BRANISLAV NENIN/SHUTTERSTOCK
Moguće je

Antiinflacijski božićni ručak za četvero: nutricionist Šimić složio je tri blagdanska menija za samo pet eura po osobi

Nutritivno su bogati i zdravi

Mislite da jeftin božićni ručak znači tužan stol i prazne tanjure? To je najveća zabluda potrošačkog društva, smatra nutricionist Marko Šimić, koji se potrudio dokazati suprotno. Štoviše, ponudio je pametnu zamjenu.

- Zaboravite na skupe etikete i otkrijte kako uz pametne zamjene napraviti gozbu zbog koje će vas gosti pitati za recept, a ne za cijenu - rekao je nutr. Šimić i složio antiinflacijski jelovnik te zamijenio tradicionalnu košaricu za četiri osobe od oko 100 eura s jednako nutritivno bogatom i ukusnom od oko 20 eura. Jelovnike prenosimo u cijelosti.

image
Privatni album

1. Badnjak: "Lažni bakalar" – Kremasti oslić na bianco

Zaboravite na sušeni bakalar koji ove godine košta kao suho zlato. Oslić i bakalar imaju gotovo identičan profil proteina i aminokiselina. Stoga, skromni oslić može biti apsolutna zvijezda večeri, a tajna uopće nije u vrsti ribe, ističe nutricionist, nego u jednom starom kuharskom triku koji mijenja sve - mućkanju.

- Kad se krumpir i riba skuhaju, nemojte cijediti do kraja i napadati ih gnječilicom. Ubacite sve to u lonac dok je još vruće, obilno zalijte maslinovim uljem, dodajte češnjak i peršin te poklopite lonac. Čvrsto ga uhvatite za ručke i krenite tresti gore, dolje, lijevo, desno (kao da radite koktel). Ono što se događa unutra je čista magija: vrući škrob iz krumpira sudara se s hladnim maslinovim uljem i stvara gustu, bijelu emulziju. Znat ćete da ste uspjeli po zvuku. U početku ćete čuti "pljuskanje", a nakon pola minute energičnog treskanja zvuk će postati tup i "težak". To je trenutak kad znate da se unutra stvorila ona savršena paštetasta krema koju svi volimo. Kad podignete poklopac, dočekat će vas jelo koje se doslovno maže na kruh, a garantiram da nitko za stolom neće ni primijetiti da to nije "pravi" bakalar - kaže Marko.

Recept i postupak za oslić na bianco pogledajte ovdje.

image
nadianb/SHUTTERSTOCK

2. Božićni ručak: Svečano pile s bogatim punjenjem

Ako je Badnjak prošao u znaku "lažnog bakalara", onda Božić traži pečenje. Pečeno pile ili purica (ako ste je uhvatili na akciji) blagdanska je verzija koja, kad se iznese na stol, izgleda kao milijun dolara.

- Tajna nije u mesu, nego u punjenju (nadjevu). Znate ono kad meso samo po sebi bude dosadno? To je zato što mu fali "duša", pa umjesto da kupujete skupe komade mesa, iskoristite stari kruh (da, onaj od jučer koji biste bacili), malo pilećih jetrica, puno luka, peršina i jedno jaje. Napunite pile tom smjesom ispod kože i u unutrašnjost. Dok se pile peče, događa se nešto genijalno, sokovi iz mesa ne cure u prazno, nego natapaju taj kruh, pretvarajući najjeftiniji sastojak u najukusniji dio ručka - priča nam.

Recept i postupak za pečeno pile s prilogom i pripremu potražite ovdje.

image
KARINRIN/SHUTTERSTOCK.

3. Desert: Zimska "crumble" pita od jabuka (drobljenac)

Ovaj desert je, kaže Marko, prava definicija pametne prehrane jer uzimamo najjeftiniju sezonsku namirnicu (jabuke) i pretvaramo ju u toplu, mirisnu poslasticu koja izgleda kao da je izašla iz bakine pećnice.

- Umjesto da se mučite s razvlačenjem kora ili kupujete skupe orašaste plodove za biskvite, radimo "crumble" (drobljenac), a koncept je genijalno jednostavan: voće dolje, hrskavi posip gore. Koristimo zobene pahuljice, malo brašna, cimeta, maslaca i šaku oraha. Nema miksera, nema dizanja tijesta. Sve sastojke za posip samo izmrvite prstima dok ne dobijete grube mrvice. Jabuke narežite, pospite cimetom, prekrijte tim mrvicama i stavite u pećnicu. Dok se peče, cijela kuća će mirisati na Božić (cimet i pečene jabuke). A kada ga izvadite, dobit ćete savršen kontrast. Vruće, mekane jabuke ispod i zlatni, hrskavi pokrivač iznad. Nutritivno? Ovo je desert pun vlakana koji neće naglo dići šećer u krvi kao klasični kolači - ističe.

Recept za najfiniju pitu potražite ovdje.

24. prosinac 2025 13:02