SHUTTERSTOCK
Nije lako

Život nakon razvoda: Kako pristupiti spojevima i upoznavanju novih ljudi?

Izlasci nakon razvoda mogu se dočekati s puno strepnje, ali to vas ne treba obeshrabriti

Razvod mijenja život iz korijena, morate se borite s toliko različitih emocija, ali logističkih promjena. Ima toliko stvari koje trebate uzeti u obzir kad počinjete ispočetka nakon razvoda. Među njim su i izlasci na spojeve. Kad ste bili slobodni, svijet je možda bio pun mogućnosti, a izlasci na spojeve su bili uzbudljivi. Izlasci nakon razvoda mogu se dočekati s puno strepnje te mogu biti bolni i zastrašujući.

No, ne dajte se obeshrabriti. Iako ste prošli kroz toliko boli i gubitka, život ne staje, a ne trebate ni vi.

- Moj prioritet je bilo izlječenje od boli i izdaje kroz koje sam prošla. Osim toga, nikad mi se nije sviđalo izlaženje na puno spojeva čak ni prije nego što sam se udala - otkrila je Lisa Bruchac, life coach i autorica, za LifeHack.

Ona je, kaže, provela dvije godine radeći na sebi i fokusirajući se na majčinstvo. Kad je bila spremna za spojeve, otišla je na jedan spoj i upoznala sadašnjeg partnera s kojim je već pet godina.


Pričekajte sa spojevima

Ovo vjerojatno nije ono što ste željeli čuti, ali odvojiti vrijeme za samoću jedan je od najboljih darova koji si možete dati. To je zlatna prilika da upoznate sebe i ono što vam se sviđa, a što ne.

To vam daje vrijeme za iscjeljenje koje vam je neophodno, a za koje možda prije niste imali vremena.

- Uzimanje vremena za sebe omogućit će vam da u potpunosti prežalite svoj gubitak - rekla je Lisa.


Odvojite svoj ljubavni život od uloge majke

Naravno da su vam vaša djeca najvažnija i to se nikad neće promijeniti. No, to ne znači da trebaju biti uključeni u vaš ljubavni život, barem ne u početku. Privatnost će vam pomoći da donosete odluke na temelju onoga što vam je važno.

Uključivanje djece prerano može uzrokovati bol koja se može izbjeći. Ako veza ne potraje, vaša djeca ne moraju proći kroz još jedan gubitak.

Dati svom djetetu ili djeci vremena da se prilagode novom normalnom je dar za njih. Istraživanja pokazuju da će vaš odnos s djecom također utjecati na to kako će vaši izlasci na spojeve utjecati na njih, kaže Lisa.

Stoga je izuzetno važno izgraditi odnos djecom nakon razvoda, ali i zaštititi ih u tom procesu.


Razjasnite što želite

Što želite ostvariti? Koji su vam ciljevi? Što tražite kod partnera? Kakav odnos želite? Vjerujete li da je to moguće za vas? Posljednje pitanje zapravo može otkriti vaše podsvjesne misli i vjerovanja o ljubavi, vezama i vlastitoj vrijednosti.

- Kad si postavite navedena pitanja, zapišite odgovore. Nemojte se brinuti ako osjećate da izmišljate. Odgovori koji vam dolaze dolaze od vašeg Višeg Ja - navodi Bruchac.


Postanite osoba kakva ste trebali biti

Kao što možete primijetiti po navedenim savjetima, nakon razvoda je važno fokusirati se na sebe. Kad obavljate unutarnji rad, budite jasni što želite od sebe, ali i budućeg partnera. Važno je i da sami utjelovite ono što vam je potrebno kako biste privukli partnera i vezu koju želite.

Drugim riječima, ako želite samopouzdanog partnera, utjelovite to. Naravno, možda će vam u početku biti potrebno malo glume, i to je sasvim u redu. No, kasnije će vam postati prirodno da se osjećate samopouzdano.


Okružite se ljudima uz koje se osjećate dobro

Jesmo li zaista zbroj pet ljudi s kojima najviše provodimo vremena? Sigurno da! Stoga pažljivo odaberite s kim provodite vrijeme. Potražite ljude koji iz vas izvlače pozitivne emocije i kojima možete vjerovati.

- Kada imate ljude koji su vam podrška, nećete se osjećati kao da ste sami na svijetu. To će vam pomoći da se osjećate sigurnije i strpljivije u svom pristupu privlačenja nove veze - rekla je Lisa.


Zaustavite negativne misli

Ako ste prošli kroz ozbiljnu traumu dok ste bili u braku ili vam brakorazvodna parnica uzrokuje puno stresa, može postati zaista lako negativno razmišljati. Isto tako, izlasci na spojeve nakon razvoda mogu probuditi toliko emocija. Može vam se činiti da srljate u propast i tugu pri pomisli da idete na spoj. Upravo zato je važno takve negativne misli zaustaviti na vrijeme.

Neke od metoda koje možete koristiti su pozitivne afirmacije, meditacije i vježbe disanja.


Upoznajte se

- Kad upoznate nekog uz koga se osjećate dobro, uzmite si vremena da se upoznate. Istraživanja pokazuju da je stopa razvoda za drugi brak veća nego za prvi brak - naglašava Lisa.

Naravno, ne želimo vas obeshrabriti, već ukazati na važnost toga da ovaj put budete svjesniji svojih odluka. Tako se možete spasiti od slomljenog srca u budućnosti. Ne pristajte na manje od onoga što zaslužujete.

To vas može spasiti od slomljenog srca u budućnosti. Stoga, upoznajte dobro svog partnera, razgovarajte o svojim planovima i željama te ne pristajte na manje od onoga što zaslužujete.

ČITAJTE I: Zašto brojne žene procvjetaju nakon razvoda?Prihvatite da ste slobodni

Možda je jedan od razloga zašto ste se razvili taj što ste shvatili da je bolje biti single nego u nesretnom partnerstvu. Stoga, prigrlite single život i nemojte dopustiti da vam netko nameće kako biste trebali živjeti.

Društvo vrši toliki pritisak na samce da pronađu partnera, ali nema ništa loše u tome ako želite biti slobodni ili ako želite pričekati s izlascima na spojeve.


Znat ćete kad se spremni za spojeve

Možda ste se tek razveli ili imate osjećaj da niste dovoljno radili na sebi. Što god bio razlog, ne morate se žuriti s izlascima na spojeve. Sami ćete osjetiti kad je vrijeme za to. Ako se bojite izaći i upoznavati nove ljude, onda niste spremni, i to je u redu.

Vjerujte svom unutarnjem osjećaju i nemojte osjećati pritisak da krenete prije nego što spremni.


Budite u vezi barem dvije godine prije braka

Potrebna je barem jedan i pol godina da bismo nekog zaista upoznali, piše Psychology Today. Ako želite uspješno partnerstvo i brak, uzmite vremena kako biste se upoznali. Isto tako, nemojte zaboraviti razgovarati o djeci, odgoju, financijama, ciljevima i onome što je najvažnije za svakoga od vas. Tek nakon važnih razgovora i određenog vremena, razmislite jeste li spremni za novi brak.

Linker
17. srpanj 2024 13:05