SHUTTERSTOCK
pripazite

Četiri svakodnevne namirnice koje potiho podižu razine lošeg kolesterola

Kolesterol je nužan za normalno funkcioniranje tijela, međutim, loše vrijednosti povećavaju kardiovaskularni rizik


Kolesterol kojeg nazivamo i masnoćom prisutan je u svakoj stanici našeg tijela i nužan je za njegovo normalno i zdravo funkcioniranje - primjerice bez kolesterola mozak ne bi mogao funkcionirati. Osim toga, neophodan je za brojne metaboličke procese i ima brojne važne uloge. Ova za život važna tvar unosi se i hranom, a kako bi se mogla transportirati krvlju iz jetre ili probavnog sustava do svake stanice i tkiva u organizmu, spaja se s određenim bjelančevinama u lipoproteine.

HDL i LDL kolesterol

Najvažnije vrste lipoproteina su HDL i LDL čestice, ili kako ih često zovemo dobar i loš kolesterol. HDL kolesterol je zaštitni kolesterol i poželjno je da njegove razine budu što veće jer tako podržavaju ukupno zdravlje srčano-žilnog sustava. Osim toga, HDL čestice na sebe vežu i prenose suvišan kolesterol iz raznih tkiva i žila u jetru na daljnje metaboliziranje. Za razliku od njega, povišene vrijednosti LDL ili lošeg kolesterola ozbiljan su rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Preporučene vrijednosti ukupnog kolesterola u krvi trebale bi biti manje od 5 mmol/L, a LDL kolesterol ne bi smio priječi granicu od 3 mmol/L.

Četiri skupine namirnica koje povisuju loš kolesterol

Učinkovit način uz pomoć kojeg možemo djelovati na to da LDL ostane unutar granica skriva se u hrani. Naime izbjegavanjem ovih četiri namirnica učinit ćete puno za svoje cjelokupno zdravlje i značajno smanjiti rizik od spomenutih kardiovaskularnih bolesti.

1. Crveno meso

Crveno meso sadrži visoke razine zasićenih masnoća, a posebno obrađeno i može doprinijeti povišenoj razini kolesterola. Tu ubrajamo:

  • govedinu, a posebno dijelove mesa poput rebara, buta ili odrezaka s masnim dijelovima
  • janjetinu
  • svinjetinu, posebno masnije dijelove poput vratine
  • prerađeno meso - suhomesnati proizvodi, razne salame i kobasice koje osim zasićenih masnoća često u sebi sadrže brojne konzervanse i visoku količinu soli

2. Punomasni mliječni proizvodi

Proizvodi poput punomasnog mlijeka, maslaca, punomasnog sira, masnog kiselog vrhnja i jogurta mogu podići LDL razinu kolesterola.

image
SHUTTERSTOCK

3. Kolači i pekarski proizvodi

Fini su, međutim, i opasni jer podižu loš kolesterol. Kolači, pekarski proizvodi često sadrže visok udio zasićenih masti što dugoročno povećava rizik od začepljenja krvnih žila. Ipak, ako i dalje želite uživati u ovim proizvodima sastojke poput margarina i bijelog šećera zamijenite njihovim zdravijim varijantama.

4. Pržena hrana

Namirnice pržene u dubokom ulju poput krumpira ili pohanog mesa veliki su neprijatelj krvnih žila. Također sadrže zasićene masnoće koje pogoduju aktivaciji LDL kolesterola.

image
SHUTTERSTOCK

Dobra zamjena

Ako želite brinuti o svom zdravlju, umjesto navedenih namirnica izaberite dobru alternativu i pokušajte uvrstiti sljedeću hranu:

  • ribu, piletinu i puretinu
  • jaja
  • biljne proteine (leća, grah, slanutak)
  • grčki jogurt
  • biljne sireve
  • voće
  • orašaste plodove i sjemenke
Linker
17. listopad 2024 14:31