
Ništa ne priziva ljeto kao guljenje kore savršeno zrelog manga i uživanje u njegovoj sočnosti. No, prednosti manga nadilaze jednostavno, sezonsko zadovoljstvo. Kao i mnoge vrste voća, mango je bogat hranjivim tvarima koje zajedno pružaju hidrataciju, zaštitne antioksidanse, vlakna korisna za crijeva i još mnogo toga.
Jedna šalica svježeg manga narezanog na kockice (165 g) sadrži:
- 107 kalorija
- 28 g ugljikohidrata
- 3 g vlakana
- 1 g proteina
- 0 g masti
- 76 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C
- 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A
- 11posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6
- 9 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina E
Zdravstvene prednosti manga
Iako sam mango neće drastično promijeniti zdravlje, njegovo redovito uključivanje u uravnoteženu prehranu može pridonijeti sljedećim koristima:
1. Bogat izvor vitamina C
Mango je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunosni sustav i pomaže boljoj apsorpciji željeza. Također ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, metabolizmu proteina i zaštiti stanica.
2. Podržava probavu i zdravlje crijeva
Vlakna iz manga pomažu u održavanju zdrave probave i duljem osjećaju sitosti. Osim toga, mango sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane i otpada, čime pridonosi boljem funkcioniranju crijeva. Neka istraživanja pokazuju i pozitivan učinak na raznolikost crijevne mikrobiote.
3. Pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti i starenja
Mango je bogat biljnim spojevima koji djeluju protuupalno. Smanjenjem upala u tijelu, može pomoći u prevenciji bolesti srca, određenih vrsta raka te neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove. Poseban biljni spoj prisutan u mangu dodatno se povezuje s prevencijom bolesti.
4. Hidratizira i može pomoći regulaciji tlaka
Mango sadrži visok udio vode, što ga čini idealnim za ljetne dane. Kalij koji sadrži može pomoći u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu i zdravog krvnog tlaka. Kombinacija vode, kalija i prirodnih šećera također ga čini pogodnim međuobrokom nakon vježbanja.
5. Sadrži važne vitamine i minerale
Mango osigurava bakar i folat, koji doprinose zdravlju krvnih žila i živčanog sustava. Pomaže u smanjenju LDL kolesterola i sprječava nakupljanje masti na stijenkama žila. Bakar pomaže u stvaranju energije, pravilnoj funkciji mozga i metabolizmu željeza, dok je folat ključan za stvaranje DNK i diobu stanica.
6. Doprinosi zdravlju očiju
Mango sadrži beta-karoten i lutein - hranjive tvari koje pomažu u očuvanju vida i prevenciji bolesti poput makularne degeneracije. Uz mrkvu, i mango može biti saveznik zdravih očiju.
Mogući rizici
Mango sadrži veću količinu prirodnih šećera, pa pretjerana konzumacija može dovesti do naglih skokova šećera u krvi, osobito kod osoba s dijabetesom. Alergija na mango je rijetka, ali moguća, i može izazvati blage do ozbiljne reakcije, pogotovo kod osoba koje su osjetljive na srodne alergene poput peludi breze, pistacija ili lateksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....