SHUTTERSTOCK
pripazite

Bez straha od salmonele. U ljetnim mjesecima jedan će trik jaja održati svježima, a ovo nemojte nikada raditi

Dobro je znati


Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje...pjesmica koju i dalje volimo pjevušiti pripremajući najvažniji obrok u danu. I ne samo tad. Jaje zapravo volimo kombinirati bilo kad. Iako možda i nismo svjesni, snaga ove moćne namirnice je doista velika. Uz ljusku koju obogaćuju kalcij i magnezij, jaje sadrži:

  • kolin, nutrijent važan za zdravlje mozga,
  • lutein kojeg nazivamo i vitaminom vida,
  • vitamine B skupine (folna kiselina, biotin, riboflavin te B12),
  • vitamin E,
  • vitamin D,
  • željezo

image
SHUTTERSTOCK

Kako održati jaja svježima u ljetnim mjesecima i što nikako ne raditi

Međutim, unatoč svim benefitima jaja u ljetnim mjesecima se kod mnogih opravdano pojavljuje skepsa zbog povećane mogućnosti zaraze salmonelom. Budući da ovu bakteriju možemo pronaći i na ljusci, u bjelanjku i u žumanjku jajeta, posebno je važno kako skladištimo proizvod i kako ga tretiramo. Usput, mnogi su od vas putujući Europom i izvan nje primijetili kako u trgovinama jaja ne stoje u hladnjaku već na običnoj polici. Ovaj, za mnoge od nas fenomen, možemo opravdati činjenicom da su nekad i naši preci u nedostatku hladnjaka jaja čuvali na suhom i hladnom mjestu. Ključno je bilo, pa tako i danas sakupiti jaja čim prije iz kokošinjca kako bi se ona pravovremeno ohladila i kako bakterije ne bi prodrle u samu strukturu jajeta.

Ono što pritom nikako ne biste trebali raditi je prati jaje. Naime tim postupkom uklanjate prirodnu barijeru na ljusci, a ako je ona napukla, štetne bakterije će vrlo lako prijeći u unutrašnjost jajeta gdje imaju savršene uvjete za rast. Ljuske jaja naime imaju malene pore kroz koje bakterije iz druge hrane i mirisa, poput mirisa i aroma hrane, mogu prodrijeti tijekom vremena. Ne kuhate li jaja dovoljno dugo, bakterije će dospjeti u vaš organizam. Stoga, važno je imati na umu da je prirodni zaštitni premaz na ljusci jajeta, prva linija obrane od bakterija koja se uklanja pranjem tijekom pripreme za pakiranje i prodaju.

Kako bi jaja (kupovna ili iz vlastitog uzgoja) ostala što svježija, najbolje ih je pohraniti u kartonskoj kutiji. Ona ne samo da štiti, već, ako je riječ o kupovnom proizvodu, pokazuje rok do kojeg ih je najbolje iskoristiti. Jaja je posebno u ljetnim mjesecima dobro pohraniti u hladnjaku te ih izvaditi pola sata prije pripreme obroka.

image
SHUTTERSTOCK

Napravite ovaj trik i saznajte li jaje svježe ili nije

Ako pak pokušavate ovu namirnicu držati izvan hladnjaka, neka to doista bude hladan i suh prostor, a je li jaje pokvareno najbolje ćete testirati kroz sljedeće postupke:

1. Cijelo jaje stavite u zdjelu ili čašu napunjenu hladnom vodom.

2. Ako jaje potone na dno i leži na boku to znači da je ono vrlo svježe, dok je jaje koje ostane na dnu, ali stoji uspravno, prihvatljivo za jelo.

3. Ako jaje ispliva na površinu to znači da ono nije svježe i treba ga baciti.

Svježa jaja mogu se čuvati u hladnjaku do mjesec dana uz uvjet da nemaju oštećenu ljusku.

Linker
02. srpanj 2024 10:03