Privatni album: dr. sc. Anita Freimann
Korov koji to nije

Da samo znate koje bogatstvo krije ova biljka, jeli biste je svaki dan! Stručnjakinja Freimann otkriva sve dobrobiti

Najbogatija je omega-3 masnim kiselinama


Stanovnik je mnogih vrtova. Ne treba nikakvu njegu, štoviše, samonikla je i mesnata biljka koja raste na tlu, otporna je na sušu i vlagu i sve vremenske uvjete, a vaša joj intervencija u razvijanju nije nimalo potrebna. Tušt, zapravo jestivu biljku mnogi smatraju korovom i jednim od smetala među ostalim jestivim sadnicama. Ipak, njegova se moć pokazala fantastičnom za naše zdravlje, a njegova ljepota uspješno prkosi svakom porivu da ga samo tek tako iščupate. Kad pročitate koje nam sve dobrobiti ova otporna biljka zapravo nudi, vjerujemo da će se češće naći na vašim tanjurima. O tuštu, poznatom i kao portulak (lat. Portulaca oleracea) više toga smo doznali od dr. sc. Anite Freimann, licencirane Raw Food edukatorice.

image
Privatni album: dr. sc. Anita Freimann

- Tušt je jednogodišnja, puzajuća biljka koja cvjeta od svibnja do rujna, a osim u vrtovima možemo je naći u dvorištima te na livadama. Njezini su listići jajastog oblika, mesnati su i plosnati, a stabljike crvenkaste boje duge oko 40 centimetara. Okus tušta je slano kiselkast - uvodi nas dr. Freimann u poznavanje ove moćne biljke i dodaje kako se njezina ljekovita svojstva već stoljećima koriste u Indiji, Kini, a neki zapisi govore da su je u svojim receptima koristili i stari Grci.

Tušt je zapravo svestrana biljka koju možemo koristiti na doista različite načine, kao sok, salatu, od njega možemo raditi razna variva, juhe, rižoto... Ova je biljka iskoristiva u cijelosti; njezini listovi, stabljike, sjemenke i mali žuti cvjetići.

image
SHUTTERSTOCK

Nutritivna svojstva

Nutritivni sastav tušta u 100 g, ističe dr. Freimann, je svega 16 kcal, što ga čini izuzetno nisko kaloričnim zelenim lisnatim povrćem. Osim toga, sadrži svega 3.4 g ugljikohidrata, 1.3 g proteina i 0.1 g masti. Izuzetno je bogat vitaminom E, čak više od samog špinata, a obiluje i vitaminima A i C. Zanimljivo je također, navodi, da je ova često krivo etiketirana biljka, jednako tako bogata željezom te bi mogla biti od velike koristi posebno onim osobama koje se bore s anemijom. I to potpuno besplatno. Osim željeza, od ostalih minerala kojima obiluje ova svestrana biljka naša sugovornica ističe bakar, kalcij i magnezij. Selena, cinka i beta karotena tušt sadrži znatno više od mrkve, a omega-3 masne kiseline, znatno više od ribljeg ulja.

Zdravstvene blagodati

Budući da je nutritivni sastav takozvanog samoniklog korova doista impresivan, zanimalo nas je na koje nam sve načine ova biljka može koristiti zdravlju?

- Suhi listovi mogu se koristiti kao čaj koji je ujedno i dobar antidepresiv. Zatim, moć listova je poznata i kod zacjeljivanja rana. Njih pak morate zdrobiti, pasirati te ih staviti na rane. Sjemenke tušta su dobre za micanje parazita i nametnika kod djece, a spomenuti magnezij kojim ova biljka obiluje pomoći će kod stanja glavobolje. Osim toga, jača rad krvnih žila i srca te općenito djeluje na podizanje imuniteta. Antioksidansi će pomoći u mnogočemu pa tako i usporavanju procesa starenja. Karotenoidi utječu na zategnutost i elastičnost kože. Tušt je također odličan diuretik i laksativ zbog čega se često koristi u preparatima za mršavljenje - kaže nam.

Ipak, unatoč svim nabrojenim dobrobitima, ova biljka ima i svoju negativnu stranu. Naime, u sebi sadrži oksalnu kiselinu pa se kod bubrežnih bolesnika preporučuje koristiti je s oprezom.

image
SHUTTERSTOCK

Napravite svoj sok

Ne trebate biti poseban kulinarski virtuoz da biste se upustili u isprobavanje tušta. Zapravo, ponaša se gotovo isto kao i drugo zeleno povrće. Prethodno ga dobro isperite ili ga ostavite nekoliko minuta potopljenog u vodi. Budući da dr. Freimann preferira iskoristiti hranu u njezinom sirovom obliku, za kraj je s nama podijelila jedan sasvim jednostavan recept, sok od tušta.

1. Tušt izrežite na sitnije komade i stavite ga u sokovnik. Ako vam ne odgovara okus, nemojte odustati nego tušt kombinirajte s nečim kiselkastim, primjerice sa sokom od limuna ili limete.

2. Sok konzumirajte odmah.

- Na tušt ne gledate kao na korov nego kao jednu od najvrjednijih nutritivnih biljaka s najviše omega-3 masnih kiselina od svog zelenila koje možete naći na cijeloj zemaljskoj kugli - zaključuje Freimann.

Linker
30. srpanj 2024 17:04