Smimila i pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen
RUČAK U TRI SLIJEDA

Juha od bundeve

Porcija: 5 osoba Priprema: 10 minuta Kuhanje: 40 minuta Spremno za: 50 minuta Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu Posebna prehrana: vegetarijansko
  • 2 kg butternut bundeve
  • 2 crvena luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 svježeg chillija
  • 5 listića svježe kadulje
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 l pilećeg temeljca ili pileća kocka za juhu
  • po želji Letifico ulja uljane repice
  • po želji bučino ulje
  • po želji bučine sjemenke
  • po želji kruh
  • po želji parmezan
  • po želji sol i papar

Kad imate sve, onda:

  1. Na ulju uljane repice popržite listove kadulje na oko 30 sekundi ili dok ne potamne i postanu hrskavi. Zatim ih izvadite iz lonca.
  2. Dobili ste predivno aromatično ulje na kojemu ćete ispržiti povrće koje ste prethodno sitno nasjeckali. Luk, celer, mrkvu, češnjak, chilli i ružmarin začinite sa soli i paprom te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta da povrće omekša.
  3. Dodajte narezanu bundevu i pileći temeljac, pustite da zavri, smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko 30 minuta.
  4. Za to vrijeme kriške kruha pokapajte s malo bučinog ulja i na njega naribajte parmezan.
  5. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10-tak minuta dok se sir ne otopi i kruh postane hrskav. Pazite samo da vam ne izgori kao meni prvi put. :)
  6. Kada je povrće gotovo stavite ga u blender i izmiksajte. Začinite sa soli i paprom do savršenstva.
  7. Juhu poslužite s nekoliko kapi bučinog ulja, bundevinim sjemenkama i kruhom.
Linker
25. studeni 2024 05:16