
Mnogi su odrasli uz njihov sladak i sočan okus, berući ih i jedući izravno sa širokih krošanja, a nekima je to i danas omiljeni ritual koji ne propuštaju ni za što. No osim tog ‘sporta‘, u kratkoj sezoni svježih trešanja možemo uživati i pripremajući razne smoothieje, voćne salate, štrudle ili biskvite, pritom svom tijelu osigurati pravo malo nutritivno bogatstvo.
- Plod trešnje sadrži značajne količine važnih nutrijenata i bioaktivnih komponenti kao što su vlakna, polifenoli, vitamini i minerali. Osim toga, dobar je izvor aminokiselina, ali i vode koja čini oko 80 posto jestivog dijela ploda. Trešnja sadrži ugljikohidrate, osobito jednostavne šećere (glukozu, fruktozu, saharozu i sorbitol) koji su odgovorni za slatkoću, dok kiselost duguje prisutnosti organskih kiselina (jabučne, limunske, jantarne, mliječne i oksalne). Plodovi trešnje izvor su vitamina, posebice vitamina C, te minerala poput kalija, fosfora, kalcija i magnezija, a sadrži i fenolne spojeve, kao što su fenolne kiseline (hidroksicimetna kiselina) i flavonoidi (antocijanini, flavan-3-oli i flavonoli) - objašnjava Marija Selak, mag. nutricionizma iz KBC-a Split i članica Upravnog vijeća Hrvatskog zbora nutricionista.
Šalica zdravlja
Iako je trešnja zdrava i poželjna namirnica, postoji preporučeni dnevni unos, ističe nutricionistica, a to je 15 do 20 trešanja na dan, što bi odgovaralo jednoj šalici. U toj je količini sadržano:
- 1,46 grama bjelančevina,
- 22,1 gram ugljikohidrata,
- 2,9 grama vlakana,
- 29 miligrama fosfora,
- 17,9 miligrama kalcija,
- 306 miligrama kalija,
- 9,66 miligrama vitamina C,
- 52,4 mikrograma beta-karotena,
- zanemariva količina masnoća te 86,9 kilokalorija.
Bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima
Trešnje su bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima. Posebno obiluju polifenolima, skupinom biljnih spojeva koji pomažu u smanjenju upale i u očuvanju općeg zdravlja. Osim toga, pregled iz 2022. sugerira da hrana bogata ovim spojevima štiti od mnogih kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes, poremećaje mozga te od određenih vrsta raka.
Pomažu kod gihta
Giht nastaje kao posljedica trajnog, nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu, a uzroci te pojave mogu biti brojni. Bolest se u početku manifestira akutnim napadajima boli u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koja se nakuplja u zglobovima. Kasnije, tijekom nastanka kronične bolesti, često dolazi do stvaranja naslaga urata u zglobovima i oko njih. Ipak, čini se da se ta bol može umanjiti jedenjem trešanja. Prema pregledu ove bi slatke i mesnate bobe mogle imati zaštitni učinak protiv gihta jer mogu sniziti mokraćnu kiselinu.
Ne povisuju pretjerano šećer u krvi, no jedno je važno
Zbog vlakana i antocijanina trešnje ubrajamo u namirnice s niskim glikemijskim indeksom (GI). Antocijanini su flavonoidi, vrsta antioksidansa, koji pogodno utječu na razine šećera oboljelih s dijabetesom. Drugim riječima, hrana s niskim GI polako povisuje šećer u krvi, za razliku od one s visokim GI-om, koja radi nagle skokove i pritom uništava organizam. Ipak, ne zaboravite na umjerenost i pobrinite se da ne pretjerate s unesenom količinom. Osim visokog šećera neumjereno konzumiranje trešanja može izazvati probavne probleme kao što su želučane smetnje, proljev, grčeve, plinove i nadutost.
‘Melem’ za bolne mišiće
Zanimljivo je i kako su studije na trkačima na duge staze pokazale da sok od trešanja može ublažiti upalu i umiriti bolne mišiće. Konzumacija dodatka trešnje u prahu poboljšala je izvedbu i izdržljivost kod trkača. Naime, sportaši koji su uzimali dodatak deset dana prije polumaratona imali su 13 posto bolji rezultat i uz to manju upalu mišića od onih koji su uzimali placebo.
Smoothie s trešnjama
Sastojci za dvije čaše:
- 1 čaša vode
- 1 oguljena naranča podijeljena na kriške
- 1 banana oguljena i narezana na komadiće
- 1 jušna žlica chia sjemenki
- 1 šalica svježih i očišćenih jagoda
- 1 šalica svježih i očišćenih trešanja
- po želji malo meda ili agavina sirupa
Priprema: Sve sastojke stavite u blender redom kako su navedeni te miješajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu, kremastu tekućinu. Želite li da smoothie bude slađi, možete dodati malo meda ili sirupa od agave i još jednom nakratko uključiti blender. I trešnje i jagode možete zamrznuti ako želite kremastiji napitak ili ako volite da bude osvježavajuće hladan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....