SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Već dugo smo bez seksa, ne znam kako probuditi strast. Živimo poput brata i sestre...

Iniciranje seksa može se činiti kao jedan od najtežih zadataka, naročito za žene i naročito ako ste u dugoj vezi u kojoj je došlo do suše u krevetu

U braku sam deset godina, imam dvoje djece i divnog supruga kojeg volim i poštujem. Ali između nas je posve nestalo strasti, živimo poput brata i sestre. Htjela bih u naš život vratiti strast i seks, ali ne znam kako to inicirati a da se pritom ne osjećam glupo ili da ne budem odbijena.

  • Karolina, Split

Umorni smo, pretrpani obvezama i pod stalnim pritiskom. Kad životna svakodnevica zapljusne dugogodišnje partnere s nimalo seksi zadacima poput odlaska u kupovinu ili razvoženja djece u školu i vrtić, lako se događa da intimni trenuci padnu u drugi plan.

- Ponekad zaista može biti izazovno pronaći vrijeme i raspoloženje za seks i intimnost u dugim vezama, a to s vremenom neminovno dovodi do udaljavanja partnera. Mnogi ljudi vjerojatno imaju osjećaj da se to događa samo u njihovoj vezi, ali nije tako, gotovo u svakoj dugoj vezi ili braku s vremenom dolazi do upadanja u rutinu, smanjenja libida i izbjegavanja ili zanemarivanja seksa - kaže psihologinja Debra Campbell te dodaje da je jedno od najčešćih pitanja koje joj postavljaju parovi koji dolaze na terapiju upravo to - kako ponovo zapaliti iskru strasti kad seks više nije uzbudljiv kao što je bio nekoć ili kad jednostavno niste više toliko motivirani da ga upražnjavate često (ili uopće)?

image
/Shutterstock

Uvijek u predigri

Vraćanje seksualne intimnosti u vezu i ponovno buđenje spolne želje itekako je moguće, smatra dr. Britney Blair, klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja. Jedna od glavnih tehnika koje savjetuje svojim klijentima jest povremena razdvojenost.

- Ponekad je samo malo razdvojenosti ono što vam je potrebno da se vaš libido ponovo rasplamsa. Možda vam se to čini kontraproduktivnim, no brojna su istraživanja pokazala da za svojim intimnim partnerima najviše čeznemo onda kad smo od njih razdvojeni. Dakle, provodite više vremena posvećeni svatko svom hobiju, izađite svatko sa svojim prijateljima i povremeno provedite vikend ili barem jednu noć razdvojeni, makar samo u drugoj sobi. Iznenadit ćete se što će se dogoditi s vašom spolnom željom - kaže dr. Blair te otkriva još jednu jednostavnu, ali učinkovitu tehniku koja vodi prema snažnijoj spolnoj želji. Seksualizirajte jedno drugoga, savjetuje. To je naročito korisno ako imate djecu i međusobno se doživljavate samo kao roditelji svoje djece, što može značajno smanjiti seksualnu žudnju prema partneru ili partnerici.

- Želite li razbuditi seksualnu želju u vezi, počnite tretirati partnera kao ljubavnika, a ne samo kao cimera ili roditelja. Drugim riječima, zavodite ga, koketirajte s njim, zadirkujte ga. Sve će to stvoriti onu uzbudljivu napetost u kojoj jedva čekate da ostanete sami - savjetuje dr. Blair.

Na tom tragu stručnjakinja za veze Esther Perel sugerira da se stavite u perspektivu kao da ste uvijek u predigri sa svojim partnerom, čak i kad niste zaista u seksualnom činu. Takva vas perspektiva može podsjetiti da živite strastveno i cijenite povezanost s partnerom u svakom trenutku. Energija seksualne povezanosti između vas može biti prisutna čak i u najmanjem dodiru ili osmijehu. Nikada ne uzimajte jedno drugoga zdravo za gotovo, nego uvijek održavajte živima zabavu i osjećaj mogućnosti da će se seks dogoditi. Pored toga, osigurajte si vrijeme i prostor za prijelaz iz uloga roditelja i zaposlenika u ulogu ljubavnika i ljubavnice. To se ne događa uvijek spontano i lako na kraju dana, kad ste oboje iscrpljeni, kaže Debra Campbell, pa ponekad morate sve svjesno isplanirati. Dogovaranje i planiranje seksa izaziva uzbuđeno iščekivanje, pa se tako uzbuđenje i nadraženost vezani za seksualni čin proširuju i na vrijeme koje mu prethodi.

image
SHUTTERSTOCK

Uokolo ili direktno

Ako želite inicirati seks, ali uvijek ste nervozni zbog toga, pa na kraju radije odustanete, možete početi malim koracima. To može biti slanje zavodljivih poruka.

- Mnogim je ženama takav pristup prihvatljiviji jer im je lakše izaći iz zone komfora kad su iza ekrana i ne vide reakciju uživo. Razmislite što biste željeli i pošaljite poruku poput: "Hej, voljela bih da mi napraviš..." - predlaže dr. Blair. Savjetuje još jedan mogući pristup - dajte partneru do znanja što vas uzbuđuje na njemu ili kod njega. Dovoljan je usputan komentar na njegov osmijeh, na torzo dok svlači majicu ili način kako se kreće dok, primjerice, kuha ili kosi travu. Kad osjeti da ste vi uzbuđeni, i on će se uzbuditi, tvrdi klinička psihologinja, dodajući da uvijek možete primijeniti i direktan pristup.

- Prihvatite da ćete vi inicirati seks, koliko god vam se to činilo čudnim nakon toliko vremena. Budite u tome iskreni i autentični, što ne znači da morate biti agresivna domina. Naprotiv, možete biti simpatično nespretni i nesnalažljivi u tome i reći jednostavno: "Nije mi to lako reći i vjerojatno nisam dobra u tome, ali toliko želim seks s tobom da ću to izgovoriti" - predlaže dr. Blair podsjećajući da se pritom ne trebate uzimati previše ozbiljno. Sve može biti rečeno uz šalu, ležerno i bez pritiska, ali neka bude rečeno. I znajte da svatko voli čuti takve riječi.

U seksu, kao i u drugim sferama života, uvijek je dobrodošlo malo inspiracije. Možete posegnuti za nekom scenom iz filma ili knjige da biste inicirali seks a da ne budete previše direktni. Pokažite partneru što vas je uzbudilo i polunevino-poluzaigrano pitajte: "Možemo li isprobati ovo?" Dobar je način i oboružati se proizvodima poput mirisnih svijeća i ulja za masažu, koji će dovesti do stvaranja senzualne atmosfere, više dodira i više međusobne usredotočenosti, kaže psihologinja Campbell te predlaže još jednu taktiku za iniciranje seksa i rasplamsavanje iskre. To je međusobno istraživanje tijela.

- Kad ste posljednji put ležali nagi jedno pored drugoga? Nježno dodirivali područje iza partnerova uha, koljena ili vrata? Ili jednostavno primili partnerov dlan u ruke, dirali ga i promatrali u detalje? Vjerovali ili ne, ta je vježba kod mnogih mojih klijenata dovela do seksa - kaže psihologinja. - To je iznimno intiman čin, samo promatranje nečijih ruku, okretanje, gledanje, dodirivanje i mirisanje... Kao da iznova upoznajete partnera, a to je upravo ono što vam je potrebno da biste ponovo rasplamsali iskru strasti.

Linker
30. srpanj 2024 16:13