Iako smo svjesni činjenice da nije zdrava, ipak u stresnim situacijama nerijetko posežemo za ultraprerađenom hranom, bogatom šećerima i nezdravim masnoćama. Ovu su stvarnost prepoznali i znanstvenici koji pak tvrde da dok jedemo takve namirnice, dodavanje jednog spoja može pomoći očuvati zdravlje srca. To potvrđuje i nedavno revolucionarno istraživanje objavljeno u časopisu Food and Function. Njime se navodi da bi kakao ili zeleni čaj mogli biti savršeno sredstvo koje će zaštiti tijelo od negativnih učinka masne hrane tijekom perioda mentalnog stresa. O čemu je riječ?
Skriveno blago u kakau i zelenom čaju
Napitak od kakaa bogat flavanolima, tvrde britanski znanstvenici predvođeni profesoricom nutricionističkih znanosti, dr. Catarinom Rendeiro, može neutralizirati određene negativne učinke konzumiranja masne hrane u stresnim situacijama. I dok je poznato da takva hrana narušava funkciju krvnih žila te smanjuje protočnost kisika u mozak, posljednje istraživanje ukazuje da spomenuti prirodni spojevi prisutni u kakau, čaju i određenom voću mogu zaštititi kardiovaskularni sustav u stresnim trenucima u kojima se konzumira masni obrok.
Istraživanje
Istraživanje je uključivalo mlade i zdrave odrasle sudionike koji su doručkovali obrok bogat mastima - kroasan s maslacem, cedar sir i punomasno mlijeko. Nakon toga ispitanici su dobili napitak od kakaa s visokim ili niskim sadržajem flavanola i rješavali osmominutni mentalni test stresa s kompleksnim matematičkim zadacima,osmišljen da im povisi otkucaje srca i krvni tlak. Kako bi procijenili funkciju krvnih žila, znanstvenici su mjerili tlak, kardiovaskularne aktivnosti i oksigenaciju u prefrontalnom korteksu mozga.
Količina flavanola je bitna
Rezultati su pokazali da kombinacija stresa, masne hrane i kakaa s niskim sadržajem flavanola (u studiji je korišteno 5,6 mg zbog uobičajenog postupka alkalizacije) značajno smanjuje funkciju krvnih žila, što se nastavilo do 90 minuta nakon završetka stresa. Međutim, napitak od kakaa bogat flavanolima (695 mg flavanola po porciji) učinkovito je spriječio taj pad, a sudionici su pokazali bolji vaskularni odgovor. Iako konzumacija flavanola nije poboljšala oksigenaciju mozga niti utjecala na raspoloženje tijekom eksperimenta, igrala je ključnu ulogu u zaštiti zdravlja krvnih žila. Osim minimalno prerađenog kakaa, izvrsne alternative su zeleni i crni čaj, bobičasto voće i jabuke. Preporučene smjernice za dnevni unos flavanola kreću se između 400 i 600 mg.
Iako nije preporučljivo konzumirati hranu obogaćenu nezdravim masnoćama i šećerima, ova studija je dala razlog za optimizam, barem kad je kardiovaskularno zdravlje u pitanju. Ipak, imajte na umu da se veće razine flavanola nalaze u sirovom kakau, a gube se njegovom preradom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....