SHUTTERSTOCK
Mirisno i zdravo

Pomažu kod nesanice, iscrpljenosti, mučnine i moždane magle. Za ovih pet eteričnih ulja posegnite što češće

Istraživanja pokazuju da neki mirisi i eterična ulja čak mogu usporiti demenciju

Esencijalna ili eterična ulja prirodna su ulja dobivena iz biljaka postupcima destilacije vodenom parom, tiještenjem ili ekstrakcijom. Kako im naziv kaže, sadrže esenciju ili dijelove biljaka od kojih su potekla, time i njihove korisne tvari. Koriste se u kozmetičke i ljekovite svrhe, a budući da su visokokoncentrirana, ponekad je za upotrebu dovoljna i jedna kap. Brojne znanstvene studije proučavale su učinke esencijalnih ulja te dijelom potvrdile svojstva zbog kojih se i koriste u prirodnoj i tradicionalnoj medicini. Neki od učinaka koji se navode su ublažavanje stresa, smanjenje bolova, podizanje raspoloženja, ublažavanje grčeva i mučnine. Laboratorijska istraživanja pokazuju učinke protiv nekih virusa i bakterija.

image
SHUTTERSTOCK

Kod mučnine: paprena metvica

Paprena metvica koristi se od davnina za ublažavanje mučnina, a takav učinak potvrđuju i istraživanja. Može poticati zdravu respiratornu funkciju, a udisanje ovog esencijalnog ulja može sniziti razinu kortizola, tzv. hormona stresa.

Za britkiji mozak: ružmarin

Ulje ružmarina smanjuje živčanu napetost i umor, a može pomoći i u obavljanju zadataka koji zahtijevaju koncentraciju. Studija objavljena u publikaciji International Journal of Neuroscience procijenila je kognitivne sposobnosti 144 sudionika pri korištenju esencijalnog ulja ružmarina za aromaterapiju - pokazalo se da značajno poboljšava kvalitetu pamćenja i povećava mentalnu budnost. Druga studija, objavljena u publikaciji Psychogeriatrics, testirala je učinke aromaterapije uljem ružmarina na 28 starijih pacijenata s demencijom i Alzheimerovom bolešću i otkrila da njegova svojstva mogu imati učinka u usporavanju razvoja tih stanja.

image
SHUTTERSTOCK

Za smanjenje tjeskobe: naranča

Narančino se ulje uobičajeno upotrebljava za smanjenje tjeskobe. Prema nekim studijama, osobe koje su pomirisale narančino ulje prije važnog testa ostajale su mirne pod pritiskom, vjerojatno zato što naranča snižava razine hormona stresa. Uz sve, vrlo ugodno miriše, pa i to pridonosi boljem osjećaju.

Protiv iscrpljenosti: cimet

Svi znamo koliko ugodnu aromu ima ovaj začin, a njegovo eterično ulje, koje se dobiva ili od listova ili od kore stabla, može biti i korisno za zdravlje. Često se koristi protiv iscrpljenosti, depresije i anksioznosti te za bolju kvalitetu sna, ali i za jačanje libida i imuniteta. Istraživanja pokazuju antibakterijsko i protugljivično djelovanje, sudjelovanje u regulaciji šećera u krvi, pozitivan učinak na srce.

image
SHUTTERSTOCK

Za smirenje i san: lavanda

Ulje lavande potiče opuštanje i pomaže kod nesanice. To je njegovo najpoznatije djelovanje, no smatra se da može pomoći i kod tjeskobe, gljivičnih infekcija, alergija, u liječenju ekcema, u ublažavanju mučnine i menstrualnih grčeva.

Više savjeta koji vam mogu poboljšati zdravlje čitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 3. listopada 2024.

Linker
30. rujan 2024 10:22