
Nova studija otkrila je da mala promjena u prehrambenim navikama može biti odgovor na probleme s povišenim krvnim tlakom. A hipertenzija, koju često nazivamo "tihim ubojicom", može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi. Visoki krvni tlak, ili hipertenzija, može dovesti do potencijalno fatalnih posljedica poput srčanog ili moždanog udara, bubrežnih bolesti ili slabljenja vida. S obzirom na to da nema vidljivih simptoma, mnogi ljudi su nesvjesni da imaju povišen krvni tlak sve dok se on ne očituje ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.
Tim Spector, profesor genetske epidemiologije s King‘s Collegea u Londonu, sugerira da možemo imati koristi od povećanog unosa kalija, koji pomaže u izlučivanju soli iz organizma, te od povećanog unosa vlakana.
- Konzumacija pet grama vlakana više dnevno može smanjiti krvni tlak dvostruko više nego smanjenje unosa soli - tvrdi dr. Spector.
Omiljena namirnica snižava tlak
Opće je poznato da sol dodatno pogoršava hipertenziju, no nedavne studije ukazale su na moćan učinak graha, naročito tamnijih varijanti poput crvenog i crnog graha, u očuvanju vaskularnog zdravlja. Znanstvenici sa Sveučilišta Manitoba u Kanadi otkrili su da je konzumiranje crvenog graha rezultiralo snižavanjem krvnog tlaka u roku od dva sata, za razliku od, primjerice, konzumiranja riže. Grah tamnih boja, poput crvenog i crnog, izuzetno je dragocjen za držanje visokog tlaka pod kontrolom, a nutricionisti ističu i njegove dobrobiti za krvne žile općenito. Nutricionistica dr. Linia Patel kaže da će jednako dobro poslužiti i praktični grah iz konzerve.
- Konzervirani grah ima iste dobrobiti kao i sušeni, a poštedjet ćete se prekonoćnog namakanja. Dakle, pojednostavnite si život: ako nemate vremena, kupite konzervu graha, važno je samo da ga jedete - poručuje dr. Patel.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....