Nakon što smo u prošloj kuhaoni jeli zdravo, zeleno i svježe prvo proljetno povrće i njime očistili tijelo, vrijeme je za nagradu i uživanje. A ima li bolje i ukusnije nagrade od jagoda? Ma nema toga tko ne voli jagode! I moja se Lucija jako razveselila našoj ovomjesečnoj namirnici. Stalno je navijala da vam pokažemo što više naših recepata i stalno je ponavljala da je sve prefino.
Kako imamo vrt, kakav bi to vrt bio bez jagoda!? Lucija oko svoje kućice ima dva jagodnjaka s dvije vrste jagoda. Jedan je star već tri godine i sama je najprije zemlju ogradila drvenim daskama pa posadila jagode. A ovogodišnje smo sadnice zajedno posadile u stari lonac. Zapravo je to idealna biljka za početak dječjeg vrtlarenja. Riječ je o nezahtjevnoj trajnici, a plod donosi veliku radost. Kako bismo u jagodama mogli uživati cijeli tjedan, a ne samo vikendom kad smo na selu, posadile smo ih i u cijelu jednu žardinijeru na našem novozagrebačkom balkonu.
Tu već imamo posude s malim začinskim vrtom, salatom, rajčicama. Od začina tako su nam uvijek pri ruci vlasac, kadulja, ružmarin, ljupčac, lavanda, timijan, bosiljak i menta. Za uzgoj na balkonu idealnom se pokazala jedna vrsta cherry rajčica, a posadimo i miks salata tako da Lucija uvijek ima zeleni dodatak sendvičima za školu. S obzirom na kišno i ne baš toplo proljeće, plodovi se još nisu zacrvenjeli, ali strpljivi smo
Za strpljive i uporne
Za razliku od drugih plodova, jagoda svoje sjeme ima izvana. To su one divne sitne bobice. Možete ih zasijati, ali to je proces za strpljive i uporne. Jednostavnije je kupiti gotove sadnice. A kad ih jednom zasadite, razmnožavat će se dalje i same vriježama. Ove smo godine svu zemlju na balkonu nahranili zeolitom, prirodnim mineralom za rast bilja, ali postoji i idealan supstrat baš za uzgoj jagoda.
Inače, na balkonu mi se idealnom kombinacijom čini malo cvijeća, a više korisnog bilja. U takvom je okruženju lijepo i boraviti i družiti se uz hranu. Iako je naš balkon malen, skromna četiri kvadrata, i svi naši prijatelji vole se družiti baš na njemu, okruženi biljkama. Jagode su jedna takva dekorativna biljka s lijepim velikim zelenim listovima, u sezoni cvjetanja predivnog bijelog cvijeta, a još najljepša u sezoni ploda.
Za 16 sladoleda
- 2 šalice jagoda
- 5 dl sojinog mlijeka s dodatkom kokosa
- javorov sirup prema želji
- 1 grčki jogurt
- 1 mahuna vanilije
Priprema:
- Jagode narežite pa izblendajte.
- Dodajte ostale sastojke i zasladite javorovim sirupom već prema tome koliko sladak sladoled želite.
- Ulijte u kalupiće za sladoled na štapiću.
- Prema želji jagodama možete dodati i neko drugo bobičasto voće.
Za 4 mini tortice
Biskvit:
- 2 šalice brašna
- 1/3 šalice kokosovog maslaca ili ulja
- pola šalice bademova mlijeka
- 3 žlice pšenične trave u prahu
- malo soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 žlice javorova sirupa
- sok 1 limuna
Žele:
- 1 šalica jagoda
- 2 žlice javorova sirupa
- 3 žlice balzamičnog octa
Bijela krema:
- 1 slatko vrhnje
- nekoliko zrna ružičastog papra
- 10 dag bijele čokolade
- 1 bio šlag
Priprema:
- Od navedenih sastojaka mikserom umutite biskvit.
- Izlijte ga na lim i pecite 25 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva.
- Za žele jagode narežite, zalijte sirupom i balzamičnim octom te lagano pirjajte dok se ne zgusne.
- Ohladite
- Za bijelu kremu skuhajte zdrobljeni papar u slatkom vrhnju.
- Procijedite, dodajte natrganu bijelu čokoladu, miješajte dok se ne otopi.
- Kad se smjesa malo ohladi, lagano umiješajte šlag.
- Iz ohlađenog biskvita okruglim kalupom izrežite četiri puta po dvije tortice.
- Prvu premažite ohlađenim želeom pa nanesite tanki sloj čokoladne kreme.
- Poklopite drugom biskvitnom torticom pa ponovno nanesite žele i na njega rasporedite jagode narezane na listiće.
- Pospite nasjeckanim pistacijama.
Za 4 osobe
- 2 šalice jagoda
- 1 banana
- 1 šalica mlijeka od badema, (ili od soje ili neko drugo biljno mlijeko po želji)
- 1 žlica soka od đumbira
- nekoliko listića mente
- sok 1 limuna
Priprema:
- Jagode prepolovite, bananu narežite na ploške i zajedno sa začinima ubacite u blender i smiksajte.
- Kako biste odmah dobili hladno osvježavajuće piće, i voće i mlijeko uzmite izravno iz hladnjaka.
Za 4 osobe
- 20 dag rikule
- 10 dag feta sira
- maslinovo ulje
- nekoliko jagoda
- balzamični ocat
Priprema:
- Rikulu očistite i operite, jagode prepolovite, feta sir narežite na kockice.
- Fetu i jagode rasporedite po rikuli pa začinite uljem i octom prema želji.
- Kako je feta slana, salatu nije potrebno dodatno soliti.
Za 4 osobe
- 50 dag jagoda
- 1 limun
- šećera prema želji
Priprema:
- Jagode narežite na tanke ploške.
- Iscijedite limun i u njemu razmutite šećer pa tim preljevom premažite narezane jagode koje ste rasporedili na papir za pečenje.
- Sušite tri sata na niskoj temperaturi (60 do 100 Celzijevih stupnjeva) i s ventilatorom.
- Ne pojedete li ih odmah, možete ih spremiti u staklenke pa dodavati u kolače, jogurt ili smoothie.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....