 180 g brašna

• 60 g mljevenih badema

• 140 g ulja od kikirikija

• 3 jaja

• 185 g šećera

• 1 paketić praška za pecivo

• naribana korica jedne naranče

• prstohvat soli

• šećer u prahu

PRIPREMA

1. U blenderu sameljite mrkvu, zatim dodajte ulje i nastavite miješati dok ne dobijete narančastu kremu. U posebnoj zdjeli istucite snijeg od bjelanjaka i šećera, dodajte naribanu koricu naranče i kremu od mrkve te još jednom promiješajte.

2. U smjesu dodajte mljevene bademe i brašno pomiješano s praškom za pecivo te još jednom dobro promiješajte sve sastojke.

3. Kalup u obliku vijenca ili kalup za kuglof promjera 24 cm premažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva 35 do 40 minuta.

4. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno prije nego što izvadite kolač. Ako čačkalica izađe suha, znači da je kolač pečen i da ga možete izvaditi.

5. Ostavite da se malo ohladi i zatim ga izvadite na pladanj. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Možete ga preliti i čokoladom. Rastopite na pari 140 grama čokolade za kuhanje, žličicu meda i 80 grama maslaca. Prellijte ga po vijencu i stavite u hladnjak da se stvrdne. Na sobnoj temperaturi ovaj kolač može trajati tjedan dana.

Linker
16. studeni 2024 23:34