Iskoristite ove hladne zimske dane i priuštite si iznimno zdravu kupku čiji je jedini dodatak jabučni ocat.
Jednom ili dvaput na tjedan napunite kadu toplom ili vrućom vodom i dodajte 1-2 šalice prirodnog jabučnog octa. Ležite u kadi 20 do 30 minuta, svakako namočite i kosu, a na oči stavite blazinice. Potom se dobro otuširajte, naizmjence toplom i hladnom vodom.
Dobrobiti
• Poboljšat će ten i izgled kože: pospješuje cirkulaciju kapilara kojima hranjive tvari ulaze u kožu. Uspostavlja pH ravnotežu vaše kože.
• Odstranjuje štetne bakterije, gljivice i mrtve stanice kože. Otčepit će začepljene pore na koži, a njezinim redovitim korištenjem smanjit će se vidljivost bora i staračkih pjega.
• Kupke s jabučnim octom preporučuju se i kod kožnih oboljenja, neugodnih mirisa koji su posljedica pretjeranog znojenja ili u slučaju infekcija urinarnog trakta.
• Uklonit će prhut, a kombinacija vode i jabučnog octa prilikom ispiranja vaše kose izvrsna je zamjena za regenerator: omekšat će kosu, ona će postati sjajnija i lakše ćete ju raščešljati.
- ½ zrelog avokada
- 0,6 dl vode
- 12,8 dag kokosova mesa
- 2 žlice sirovog kakao praha
- 1 žlica paste od sezama
- 3 dag kakaa u zrnu
- prstohvat cimeta
- prstohvat nerafinirane morske soli
- malo ekstrakta od vanilije
- ¼ žličice stevije
Priprema:
- Sve sastojke, osim kakaa u zrnu, ubacite u blender. Dobro usitnite.
- Dodajte kakao u zrnu i još malo izmiješajte.
- Pohranite u hladnjak na 30 minuta da se dobro rashladi.
Savjet više!
Posipajte pistacijama ili ukrasite voćem kao što su maline.
Za biskvit:
- 11,5 dag maslaca
- 13 dag brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 14 dag šećera
- vanilija
- korica 3 limuna
Za karamel:
- 50 dag kumkvata
- 25 dag šećera
- 5 žlica vode + voda za prokuhavanje
Priprema:
- Za biskvit maslac otopite, a brašno prosijte sa solju i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa šećerom dok ne udvostruče volumen, dodajte srž vanilije i limunovu koricu. Brašno umiješajte u jaja, dobro izradite i pomalo umiješajte maslac.
- Smjesu odmorite u hladnjaku 30 minuta, zatim ulijte u namaštene i pobrašnjene kalupe i pecite na 185 stupnjeva Celzija dok ne dobije lagano smeđkaste rubove, a kad piknete štapićem u sredinu on mora ostati čist.
- Neoguljeni kumkvat narežite na deblje šnite. Stavite u zdjelu i dodajte vode toliko da ih pokrije. Kad zakipi, kuhajte 3 minute, procijedite i dolijte novu vodu. Postupak ponovite 3 puta - da se kumkvat odgorči.
- Zadnji put u ocijeđeni kumkvat dodajte šećer i 5 žlica vode i na laganoj vatri kuhajte bez miješanja, dok se sirup ne reducira i po vanjskom rubu dobije svijetlosmeđu boju. Ako se prekuha, bit će preljepljiv i pretvrd. Izlijte na ispečeni kolač.
- 40 dag manga
- 20 dag smeđeg šećera
- 10 dag kristal šećera
- 4 jaja
- 30 dag glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 15 dag otopljenog maslaca
- sok i korica 1 limuna
Priprema:
- U multipraktik stavite oguljen, otkošten i na krupnije komade narezan mango i izmiksajte u pire. Dodajte oba šećera, sok i koricu limuna te jedno po jedno jaje.
- Dodajte sol, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte i na kraju dodajte maslac.
- Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.
Za četiri osobe
- fazan od oko 80 dag
- 3 mrkve
- 1 pastrnjak
- 2 peršina
- 1 manji celer (korijen i list)
- crveni luk w 1 poriluk
- 2 češnja češnjaka
- 1 korabica
- 4 prokulice
- ¼ manje glavice zelja
- komorač
- papar u zrnu
- sol
- korijander
Priprema:
- U hladnu vodu s lukom, soli, zrncima papra i korijanderom stavite kuhati fazana.
- Nakon pola sata dodajte sve preostalo povrće i kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok meso ne omekša. Postupak možete ubrzati kuhanjem u ekspres loncu (Zahvaljujem prijateljici Sonji koja me počastila svojim loncem koji nije koristila).
- Uz juhu i kuhano meso fazana poslužite divlju rižu posutu sjemenkama konoplje i salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....