Domaće je domaće! Moja potraga za krušnim okusima iz djetinjstva počinje u mlinu obitelji Pukanić u Velikoj Gorici.
 Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Zdrava kuhaona

I same smo se uvjerile, najbolji je domaći kruh iz mlina

Uz omiljeno kukuruzno brašno dodajte i druge vrste brašna, mijesite, pecite, igrajte se. Ništa nije finije od domaćeg kruha koji miriše na dom…

Kad se spomene kukuruz, meni prvo padne na pamet pravi kukuruzni kruh. Mirisan, tvrde, ispucane gornje kore. Znam, svi danas pazimo da ne jedemo kruh ili da ga jedemo malo, nemamo vremena za pečenje... i sve tako, ali pravi domaći kruh, pečen u krušnoj peći, koji traje danima, bio je ne samo temelj stola nego i kvalitetna namirnica.

Prvo pečenje kruha je osoban, intiman čin ljubavi: kruh peku mame za svoju djecu, žene za obitelj…

Dobro, znam i neke muškarce koji peku kruh, prijatelj Hrvoje jedan je od njih i prema tome kako njegov kruh izgleda i koliki trud i nauk u njega ulaže, svaka čast! Ne moram ni reći da odlazak u pekarnicu po kruh nije to. Iskreno, ne znam točno što je unutra, očito se od toga debljamo, a sve je češća i intolerancija na gluten.

Moja potraga za krušnim okusima iz djetinjstva počinje u mlinu obitelji Pukanić u Velikoj Gorici. Kao i sve dobre priče o hrani, i to je obiteljska priča. Franjo Pukanić sa sinovima Franjom i Ivanom, koji su četvrta generacija, tu melje raž, kukuruz, zob, ječam itd.

Uz uhodan posao mljevenja brašna, prošle godine pokrenuli su i proizvodnju domaće tjestenine. Izbor je odličan: tjestenina od šest vrsta žitarica, od bučinog i pirovog brašna, bez jaja… vodili su računa o svim zdravstvenim problemima ljudi.

Za moju priču o kukuruzu otišla sam vidjeti i kako nastaje moje omiljeno kukuruzno brašno i saznala da sve više ljudi dolazi po brašno i kruh peče doma, nekako u tišini. Na takvom su mjestu, naravno, susreću i ljudi koji najbolje znaju ispeći kruh. Tako je Branka Pavlečić za moju Zdravu kuhaonu u peći na drva ispekla kruh težak 2,5 kilograma koji može trajati danima, a po njemu miriše cijeli dom. Naravno, peć na drva nema regulaciju topline pa stalno treba paziti, ali okus je nemjerljiv. Nije joj teško, veselo govori i smješka se. Obje mislimo da vrijedi svakog trenutka uloženog truda.

Moj način

Uz divan domaći kukuruzni kruh napravila sam i dva ukusna, a jednostavna jela s palentom, koja je dobra podloga za razna jela i odlično podnosi začine. Djeca je obično vole pa je idealna za to da joj se pri kraju kuhanja doda nešto što inače ne bi pojela, na primjer blitva ili špinat. Ja skuham palentu u 1/3 mlijeka umjesto vode, još je kremastija. Ne bježite od novih kombinacija, isprobavajte, osvježit ćete već uhodane ručkove i uživajte u hrani.

  • 1 šalica palente
  • 2 šalice vode
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 tikvica
  • 10 malih smeđih šampinjona
  • 10 prokulica
  • nekoliko šnitica pancete
  • nekoliko listića sira grana padano
  • nekoliko listova zelene salat
  • 2 žlice domaćeg umaka od rajčice (šalše)
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Skuhajte palentu na vodi i mlijeku, malo posolite. Izlijte na širi pladanj. Kad se ohladi, modlicom izrežite veće i manje krugove.
  2. Prokulice prokuhajte minutu.
  3. Na roštilj tavi ispecite tikvicu narezanu na ploške, prerezane prokulice, gljive i pancetu.

Napravite burger:

  1. Veći donji dio pokrijte umakom od rajčice pa potom slažite tikvice, prokulice, gljive, pancetu.
  2. Naribajte sir, pokrijte zelenom salatom i poklopite manjim dijelom burgera. Jedite toplo.

  • 2,5 kg kukuruznog brašna
  • 5 žlica crnog brašna
  • ¼ kocke svježeg kvasca
  • sol
  • voda
  • malo šećera

Priprema:

  1. U mlaku vodu sa šećerom i crnim brašnom stavite močiti kvasac. Ostavite da uzađe.
  2. Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom. Pustite da se ohladi pa u ohlađeno dodajte uzdigli kvas i dobro izmijesite da ne bude grudica. Ostavite da odmori.
  3. Najbolje je kruh peći u gusenoj posudi promjera 28 cm, dva sata na ne prejakoj temperaturi. Dobro je da kruh nije previsok, nego više kao pogača. Ovakvom kruhu gornja kora ispuca.
  4. Pečenog ga zamotajte da se postupno hladi. Može se jesti čak sedam do deset dana.

  • 10 dag mladog špinata
  • 1 šalica kukuruza
  • ½ šalice crvenog graha
  • 1 mladi luk
  • nekoliko oraha
  • 3 ploške dimljenog tofua
  • 1 šalica kukuruznog brašna za palentu
  • mljeveni čili
  • orahovo ulje
  • sol
  • jabučni ocat

Priprema:

  1. Skuhajte palentu, ohladite je i narežite na trake.
  2. Ispecite ih na gril tavi, pospite čilijem.
  3. Tofu narežite na kockice, malo prepecite.
  4. Kukuruz skuhajte, ostalo povrće operite, narežite, začinite, pospite komadićima oraha i jedite dok su tofu i palenta još topli.

  • kukuruz kokičar
  • maslac
  • kurkuma
  • sol

Priprema:

  1. Ispecite kokice u poklopljenoj tavi.
  2. Još tople začinite otopljenim maslacem s kurkumom i soli.

Linker
16. studeni 2024 09:20