'Prepelica me se baš nije dojmila, ali gdje naći fazana?'
 Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Kako je fazan postao moja glavna namirnica

Patka, fazan, prepelica - prema popisu namirnica koje smijem jesti nakon testa na intoleranciju osjećam se kao djeva s dvora. Posluga nije u paketu, pa sam se za jelovnik morala pobrinuti sama!

Mučili su me nadutost trbuha, grčevi, počeli su mi se gomilati kilogrami. Pokušavala sam si pomoći različitim dijetama, pa i gladovanjem, ali bez efekta. Osjećala sam da jedem pogrešnu hranu, ali nikako se nisam odlučivala na test za intoleranciju. Uvijek bih pronašla neki izgovor, a zapravo sam se pribojavala što ću učiniti kad mi kažu da ne smijem jesti i piti sve ono što volim. Prijateljica Sonja, kojoj sam često ponavljala kako moram otići na test, naišla je na obavljanje testa za intoleranciju na akciji i, kao pravi prijatelj, uplatila i samo me obavijestila da se javim u laboratorij. I tako više nisam imala kamo.

Došla sam jedno jutro natašte, kako se i ide na vađenje krvi, ispunila upitnik, navela tegobe. U tri dana dok sam čekala nalaz svi su me tješili da mi možda ne odgovaraju mliječni proizvodi. Ili možda žitarice. No, nalaz je bio gori i od najgorih očekivanja.

Gledala sam u tablicu na kojoj se sve crvenilo i crnilo, što naravno nije bilo dobro. Zelena boja, koja dozvoljava da jedeš koliko hoćeš, provlačila se tek tu i tamo. I što sad: spremiti papir u najdublju ladicu ili se pokušati pridržavati rezultata? Tješilo me što bi se rezultati promjene prehrane trebali vidjeti već za tri mjeseca. Istina, ulazili smo u blagdane, ali nisam mogla ignorirati ta crvena slova. Kad ih jednom vidiš, ni omiljena sarma više ti nije tako fina. I krenula sam. Trebalo je pokupovati nove namirnice, složiti nove kombinacije, organizirati što jesti na poslu…

To s jelom na poslu pokazalo se najlakšim dijelom, iako sam ga se najviše pribojavala. Moja draga Josipa u “Finom kutiću” preko puta Hanza Medije uvijek spremi nešto samo za mene. Nevjerojatno kako je brzo shvatila što smijem jesti. I kod kuće su me svesrdno podržali. Ali što jesti kad od mesa smijem samo patku, prepelicu i fazana, od žitarica samo rižu, a od povrća grašak, celer, ciklu, artičoke, kelj, kelj pupčar, koromač, kukuruz, repu, mrkvu, papriku, batat i salate? Srećom, i jaja su na mom zelenom popisu. A od pića samo voda i čajevi, ne podnosim čak ni vino. Za patku još u redu, lako je kupiti i samo prsa i cijelu patku. Prepelica me se baš nije dojmila, ali gdje naći fazana? Dok smo se vozili na selo, Lucija je kroz prozor na livadi vidjela fazana i presretno uzviknula: - Mama, gle, ručak! Počeli smo se smijati, nećemo ga valjda loviti po livadi. Ispostavilo se da je kolega fotograf lovac iz podravskog kraja i sada mi ih on nabavlja iz Fazanerije Peski. Dolaze očišćeni, vakumirani, težine 80 do 90 dekagrama. Fino meso, odlično kad je kuhano. Za blagdane sam, priznajem, malo zgriješila, ali osjećam se bolje, ljudi primjećuju da bolje izgledam, smršavila sam

Pazim što jedem

S početkom ove godine pala je još jedna odluka: nastavljam paziti što jedem, ali i počinjem vježbati. Sramota je da jedna bivša reprezentativka u trčanju (OK, prije 30 i malo više godina, ali reprezentativka) ne vježba. Prošla sam u životu razne rekreacije, od mačevanja do pilatesa, ali imala sam i periode u kojima se nisam bavila nikakvom rekreacijom. Sada mi je za početak Lucija na mobitelu pokrenula aplikaciju koja broji korake. Uz taj oblik motivacije pokušavam svaki dan prohodati pet kilometara.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
'Za blagdane sam, priznajem, malo zgriješila, ali osjećam se bolje, ljudi primjećuju da bolje izgledam, smršavila sam.'

Moje glavne namirnice

Ovo su osnovne namirnice koje smijem jesti nakon što sam obavila test intolerancije:

  • Meso i riba: fazan, patka, prepelica, pastrva, skuša
  • Povrće, voće, žitarice: grašak, integralna riža, klice, celer, mrkva, peršin, pastrnjak, cikla, kelj pupčar, raštika, koromač, artičoka, luk, češnjak, krumpir, kupus, batat, đumbir, tikvica, korabica, potočarka, suhe šljive
  • Masnoće: bademovo, maslinovo i laneno ulje
  • Jaja, tofu (sir od soje)
  • Svi začini
  • Voda i čaj

Za četiri osobe:

  • fazan od oko 80 dag
  • 3 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • 2 peršina
  • 1 manji celer (korijen i list)
  • crveni luk
  • 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 korabica
  • 4 prokulice
  • ¼ manje glavice zelja
  • komorač
  • papar u zrnu
  • sol
  • korijander

Priprema:

  1. U hladnu vodu s lukom, soli, zrncima papra i korijanderom stavite kuhati fazana.
  2. Nakon pola sata dodajte sve preostalo povrće i kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok meso ne omekša. Postupak možete ubrzati kuhanjem u ekspres loncu (Zahvaljujem prijateljici Sonji koja me počastila svojim loncem koji nije koristila).
  3. Uz juhu i kuhano meso fazana poslužite divlju rižu posutu sjemenkama konoplje i salatu.

Za četiri osobe:

  • crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 tikvica
  • komadić buče
  • 1 mrkva
  • dimljeni tofu
  • sojin umak
  • đumbirov sok
  • rižini rezanci

Priprema:

  1. Narežite povrće na rezance.
  2. Na ulju za wok ispirjajte prvo luk i češnjak, zatim buču pa tikvicu i na kraju dimljeni tofu.
  3. Dodajte začine: sojin umak i iscijeđeni sok đumbira.
  4. Rižine rezance prvo namočite u hladnu vodu zatim prokuhajte tri minute.
  5. Servirajte toplo.

Za četiri osobe:

  • 20 dag riže okruglog zrna za rižota
  • 1 crveni luk
  • 1 poriluk
  • 1 dl bijelog vina
  • 30 dag prokulica
  • temeljac od fazana (ili goveđi ili pileći)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • parmezan prema želji

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja blago popržite nasjeckani luk, dodajte rižu, kratko je glazirajte, zalijte vinom.
  2. Kad ispari, dodajte narezani poriluk i prokulicu.
  3. Pomalo podlijevajte temeljcem.
  4. Temeljac prilikom podlijevanja mora biti topao kako se kuhanje ne bi prekinulo.
  5. Na kraju dodajte malo parmezana i maslaca.
  6. Promiješajte i odmah servirajte.

  • 30 dag otkoštenog kuhanog mesa fazana
  • maslinovo ulje
  • 2 do 3 režnja češnjaka
  • 4 suhe šljive
  • sol
  • papar
  • chili
  • peršinov list

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u blender i usitnite.
  2. Pripremljeni namaz čuvajte u hladnjaku.
  3. Poslužite na rižinim krekerima, može i na prepečenom kruhu (tko ga smije jesti), s dodatkom salate.

  • 1 glavica zelene salate
  • 1 češanj češnjaka (za kruh)
  • 3 šnite kruha
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 3 šake parmezana
  • papar

Za dresing:

  • 1 žličica senfa
  • 1/2 žličice octa
  • 3 do 4 žlice maslinova ulja

Priprema:

  1. Kruhu odstanite koricu, a mekani dio narežite na kockice.
  2. Operite salatu i osušite.
  3. Skuhajte jaja i ohladite.
  4. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno kosani češnjak, kockice kruha i lagano posolite.
  5. Pržite kruh dok sa svih strana ne dobije zlatnu boju i postane hrskav.
  6. Salatu složite na tanjure kao podlogu za sastojke (možete je narezati ili ostaviti listove cijele).
  7. Na salatu poslažite tvrdo kuhana jaja narezana na ploške, parmezan i prepečeni kruh.
  8. Umiješajte dresing i prelijte preko salate, posolite i popaprite.
  9. Možete dodati i pržena pileća prsa.

Linker
24. studeni 2024 22:27