SHUTTERSTOCK
oprezno

Tri popularna kozmetička zahvata koja nas mogu itekako postarati! I Hrvatice za njima luduju

‘Manje je više‘ čini se da je najbolja strategija kada želimo ostati mladoliki, pa i onda kada se okrenemo estetskoj kirurgiji

Potraga za vječnom mladošću potiče nas da se podvrgavamo kozmetičkim zahvatima u nadi da ćemo vratiti vrijeme unatrag. Od botoksa, filera, presađivanja masti, smanjenja masnoće do zatezanja i podizanja dijelova tijela - mogućnosti su ogromne. Međutim, određeni kozmetički zahvati mogu imati suprotan učinak, čineći da izgledamo starije, a ne mlađe.


Previše dermalnih filera

Obično se koriste na licu, za punjenje usana i zaglađivanje bora. Kada se prekomjerno upotrebljavaju, mogu dovesti do neprirodnog i pretjerano napunjenog izgleda koji narušava prirodne konture lica. Rezultat je "natečeni" izgled, što paradoksalno naglašava gubitak prirodnog volumena i elastičnosti koji se obično povezuje sa starenjem.


Prekomjerna upotreba botoksa

Botoks je neurotoksin koji privremeno paralizira mišiće lica i često se koristi za postizanje glatkijeg, opuštenijeg izgleda čela i područja oko očiju. Međutim, prekomjerna upotreba može dovesti do ukočenog i zamrznutog izraza lica. Nepravilno korištenje botoksa na čelu također može uzrokovati spuštanje obrva, zbog čega kapci izgledaju teški, što je još jedan znak starenja.


Uklanjanje bukalne masti

Uklanjanje bukalne masti je kirurški zahvat koji smanjuje prirodne masne jastučiće na obrazima, često kako bi se postigle naglašenije konture lica. Međutim, njezino prekomjerno uklanjanje može dovesti do udubljenih obraza. To se s vremenom može pogoršati jer prirodno starenje uzrokuje daljnji gubitak masnoće na licu.


Psihološki učinci

Potraga za mladolikošću pomoću kozmetičkih zahvata često je potaknuta željom da se osjećate samopouzdanije i privlačnije. Međutim, kada ovi postupci rezultiraju izgledom koji se doživljava kao stariji, osoba će biti tjeskobnija i depresivnija, javit će se osjećaj žaljenja ili nezadovoljstva svojim izgledom. To pak može dovesti do začaranog kruga daljnjih postupaka i pogoršavanja problema.

Linker
14. listopad 2024 16:23