SHUTTERSTOCK
Vruća linija

U odnos ulazim isključivo zbog seksa, ali jedno nikad nisam iskusila. Je li je problem u meni?

Razlikuju se četiri stila privrženosti; tjeskobni, izbjegavajući, neorganizirani i sigurni

Imam 26 godina, diplomirala sam, radim, društvena sam, ali nikad nisam bila zaljubljena. Tu i tamo sam s nekim radi seksa, ali nitko mi se zapravo ne sviđa. Moje prijateljice su uvijek zaljubljene, bilo sretno bilo nesretno, no u meni se takvi osjećaji ne bude. Ponekad čak izmislim da mi se netko sviđa, samo da smanjim ispitivanja. Je li normalno to što se ne mogu zaljubiti?

Valentina, Rijeka

Ne osjećati zaljubljenost i romantičnu ljubav samo po sebi ne ukazuje na to da s osobom nešto nije u redu. Ne biti zaljubljen potpuno je normalno stanje. S druge strane, razumljivo je i da vas može brinuti, pogotovo ako vam okolina to stalno "stavlja na nos", a sigurno ne pomažu ni idealizirani prikazi zaljubljenosti u filmovima i medijima. Za razliku od vaših prijateljica, vi možda jednostavno još niste sreli osobu u koju biste se zaljubili ili koju biste zavoljeli i za koju biste mislili da može zadovoljiti vaše potrebe u vezi. Možda je to zato što dosad nitko nije ispunio vaše standarde za privlačnost, ljubav, vezu. Ljubav se, naravno, ne može naručiti i najromantičnije bi bilo zaljubiti se spontano, nakon slučajnog susreta, ali tko kaže da ne možete sve malo isprovocirati, naravno, ako želite vezu? Za probu možete pokušati s online upoznavanjem ili speed datingom.

image
DMYTRO VOINALOVYCH SHUTTERSTOCK

Faze ljubavi

Obično očekujemo, ili nas možda u to uvjeravaju, da ćemo se u nekoga zaljubiti odmah nakon upoznavanja, ali ne treba biti tako - studije pokazuju da odraslim osobama može trebati od 97 do 139 ili više dana da osjete kako će se zaljubiti u drugu osobu. Postoje i različite faze ljubavi, od početne zaljubljenosti do dugotrajnog vezivanja za nekoga. Oni koji su u dugotrajnim vezama možda neće osjećati ljubav jedno prema drugome sto posto vremena, budući da mozak stvara prostor za druge emocije, međutim moguće je zadržati ljubav, pogotovo ako obje strane rade na tome da budu zdravi i kvalitetni partneri drugoj osobi. Postoji još razloga zbog kojih se neke osobe ne mogu zaljubiti ili misle da to ne mogu. Psiholozi ističu najvažnije.

  • Nesiguran stil privrženosti

Stilovi privrženosti razvijaju se u ranom djetinjstvu, prema tome kako se naš primarni skrbnik brine o našim emocionalnim i fizičkim potrebama. Razlikuju se četiri stila privrženosti - tjeskobni, izbjegavajući, neorganizirani i sigurni. Prva tri su nesigurni stilovi koji se mogu razviti ako potrebe djeteta nisu zadovoljene ili se u djetinjstvu dogodila trauma. Kod tjeskobnog stila osoba može biti u strahu od napuštanja, kod izbjegavajućeg se osoba može povlačiti da bi izbjegla intimnost, dok je neorganizirani određena kombinacija prethodna dva. Osobe sa sigurnim stilom privrženosti imaju zdrava očekivanja u vezi, osjećaju se sigurno u bliskim odnosima i otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima.

  • Aromantični ste

Osobe koje ne osjećaju ljubav ili želju za ulaženjem u romantične veze nazivaju aromantičnim osobama, što je jedna od brojnih romantičnih orijentacija. Osobe koje su aromantične mogu i ne moraju odlučiti imati romantične veze ili bliske intimne veze. Mogu osjećati seksualnu privlačnost, ali ima i onih koje ju ne osjećaju, što bi značilo da su aseksualne. Kod aromantičnih osoba nije rijedak platonski odnos s drugom osobom.

  • Loše iskustvo

Osoba je prije bila u ljubavnoj vezi koja je bila nezdrava ili traumatična, pa ne želi opet stupiti u bliski odnos, da se situacija ne bi ponovila. Zacjeljivanje traume često može potrajati i moglo bi biti dobro u takvom slučaju potražiti pomoć terapeuta. Iscjeljivanje rana iz prošlosti može biti korak prema osjećaju otvorenosti za ljubav u budućnosti.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravi odnosi

  • Niste spremni

Možda ste u životnoj fazi u kojoj se ne osjećate spremno za stupanje u ljubavnu vezu. Moguće je da vam je potrebno više vremena da biste se odlučili na izlazak s nekim, a moguće je i da uopće ne želite romantične izlaske. I jedno i drugo je normalno.

  • Ne volite trenutačnog partnera

Možda ste u vezi i ne volite tu osobu. No to ne znači da se niste sposobni zaljubiti i da ne biste mogli voljeti nekog drugog.

  • Neispunjene potrebe

Zdravi odnosi u vezi pogoduju ljubavi i obrnuto. S druge strane, ako vaše potrebe u vezi nisu zadovoljene, možda ne osjećate ljubav prema osobi s kojom ste u vezi. Moguće je da ste je prije voljeli i da su emocije splasnule s vremenom, iz različitih razloga. U ovakvom bi slučaju otvoren razgovor mogao biti od koristi - dajte do znanja da ste nezadovoljni stanjem veze, saslušajte i drugu stranu i pokušajte zajedno naći rješenje. Osjećaj da se više ne volite jedan je od najčešćih razloga zbog kojih osoba može osjećati nezadovoljstvo u vezi, a tu su i drugi uobičajeni razlozi: niska razina ili nepostojanje fizičke intimnosti; partner ne pridonosi kućnim poslovima ili brizi o djeci; emocionalno niste na istoj valnoj dužini, partner je emocionalno udaljen ili pak preintenzivno izražava emocije; ne osjećate partnerovu zahvalnost za ono što činite za njega; zauzeti ste obvezama i ne provodite vrijeme zajedno; interesi vam se ne poklapaju i ne osjećate se kompatibilno; partner se ne brine za svoje psihičko ili fizičko zdravlje; vi se uglavnom ili potpuno financijski, emocionalno i fizički brinete za partnera; partner ne poštuje vaše granice; svađate se više nego inače. Ako se bilo što od toga događa u vašoj vezi, razmislite o tome da se obratite terapeutu za parove.

  • Nisko samopoštovanje

Niske razine samopoštovanja mogu izazvati osjećaj odbojnosti prema ljubavi ili vezama. Ako se ne osjećate privlačno, vrijedno ili vrijedno ljubavi, možete podsvjesno osjećati da će vas i drugi vidjeti na taj način. Samopoštovanje i samopouzdanje mogu se poboljšati brigom o sebi koja može uključivati različite korake: identificirajte i osvijestite svoje emocije; sudjelujte u aktivnostima prema kojima osjećate strast; brinite se o svom zdravlju, higijeni, mentalnom zdravlju; zdravo se hranite i pijte dovoljno vode; boravite na svježem zraku; meditirajte ili prakticirajte mindfulness; razgovarajte s osobama kojima vjerujete; zapisujte ciljeve i snove; vodite dnevnik; odvojite poslovni i privatni život. I na kraju, ako ste uznemireni ili zbunjeni zbog toga što ne osjećate ljubav, razmislite o tome da potražite psihološku pomoć.

Linker
23. lipanj 2024 09:33