SHUTTERSTOCK
sjajan izbor

Često podcijenjene, a odlične su za gubitak kilograma - uz ovih sedam recepata jest ćete tikvice cijelo ljeto

Osim što su svestrane i ukusne, tikvice su i izuzetno zdrave i niskokalorične, moglo bi se reći - savršeno povrće


Ma kakav kelj, kakva kvinoja... Tikvice su često zasjenjene svojim „blistavijim“ prijateljima, a ovo skromno povrće je izuzetno moćno kada je u pitanju mršavljenje i kulinarska svestranost. Bilo da ga spiralno pretvarate u rezance, pečete u poslastice bez grižnje savjesti ili ga uvlačite u jutarnji smoothie, tikvice dokazuju da ukusno i hranjivo doista može koegzistirati.

Niskokalorične

Tikvice su izuzetno niskokalorične, sadrže samo oko 17 kalorija na 100 grama. Ova karakteristika čini je izvrsnim izborom za one koji žele smršavjeti, a uključivanjem tikvica u obroke, pojedinci se mogu prepustiti i većim porcijama bez značajnog povećanja unosa kalorija. Ta strategija, poznata kao volumna prehrana, pomaže u stvaranju kalorijskog deficita, koji je vjerojatno i najvažniji čimbenik za učinkovito mršavljenje.

Visok sadržaj vode

Sastojeći se od oko 95 posto vode, tikvice su hidratantno povrće koje također pomaže da se osjećate sitima. Hrana s visokim udjelom vode, poput tikvica, može značajno smanjiti glad i ukupnu potrošnju kalorija. Povećavajući količinu konzumirane hrane bez dodavanja mnogo kalorija, tikvice pomažu u kontroli apetita i podržavaju vaše napore za mršavljenje.

Bogata vlaknima

Tikvice su također bogate vlaknima, koja su ključna za probavu i održavanje osjećaja sitosti. Vlakna usporavaju proces probave te tako produljuju osjećaj sitosti. To smanjuje vjerojatnost prejedanja i osigurava zdravo upravljanje tjelesnom težinom.

Bogata hranjivim tvarima

Unatoč niskom broju kalorija, tikvice su prepune esencijalnih hranjivih sastojaka. Sadrži vitamine A, C i K, zajedno s folatom, kalijem i magnezijem. Konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima poput tikvica osigurava da vaše tijelo dobije potrebne vitamine i minerale uz kontrolu unosa kalorija.

Nizak udio ugljikohidrata

Za one koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ili ketogenu dijetu, tikvice su izvrsna alternativa sastojcima s više ugljikohidrata. Rezanci od tikvica, ili „zoodles", mogu zamijeniti tradicionalnu tjesteninu, smanjujući unos ugljikohidrata i kalorija, a istovremeno nude zadovoljavajući obrok.

Svestran i jednostavan za pripremu

Svestranost tikvica u kuhinji još je jedna od njegovih jakih strana. Može se koristiti u raznim jelima, od salata i juha do glavnih jela i grickalica. Ova fleksibilnost olakšava uključivanje u različite obroke, pomažući u održavanju raznolike i zanimljive prehrane, a upravo je ta raznolikost ključna za dugoročno pridržavanje bilo kojeg plana mršavljenja, jer osigurava zadovoljavajuće i ukusne obroke - evo i nekoliko recepata koji donose baš to.

Vrijeme pripreme:

  1. Priprema: 15 min
  2. Kuhanje: 5 min
  3. Ukupno: 20 min
  4. Služi: 2

Rezanci od tikvica (Zoodles)

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 velike tikvice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckani
  • Sol i papar po ukusu
  • Parmezan (opcionalno)

Priprema

  1. Tikvice spiralizirajte u rezance
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte češnjak dok ne zamiriše
  3. Dodajte rezance od tikvica i kuhajte 2-3 minute.
  4. Začinite solju i paprom, a po želji pospite parmezanom.


Tikvice na žaru

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 tikvice, narezane na kolutove
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar i talijanski začin po ukusu

Priprema

  1. Zagrijte roštilj/tavu na srednje jaku vatru.
  2. Kriške tikvica ubacite u maslinovo ulje i začinite.
  3. Pecite 2-3 minute sa svake strane dok ne omekšaju


Čips od tikvica

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 tikvice, tanko narezane na kolutove
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol po ukusu

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 110° C
  2. Kriške tikvica ubacite u maslinovo ulje i složite na lim za pečenje.
  3. Pospite solju i pecite 1-2 sata dok ne postanu hrskave.


Juha od tikvica

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 tikvice, nasjeckane
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckani
  • 4 šalice juhe od povrća
  • Sol i papar po ukusu

Priprema

  1. Pirjajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
  2. Dodajte nasjeckane tikvice i juhu od povrća.
  3. Pustite da zavrije, a zatim pirjajte 15 minuta.
  4. Miješajte dok ne postane glatko i začinite.


Punjene tikvice

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 velike tikvice
  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • rajčice narezane na kockice (možete dodati i mljeveno meso)
  • 1/2 čaša naribanog sira po želji
  • Sol i papar po ukusu

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190° C.
  2. Tikvice prepolovite po dužini i izvadite sredinu.
  3. Pomiješajte kvinoju i rajčicu.
  4. Polovice tikvica napunite i po želji pospite sirom.
  5. Pecite 20-25 minuta.


Polpete od tikvica

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 tikvice, naribane
  • 1 jaje
  • 1/4 šalica brašna
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema

  1. Naribajte tikvice, pustite da malo odstoje te iscijedite višak vode.
  2. Pomiješajte tikvice s jajetom, brašnom, solju i paprom.
  3. U tavi zagrijte maslinovo ulje.
  4. Žlicom stavljajte smjesu na vruće ulje, napravite od smjese kao pljeskavice.
  5. Pržite 2-3 minute sa svake strane.


Salata od tikvica i rajčice

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 2 tikvice, tanko narezane
  • 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol i papar po ukusu

Priprema

  1. Tikvice i rajčice prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.
  2. Začinite i poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.
Linker
30. srpanj 2024 17:28