Iako je moguće da vam se toliko svidi da ćete ga poželjeti jesti često, vodite računa da nakon dva tjedna treba napraviti pauzu.
 Foto: iStock
Imuno-med koji će vam se svidjeti

Došlo je vrijeme da 'četiri lopova' vrate dug...

Prema legendi nisu se baš bavili časnim poslom, ali su zato uspjeli 'isprositi' milost u zamjenu za tajnu zdravlja...

Legenda kaže bili su tako drski da ih ni kuga nije spriječila u njihovim noćnim pohodima. Nisu bili opasni, no njihov je "posao" bez sumnje bio nečastan: od nebrojenih žrtava kuge koja je u 17. stoljeću harala Francuskom krali su sve što se ukrasti moglo. Naravno, za jednog su ih pohoda uhvatili. Sud je bio brz, a presuda najstroža. Ali, srećom po lopove, radoznalost pravednika bila je veća od naloga za izvršenjem kazne, pa su lopovima pružili milost u zamjenu za tajnu njihova zdravlja usred pakla kuge.

Svaki je lopov imao ljekovitu biljku u čiju je moć vjerovao, a ako ih "udruže", mislili su, možda im pruže zaštitu. Tako su se kadulja, majčina dušica, lavanda i ružmarin našli u eliksiru kojim su se svakoga dana lopovi masirali - i preživjeli.

Ova je legenda potaknula mnoge da stvaraju svoje inačice čudesnog eliksira, pa je tako poznat i čaj četiri lopova, octene otopine sličnog sastava (u kojima su i druge ljekovite biljke i drugi dodaci kao npr. češnjak, muškatni oraščić, kamfor, cimet…).

I mi smo se okušali na temu "četiri lopova", a u našoj izvedbi oni vraćaju "dug" u slatkoj varijaciji: u poliflornom cvjetnom medu.

  • Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz dišnih organa, djeluje na izlučivanje sluzi u želucu, djeluje protuupalno, izvrsna je pomoć u liječenju reumatizma i gihta.
  • Majčina dušica je prirodni antiseptik, stimulira psihičke i fizičke funkcije, obiluje željezom i kalcijem, pomaže kod neuroza, depresija i alkoholizma, djelotvorna je u liječenju astme, bronhitisa, tuberkuloze, migrene, bolesti bubrega, anemija, reume, nesanice.
  • Matičnjak (melisa) "jača i krijepi dušu i tijelo" - tvrdi narodna medicina; Paracelzus ju je cijenio kao jednu od najboljih ljekovitih biljaka koja u potpunosti obnavlja tijelo, a prije nekoliko godina i znanstveno je potvrđeno da djeluje antivirusno. Regulira probavu, snaži srce, pomaže kod tjeskobe, nesvjestice, strahova, a liječi čak i hipohondriju.
  • Ružmarin djeluje na krvotok, poboljšava funkciju jetre i žući, liječi probavu, omogućava bolju koncentraciju i pamćenje, smanjuje živčanu napetost, glavobolju, pomaže kod tjelesne iscrpljenosti.

Zašto smo medu dodali i crni kim?

Crni kim osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki aktivan spoj timokinon i njegove derivate za koje su znanstvenim studijama potvrđeni brojni farmakološki učinci, koji svojim zajedničkim djelovanjem postižu izraziti antioksidativni, protuupalni, imunomodulatorni, antialergeni, analgetski, kemoprotektivni i antitumorski učinak.

Kako ga koristiti?

Uzimati dvije do tri čajne žličice dnevno najdulje dva tjedna. Dobro je iza žličice meda popiti čašu vode.

I na kraju, nemojte se iznenaditi ako zbog meda Četiri lopova i sami počnete vjerovati u legende...

Linker
28. svibanj 2024 10:01