SHUTTERSTOCK
Nije teško

Disbalans crijevnog mikrobioma uzrok je teških bolesti, a ključ leži u 30 biljaka. Kopirajte primjer poznatog znanstvenika

Dobra vijest je da se u biljke ne ubrajaju isključivo voće i povrće Njegov je poremećaj uzrok mnogih bolesti, a ključ zdravlja

Teško ih se uopće sjetiti i nabrojati, a kamo li još pomisliti da bismo u tijelo mogli unijeti čak 30 biljaka tjedno. Ipak, njihovo je konzumiranje siguran put prema očuvanju zdravlja, a poznato je da ljudski mikrobiom igra temeljnu ulogu u zdravlju i bolesti.

image
GPOINTSTUDIO SHUTTERSTOCK

Velika studija

Na tu se činjenicu osvrnula i američka studija koja je usporedila prehrambene navike i analizirala stolicu oko 10.000 dobrovoljaca. Studijom je zaključeno da su pojedinci koji su konzumirali više od 30 vrsta biljaka tjedno u usporedbi s onima koji su konzumirali 10 ili manje, zapravo bili boljeg zdravlja. Otkriveno je da su oni koji su jeli veći izbor biljaka imali raznolikije crijevne mikrobiome, što znači da su imali više dobrih tvari u crijevima. Pritom, definicija biljaka nije bila isključivo ograničena na voće i povrće već je uključivala cjelovite žitarice, mahunarke, bilje, začine, orašaste plodove, sjemenke, pa čak i tamnu čokoladu.

Što jede

Tim Spector, nagrađivani znanstvenik, epidemiolog i autor knjige Food for Life, jedan među brojnima koji su uvidjeli korist napravljene studije, kroz vlastiti je primjer podijelio raznolikost kojom dostiže preporučeni unos biljaka, piše Business Insider.

image
SHUTTERSTOCK

Trik stručnjaka kako jesti više biljaka u jednom obroku

Spector započinje dan sa zdjelicom od jogurta, punomasnog ili grčkog, pomiješanog s kefirom za dodatnu podršku mikrobiomu. Zatim, u nju dodaje bobičasto ili drugo voće koje ima pri ruci. Potom, ovaj znanstvenik poseže za onim što naziva staklenkom raznovrsnosti u kojoj se nalazi 10 različitih orašastih plodova ili sjemenki spremnih za upotrebu.

- Dakle, za doručak sam već upotrijebio desetak od svojih 30 namirnica - kaže i dodaje kako u staklenke možete pomiješati i začinsko bilje, prethodno pečeno povrće, smrznuto voće, zobene pahuljice i ostalo.

Ostali savjeti za konzumiranje 30 biljaka tjedno

Ovaj je stručnjak podijelio dodatne savjete koji su i njemu bili korisni:

  • Kada sastavljate svoj popis namirnica, dajte prednost raznolikosti - dobar primjer za to je kad odlazite u trgovinu umjesto dva slatka krumpira, kupite jedan, a za drugu namirnicu odaberite neko drugo povrće.
  • Koristite začine - ako se borite s unosom 30 biljaka isključivo kroz voće i povrće, oslonite se na začine kao podršku. Ne samo da ih možete dodati preko nekoliko njih u svoj obrok i dobiti gotovo polovicu svojih tjednih biljaka, nego ćete i svakom jelu osigurati fini okus
  • Odlučite se za mješavine čaja - Umjesto ispijanja isključivo zelenog čaja Spector je posegnuo za raznim mješavinama poput paprene metvice, kamilice i ostalog.

Popularnost i na društvenim mrežama

Dobrobit studije konzumacije biljaka prepoznala je i Instagram zajednica, a među i ova poznavateljica biljaka koja je u videu podijelila ideje i vlastito iskustvo dostizanja brojke 30.

Linker
07. rujan 2024 17:10