Zagađenje zraka povezuje se i s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima

 SHUTTERSTOCK
studija

Dugotrajna izloženost onečišćenom zraku povećava rizik od depresije

Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i ove nove studije, da onečišćenje zraka također utječe na mentalno zdravlje

Dugotrajna izloženost onečišćenom zraku povećava rizik od depresije, pokazuju dvije nove studije objavljene u mreži znanstvenih časopisa JAMA.

Studija objavljena u petak u časopisu JAMA Network Open otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim razinama onečišćenja zraka povećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.

Druga studija, objavljena u časopisu JAMA Psychiatry, otkrila je da je dugotrajna izloženost čak i niskim razinama zagađivača zraka povezana s povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Zagađenje zraka dugo se povezuje s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.


Mentalno zdravlje

Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i ove nove studije, da onečišćenje zraka također utječe na mentalno zdravlje.

Za istraživanje učinaka onečišćenja zraka na starije Amerikance, znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta Emory analizirali su podatke gotovo devet milijuna ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje Medicare. Riječ je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe u dobi od 65 godina i starije.

Više od 1,52 milijuna njih imalo je dijagnozu depresije tijekom razdoblja istraživanja od 2005. do 2016. godine, prema navodima Medicarea.

- Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim razinama onečišćenja zraka i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnoj životnoj dobi - rekli su znanstvenici. Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnoj životnoj dobi". Oni su istodobno izloženi i društvenom stresu i lošim ekološkim uvjetima, uključujući onečišćenje zraka."

Za potrebe studije znanstvenici su mapirali razine zagađenja i usporedili ih s adresama pacijenata..

Zagađivači kojima su bili izloženi bile su sitne čestice poput prašine ili dima, dušikov dioksid, koji uglavnom proizlazi iz emisija plinova u prometu, i ozon, koji ispuštaju automobili, elektrane i rafinerije. Znanstvenici su rekli da bi starije osobe mogle biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuralne osjetljivosti.

- Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u usporedbi s mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posljedica, poput kognitivnog oštećenja, popratnih tjelesnih bolesti i smrti - rekli su.

U drugoj studiji, znastvenici u Britaniji i Kini istraživali su povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim onečišćivačima zraka i učestalosti depresije i anksioznosti.

Proučavali su skupinu od gotovo 390.000 ljudi, većinom u Britaniji, tijekom razdoblja od 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti čak i pri razinama onečišćenja ispod britanskih standarda kvalitete zraka.

Linker
24. srpanj 2024 06:03