Tijana Simic/Shutterstock
Zelena tajna

Kako da salata ostane svježa danima? Isprobajte trikove za pranje, sušenje i čuvanje u hladnjaku

Jednostavni koraci omogućuju da salata ostane hrskava i svježa što dulje

Ako ste kupili puno salate i dobar dio namjeravate čuvati u hladnjaku neko vrijeme, možete je slobodno i oprati prije nego što je spremite u hladnjak, ali samo ako se držite nekih osnovnih pravila kojima ćete spriječiti njezino truljenje. Radi se o jednostavnim, ali učinkovitim postupcima koji omogućuju da salata dugo ostane svježa, zelena i hrskava.

Kako se čuva salata

Iz raznih razloga često odjednom kupujemo namirnice za cijeli tjedan. To je vrlo praktično rješenje koje nam štedi vrijeme, ali problem je u tome što neki proizvodi ne uspijevaju dugo zadržati svježinu. Tu je na prvom mjestu povrće koje zahtijeva malo pripreme kako bi moglo duže izdržati svježe i hrskavo, a od povrća salata svakako spada među vrste koje obično brzo propadnu i, čak i ako nije pokvarena, brzo izgubi svježinu, boju i hrskavost pa više nije tako ukusna i privlačna.

  • Pranje

Za dobro i dugo čuvanje salate u hladnjaku ključan korak je pranje. Ako ste kupili neopranu salatu, morate je sami očistiti i oprati pazeći da uklonite svaki trag zemlje prisutan na listovima. Odstranite tvrde i požutjele listove, kao i one vanjske listove koji su obično najoštećeniji. Preostale listove uronite u hladnu vodu i ostavite ih da se namaču neko vrijeme. Želite li biti sigurni da ste je dobro oprali, salatu namočite u mnogo vode s dodatkom žličice sode bikarbone i ostavite da stoji 10 minuta, a zatim ponovite postupak još nekoliko puta.

  • Sušenje

Nakon namakanja, isperite salatu pod mlazom vode i osušite je kako ne bi ostala vlažna. Vlažnost je ono što uzrokuje pojavu plijesni na listovima i dovodi do gubitka hrskavosti i okusa. Sušenje je jednako važan korak koji zahtijeva strpljenje i preciznost: posušite svaki list ili cijelu glavicu, najbolje papirnatim ubrusima.

  • Odlaganje u plastičnoj posudi

Jedan od načina čuvanja salate jest da je stavite u plastičnu posudu s poklopcem. Za to odlično može poslužiti i plastična kutija koja vam je ostala od sladoleda. Za što bolji rezultat, na dno posude stavite papirnatu salvetu. Naime, svježa salata obiluje vodom i vlagom koje će papirnati ubrus dijelom apsorbirati te će tako produžiti trajanje salate. Papirnati ubrus treba mijenjati najmanje svaki drugi dan kako biste spriječili zadržavanje vlage u posudi, a budete li to redovito činili, možete biti gotovo sigurni da će salata sačuvati hrskavost i svježinu. Tako ćete spriječiti širenje plijesni i stvaranje neugodnih mirisa. Ako posuda u koju spremate salatu nema poklopac, možete je prekriti prozirnom kuhinjskom folijom kako ne bi ulazio zrak.

  • Čuvanje u platnenoj krpi

Još jedan učinkovit i pravilan način čuvanja salate jest da, nakon sušenja, listove položite na kuhinjsku krpu, pospete žličicom sode bikarbone koja je odlično prirodno sredstvo protiv plijesni, a zatim smotate krpu u loptu tako da uhvatite četiri kraja i svežete ih na sredini. Tako svezanu krpu stavite u duboku zdjelu i zatim na najnižu policu u hladnjaku. Namjeravate li salatu pojesti u roku od idućih par dana, to je sve što trebate učiniti, no ako joj želite produžiti trajanje za još tri do četiri dana, nakon nekoliko dana morate zamijeniti krpu drugom čistom i suhom krpom te ponovo dodati sodu bikarbonu.

  • Čuvanje u plastičnoj vrećici

Ako ste pravilno osušili salatu, možete je staviti i u plastičnu vrećicu, dobro je zavezati i zatim odložiti u ladicu za povrće. No, imajte na umu da bez dodatka bilo kakvih konzervansa na ovaj način pohranjena salata može ostati svježa i hrskava otprilike četiri dana.

Koliko dana može trajati

Obično se preporučuje salatu držati u hladnjaku od tri do tjedan dana, no rok trajanja ovisi i o vrsti salate. No, kako bi salata što duže zadržala nepromijenjene karakteristike, uvijek je važno odstraniti vanjske listove koji mogu imati crne mrlje ili biti djelomično truli. Osim toga, dobro je odrezati i dio jezgre ili srčike ako je on već potamnio. I, naravno, o kojoj god vrsti salate se radilo, treba je dobro oprati i osušiti prije odlaganja u hladnjak.


26. studeni 2025 18:30