Tko kaže da su juhe dosadne
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
savršen jesenski obrok

Donosimo vam četiri sjajna recepta za krem juhe - i to gotovo bez kalorija

Juha je jednostavan i brz način da uključimo hranjive sezonske namirnice u duginim bojama u svoju prehranu

S dolaskom jeseni i zime prirodno je posegnuti za hranom koja nas krijepi i grije, a u hladnije i oblačnije dane nema ništa bolje od zdjelice juhe. Ona nam pruža toplinu za kojom žudimo, i to gotovo bez kalorija. Naime, kada rano padne mrak, žudimo za visokokaloričnom, čvrstom hranom. Često su to utješni ugljikohidrati kako bismo se osjećali toplo i ugodno. Međutim, ključno je odabrati zdrave ugljikohidrate, stoga probajte juhu sa smeđom rižom, grahom, lećom, slanutkom, kvinojom i ječmom - ne samo da mogu zadovoljiti svaku žudnju za ugljikohidratima nego su bogate vlaknima i proteinima, što nam pomaže da duže budemo siti, ali i da održimo zdravu probavu jer su takve juhe pune vlakana.

Juha je jednostavan i brz način da uključimo hranjive sezonske namirnice u duginim bojama u svoju prehranu - mrkvu bogatu vitaminom A, brokulu bogatu vitaminom C i bundevu punu antioksidansa te cvjetaču koja obiluje kalijem i vitaminom B... U juhe možemo staviti i razne začine koji ih obogaćuju - od kurkume, muškatnog oraščića do cimeta, đumbira i kardamoma. Uz to što dodaju okuse, ti začini imaju i svaki svoje zdravstvene prednosti. Postoji velika zabluda da je zdrava hrana dosadna, a da su juhe krajnje nemaštovita jela. Međutim, istina je da juhe mogu biti u svestranim varijacijama za svakoga - popis sastojaka je beskrajan.


GUSTA JUHA OD LEĆE

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

SASTOJCI:

  • 300 g smeđe leće
  • 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice bulgura
  • 3 srednje velika krumpira
  • sol, papar
  • lovorov list
  • 3 žlice maslinova ulja

​PRIPREMA:

  1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.
  2. U duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte 10 minuta.
  3. Dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još pet minuta. Zatim ulijte 1,5 l vode.
  4. Ubacite leću, posolite i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 15 minuta.
  5. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na kockice pa ga dodajte u leću. Kuhajte još 15- 20 minuta.
  6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 10 minuta. Promiješajte i izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite u posudu. Začinite po želji.
  7. Poslužite toplo, posipano sitno sjeckanim svježim peršinom (ili bosiljkom).


JUHA OD ŠPINATA S KUKURUZOM

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

SASTOJCI:

  • glavica luka
  • češanj češnjaka
  • 500 g svježeg špinata (opranog i očišćenog)
  • mrkva
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • morska sol, papar
  • đumbir, korijandar, muškatni oraščić
  • 1-2 krumpira
  • 1-2 kukuruza (višak iskoristite za salatu)

PRIPREMA:

  1. Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte špinat i ostavite polupoklopljeno na laganoj vatri.
  2. Mrkvu i krumpir narežite na manje komade i stavite kuhati u drugu posudu.
  3. Kukuruz očistite i stavite u dobro posoljenu vodu da se kuha. Kada omekša, ostavite ga da se ocijedi.
  4. Vodu u koju se kuhao krumpir s mrkvom dodajte u posudu u kojoj ste pirjali špinat, luk i češnjak. Mrkva će slatkoćom izbalansirati moguću gorčinu špinata, a krumpir će dati gustoću.
  5. Dodajte vode po potrebi, ali ne previše. Još kratko prokuhajte i začinite po želji.
  6. Usitnite štapnim mikserom do željene gustoće.
  7. Ocijeđeni kukuruz popržite na gril tavi i njime ukrasite juhu


JUHA OD BUNDEVE POSUTA PRŽENOM SLANINOM

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

SASTOJCI:

  • 1/2 kg bundeve
  • glavica luka
  • 2 mrkve
  • 7 dl vode ili temeljca
  • 1/4 žličice kurkume u prahu
  • sol, papar
  • malo biljnog ulja
  • 1-2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 100-150 g slanine (narezane na tanke ploške)

PRIPREMA:

  1. Na masnoći popržite kurkumu s malo papra, dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte narezanu mrkvu, smanjite vatru i promiješajte. Potom dolijte vodu ili temeljac te bundevu narezanu na kockice. Kuhajte 20-ak minuta. Kratko ohladite i izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodajte vrhnje i doradite okus začinima.
  2. Na tavi ispecite ploške slanine da postanu hrskave pa ih izvadite na ubrus da upije višak masnoće.
  3. Juhu poslužite ukrašenu prženom slaninom.


JUHA OD CVJETAČE I BROKULE

image
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH

SASTOJCI:

  • manja glavica cvjetače
  • manja glavica brokule
  • 1 l vode
  • korijen mrkve, celera i peršina
  • manja glavica crvenog luka
  • začini po želji, sol, papar
  • mljevene lanene sjemenke za posipanje

PRIPREMA:

  1. Cvjetaču i brokulu očistite, podijelite na manje komade. Cvjetaču stavite kuhati s drugim povrćem, a brokulu dodajte zadnju jer se ona najkraće kuha.
  2. Kuhajte dok povrće ne omekša.
  3. Izdvojite dio temeljca (oko 8 dl) u kojem se kuhalo povrće. Štapnim mikserom usitnite povrće i preostali temeljac i vratite na vatru.
  4. Dodajte začine i po potrebi temeljac ili vodu ako je juha pregusta.
  5. Prije posluživanja krem juhu možete ukrasiti komadićima povrća ostalog od kuhanja (mrkva, celer) i posuti mljevenim lanenim sjemenkama.
Linker
14. studeni 2024 13:33