kitzcorner/Shutterstock 
Ukusno i korisno

Čudo u samo jednoj šalici: Ovo tropsko voće potiče zdravlje crijeva, krvnih žila i kože

Njegovo redovito uključivanje u uravnoteženu prehranu može donijeti više benefita nego što mislite

Ništa ne priziva ljeto kao guljenje kore savršeno zrelog manga i uživanje u njegovoj sočnosti. No, prednosti manga nadilaze jednostavno, sezonsko zadovoljstvo. Kao i mnoge vrste voća, mango je bogat hranjivim tvarima koje zajedno pružaju hidrataciju, zaštitne antioksidanse, vlakna korisna za crijeva i još mnogo toga.

Jedna šalica svježeg manga narezanog na kockice (165 g) sadrži:

  • 107 kalorija
  • 28 g ugljikohidrata
  • 3 g vlakana
  • 1 g proteina
  • 0 g masti
  • 76 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A
  • 11posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6
  • 9 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina E

Zdravstvene prednosti manga

Iako sam mango neće drastično promijeniti zdravlje, njegovo redovito uključivanje u uravnoteženu prehranu može pridonijeti sljedećim koristima:

1. Bogat izvor vitamina C

Mango je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunosni sustav i pomaže boljoj apsorpciji željeza. Također ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, metabolizmu proteina i zaštiti stanica.

2. Podržava probavu i zdravlje crijeva

Vlakna iz manga pomažu u održavanju zdrave probave i duljem osjećaju sitosti. Osim toga, mango sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane i otpada, čime pridonosi boljem funkcioniranju crijeva. Neka istraživanja pokazuju i pozitivan učinak na raznolikost crijevne mikrobiote.

3. Pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti i starenja

Mango je bogat biljnim spojevima koji djeluju protuupalno. Smanjenjem upala u tijelu, može pomoći u prevenciji bolesti srca, određenih vrsta raka te neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove. Poseban biljni spoj prisutan u mangu dodatno se povezuje s prevencijom bolesti.

4. Hidratizira i može pomoći regulaciji tlaka

Mango sadrži visok udio vode, što ga čini idealnim za ljetne dane. Kalij koji sadrži može pomoći u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu i zdravog krvnog tlaka. Kombinacija vode, kalija i prirodnih šećera također ga čini pogodnim međuobrokom nakon vježbanja.

5. Sadrži važne vitamine i minerale

Mango osigurava bakar i folat, koji doprinose zdravlju krvnih žila i živčanog sustava. Pomaže u smanjenju LDL kolesterola i sprječava nakupljanje masti na stijenkama žila. Bakar pomaže u stvaranju energije, pravilnoj funkciji mozga i metabolizmu željeza, dok je folat ključan za stvaranje DNK i diobu stanica.

6. Doprinosi zdravlju očiju

Mango sadrži beta-karoten i lutein - hranjive tvari koje pomažu u očuvanju vida i prevenciji bolesti poput makularne degeneracije. Uz mrkvu, i mango može biti saveznik zdravih očiju.

Mogući rizici

Mango sadrži veću količinu prirodnih šećera, pa pretjerana konzumacija može dovesti do naglih skokova šećera u krvi, osobito kod osoba s dijabetesom. Alergija na mango je rijetka, ali moguća, i može izazvati blage do ozbiljne reakcije, pogotovo kod osoba koje su osjetljive na srodne alergene poput peludi breze, pistacija ili lateksa.

04. srpanj 2025 16:04