FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Akcija na Trgu bana Jelačića

Pretvorimo "Plavi ponedjeljak" u "Pravi ponedjeljak"

Na ovogodišnji "najdepresivniji dan u godini" održava se akcija - građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije

Udruga Životna linija organizira akciju širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije covid-19 na ovogodišnji "Plavi ponedjeljak" (engl. Blue Monday), kao navodni "najdepresivniji dan u godini". Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, u ponedjeljak 17. siječnja od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Podijelite svoja iskustva

Građanima će volonteri udruge dijeliti poklone koje je za ovu prigodu donirala Cedevita. Poklon paketi sastoje se od cijelog pakiranja Cedevite od 200 grama, pakiranja bombona i ostalih dodataka. Ukupno će biti podijeljeno 500 poklon paketa. Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati.

Ozbiljna bolest

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate Udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporučamo broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Tražite pomoć

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Linker
20. lipanj 2024 03:44