Stvari se neće poboljšati ako se uzrujavamo zbog njih.
 Foto: iStock
Vrijedi isprobati

Mogu li naše odluke prizvati pozitivne i fantastične stvari?

Nova godina, bez obzira na to kako je slavili, uvijek je simbol novog početka, novih mogućnosti i prilika koje želimo za sebe i svoje bližnje.

Kako bismo privukli pozitivne stvari, trebamo biti svjesni utjecaja svojih misli. Kada bismo zavirili u vlastite misli, shvatili bismo koliko se često negativne misli podudaraju s načinom života i situacijama. Prema mnogim kulturama i vjerovanjima ulazak u novu godinu simbolizira nov početak, obnovu i novi ciklus. Općepoznato je vjerovanje da će događaji prvog dana nove godine utjecati na događanja tijekom cijele godine ili da ćemo ono što učinimo na novogodišnji dan činiti tijekom cijele godine. Primjerice, u starim je vremenima čestitanje na početku godine značilo sigurnu čarobnu snagu, a nije bilo samo odraz uljudnosti. Buka koja se pravila u ponoć puhanjem u rog i zvonjenjem zvonima i loncima trebala je odagnati zle duhove iz stare godine. Njih se tjeralo i pucketanjem biča, kasnije i pucnjavom, dok se danas to čini bacanjem petardi, samo su se razlozi zaboravili.

Stari Rimljani običavali su se dobro ponašati kroz cijeli siječanj kako bi umilostivili boga Janusa da im podari sretnu godinu. U početku su se međusobno darivali samo rođaci, no kasnije je rimski zakon propisao da se za Novu godinu treba darivati i car (vrsta poreza). Otuda običaj darivanja i posjećivanja rođaka i prijatelja na prvi dan godine. Običaj starih Anglosaksonaca da se ispija zdravica uz iskazivanje najboljih želja ostao je do danas i raširio se u mnoge zemlje. Prilikom nazdravljanja treba uliti piće u čašu i staviti je na stol i nikako ne pružati praznu čašu. Nova godina, bez obzira na to kako je slavili, uvijek je simbol novog početka, novih mogućnosti i prilika koje želimo za sebe i svoje bližnje.

Pozitivan stav

Kako bismo privukli pozitivne stvari u život, trebamo biti svjesni utjecaja svojih misli. Često ne razmišljamo o tome, ali kada bismo zavirili u vlastite misli i način razmi-šljanja, kao i komunikaciju s drugim ljudima, shvatili bismo koliko se vrlo često negativne misli i riječi podudaraju s načinom života i situacijama u kojima jesmo.

Mislimo da su naše misli i stavovi posljedica naših životnih situacija, ali zapravo je obrnuto! Čovjek koji često misli i govori: “Ne znam. Ne mogu. Ne želim. Nemam”, zapravo ponavlja negativne afirmacije koje se ostvaruju u njegovu životu, dok oni koji često govore: “Znam. Hoću. Mogu. Imam”, grade život na pozitivnim afirmacijama i uvijek su u nekom dobitku. Pozitivan stav prema životnim situacijama zapravo je ono što razlikuje sretnog čovjeka od nesretnog.

Kristali vode

Krajem 60-ih godina prošlog stoljeća švicarski liječnik Hans Jenny osnovao je novu disciplinu nazvanu kimatika. Za eksperimente je koristio frekvencijske generatore pomoću kojih je odašiljao određene frekvencije zvuka na ploču na kojoj je bio pijesak ili neki drugi materijal. Tim je pokusima dokazao kako određene vibracije mogu oblikovati materiju. Poznati znanstvenik dr. Masaru Emoto u svojim je fascinantnim istraživanjima koristio tehniku naglog zamrzavanja vode te dokazao kako se izlaganjem vode različitim informacijama (afirmacijama) može mijenjati struktura njenih kristala.

U svojim je pokusima na boce ili čaše vode zalijepio različite poruke (volim te, mrzim te), koje su potom rezultirale formiranjem predivnih kristala (pozitivne riječi) ili raspadajuće strukture kristala (negativne riječi). Jedan od najljepših kristala oblikovale su riječi “ljubav i zahvalnost”. Kako se naše tijelo sastoji od velike količine vode, tako možemo zaključiti da negativne ili pozitivne emocije i misli utječu na njegovo stanje.

Na Zapadu pak postoji znanstvena disciplina psihoneuroimunologija. Brojne provedene studije u sklopu ove discipline pokazuju da pozitivne misli, vjerovanja, životni stavovi i raspoloženja kao što su optimizam, zahvalnost, unutarnji mir, radost i slično uzrokuju pozitivne fiziološke reakcije. S druge strane, pesimizam, zamjeranje, ljutnja, strah itd. dokazano negativno utječu na ljudski organizam i na našu životnu okolinu.

Tkanje afirmacija

Misao ili želja koju ponavljamo svakodnevno, pa i više puta dnevno, jest afirmacija. Kada je usmjerena na naš rast, razvoj, ozdravljenje, bogatstvo i slično, ona i djeluje na naš život u tom smjeru i možemo je nazvati pozitivnom afirmacijom. To može biti bilo kakva jednostavna rečenica ili želja, npr. “Danas je jako dobar dan za sve što namjeravam obaviti” ili “Ja sam zdrav/a”. Svakako je važno da riječ ili misao koju ponavljamo bude u pozitivnom kontekstu. Najbolje vrijeme za ponavljanje afirmacija (21 put ili više) jest rano jutro odmah nakon buđenja ili navečer prije spavanja kada tonete u san. Tada je naš um vrlo prijemčiv.

  • Danas će biti odličan dan.
  • Mogu podnijeti više nego što mislim da mogu.
  • Stvari se neće poboljšati ako se uzrujavamo zbog njih.
  • Mogu biti zadovoljan ako radim najbolje što mogu.
  • Uvijek postoji nešto zbog čega možemo biti sretni.
  • Danas ću nekoga usrećiti.

Popis ciljeva

Važno je i napraviti listu želja i ciljeva, a idealno vrijeme za to je upravo ulazak u novu godinu. Što nam je jasnija predodžba naše afirmacije, ona se lakše ispunjava. Stoga uzmite olovku i papir i zapisujte.

Kada zapisujete svoje želje, zamislite da su već ostvarene. Time ćete se približiti ostvarenju.

Linker
18. lipanj 2024 19:45