SHUTTERSTOCK
obećavajuća studija

Ova skromna namirnica može smanjiti obujam struka i sniziti krvni tlak. Kad ste je zadnji put jeli?

Osjetna razlika se može uočiti vrlo brzo


Samo dvije porcije graha u vašim dnevnim menijima moglo bi stvoriti osjetne i vidne pozitivne razlike u vašoj težine i cjelokupnom zdravlju, pokazuju nedavna istraživanja. Studija ističe grah kao izvanredan izbor za uravnoteženu prehranu, sugerirajući da je redovita konzumacija usko povezana s nižim BMI, manjom tjelesnom težinom i vitkijim strukom.


Prehrana bogata hranjivim tvarima i prevencija bolesti

Osim što pomažu u kontroli tjelesne težine, oni koji redovito uključuju grah u svoju prehranu obično jedu hranu bogatiju hranjivim tvarima. To znači da dobivaju višu razinu važnih vitamina i minerala koji često nedostaju u tipičnoj prehrani. Prehrana bogata grahom ne pomaže samo u kontroli tjelesne težine - također može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, pa čak i određenih vrsta raka.


Zdravlje srca i upravljanje kolesterolom

Grah, osobito pinto i crveni grah, ističu se svojim prednostima za zdravlje srca. Konzumiranje oko 180 grama dnevno povezano je s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem i boljim upravljanjem kolesterolom. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom, to bi moglo značajno smanjiti vjerojatnost srčanih problema.

image
SHUTTERSTOCK

Ravnoteža natrija i kalija

Iako je studija primijetila da konzumiranje graha blago povećava unos natrija - što je zabrinjavajuće za visoki krvni tlak - učinak je nadoknađen istodobnim porastom razine kalija. Ovo povećanje kalija pomaže uravnotežiti natrij, u konačnici pridonoseći snižavanju krvnog tlaka.

Za one koji su zabrinuti zbog natrija, postoji jednostavno rješenje - cijeđenje i ispiranje graha iz konzerve prije konzumiranja. Ovaj korak može pomoći u održavanju razine natrija pod kontrolom, a istovremeno ubirati blagodati dodanih hranjivih tvari. Ljudi koji češće jedu graha uživaju u višim razinama esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina E, magnezija, željeza, folata, kolina, kalcija, kalija i dijetalnih vlakana.


Dublji uvid u prehrambene navike

Studija, objavljena u časopisu Nutrition Journal, koristila je podatke iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani. Skupina koja je jela najviše graha također je konzumirala više povrća, dok su oni u srednjoj skupini imali najmanji unos kalorija iz graha. Naime, sudionici koji su rijetko jeli grah izvijestili su da jedu više slatkiša i grickalica.

Među proučavanim grahom, pinto grah, slanutak, crni grah i grah bili su najpopularniji izbori. Zanimljivo je da soja nije bila značajan dio studije, a utvrđeno je da oni koji su redovito jeli grah imaju znatno niži BMI, manji struk i zdraviju tjelesnu težinu.

Važno je napomenuti da se nalazi temelje na podacima koje su sudionici sami prijavili, a oni ponekad mogu biti netočni. Međutim, ukupni trendovi sugeriraju da grah može igrati ključnu ulogu u zdravijoj prehrani i načinu života.

Linker
18. listopad 2024 13:12